S'havia de bombardejar Auschwitz en plena guerra mundial?
L'abril del 1944 dos presoners jueus van poder fugir d'Auschwitz i van revelar per primera vegada l'Holocaust al món exterior. Un testimoni que va col·locar els aliats davant d'un dilema moral provocat per la urgència de parar aquell horror
S'havia de bombardejar Auschwitz en plena guerra mundial?
La Segona Guerra Mundial

S'havia de bombardejar Auschwitz en plena guerra mundial?

L'abril del 1944 dos presoners jueus van poder fugir d'Auschwitz i van revelar per primera vegada l'Holocaust al món exterior. Un testimoni que va col·locar els aliats davant d'un dilema moral provocat per la urgència de parar aquell horror

Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

L'abril del 1944, mentre el resultat de la Segona Guerra Mundial era incert, dos presoners jueus van poder fugir miraculosament d'Auschwitz. Era gairebé impossible, però Rudolph Vrba i Alfred Wetzler ho van aconseguir. El seu testimoni esborronador va revelar per primera vegada el veritable horror de l'Holocaust al món exterior. Van descriure amb detall forense l'assassinat massiu dels jueus europeus a les cambres de gas i l'abast real del programa d'extermini nazi. Un testimoni que va col·locar els aliats davant d'un dels més grans dilemes morals del segle XX: s'havia de bombardejar Auschwitz?

"Havien de ser atrevits, valents, es van escapar per explicar al món que Auschwitz era una màquina de matar", prof. Michael Berenbaum, coeditor d'"El bombardeig d'Auschwitz"

Un mes després de la fugida dels dos presoners, mentre els aliats deliberaven a Londres i Washington, gairebé 800.000 jueus hongaresos esperaven ser transportats a aquell complex de la mort. A començaments de juliol del 1944, un gruix important ja havia arribat al camp d'extermini i la majoria van ser assassinats tan bon punt hi van arribar.

Presoners del camp de concentració i d'exterminació d'Auschwitz-Birkenau
Presoners del camp de concentració i d'extermini d'Auschwitz-Birkenau

Quan l'extermini a Auschwitz va assolir el seu clímax frenètic, la Segona Guerra Mundial arribava a un equilibri entre els bàndols enfrontats. Milions de soldats lluitaven als dos fronts i es disputaven la supremacia a l'aire. Els aliats dubtaven entre utilitzar els seus recursos per guanyar la guerra o aturar aquella matança industrial.

"Aquell complex de la mort podia convertir milers d'éssers humans en cendres en només 24 hores", prof. Nikolaus Wachsmann, "K.lL: una història dels camps de concentració nazis"

La petició desesperada que es bombardegés el camp, amb 30.000 presoners captius, plantejava tot un seguit de desafiaments operatius: era possible arribar al camp per bombardejar-lo? Què diria la màquina de propaganda nazi sobre un atac així? L'operació també plantejava desafiaments morals: quants presoners moririen en aquesta incursió? Es poden matar civils per salvar la vida dels transportats cap al camp d'extermini? Aquestes eren els durs interrogants a què es van enfrontar Winston Churchill, el Comandament Aeri Aliat i l'Agència Jueva.

Camp de concentració i d'exterminació d'Auschwitz-Birkenau
Camp de concentració i d'extermini d'Auschwitz-Birkenau

El "Sense ficció" "1944: cal bombardejar Auschwitz?" és una producció de la BBC dirigida i produïda per Tim Dunn, que esdevé una excel·lent combinació de dramatització, testimonis de primera mà d'alguns dels supervivents d'Auschwitz, material d'arxiu i l'anàlisi dels experts, que explora un dilema moral que encara és vigent avui: com s'ha d'actuar davant d'un genocidi?

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut