Dimecres, 23 de gener

"Sense ficció", una dècada de periodisme de qualitat, compromès i rigorós

Avui, el programa de TV3 "Sense ficció" celebra 10 anys

Un 23 de gener del 2009, tot just encetada la crisi econòmica, es va estrenar un programa a la graella de TV3, "Sense ficció", una aposta decidida pel documental de qualitat, que aleshores s'emetia en dissabte, a les dotze de la nit. En aquests deu anys, el programa s'ha convertit en un referent d'aquest gènere i TV3 hi ha apostat. "Poques cadenes al món poden presumir de tenir un programa de documentals al seu primer canal i en prime time. I el que és més important: amb un èxit d'audiència que sovint ens fa liderar la franja", assegura Montse Armengou, directora del programa. El cert és que, per a molts espectadors, dimarts a la nit és, des de fa anys, sinònim de documental de qualitat a TV3.

A més, "Sense ficció", igual que "30 minuts", ha creat un estil de fer periodisme d'investigació: "El gènere documental permet una mirada d'autor, més subjectiva, no necessàriament neutral, però que obligatòriament no pot oblidar mai la seva essència i compromís: mostrar totes les veus –especialment les més oblidades– amb rigor", afirma Armengou, que afegeix que "amb els sòlids fonaments que va posar Joan Salvat, dirigir ‘Sense ficció' i el seu equip és un orgull i significa una aposta pel periodisme de qualitat, compromès i rigorós".

El 2109 serà, doncs, un any de celebracions a "Sense ficció". El programa treballa en diversos projectes per compartir amb els espectadors; el primer, un documental especial "Sense Ficció, mirall d'una dècada", de Josep Rovira i David Burillo, en què es repassaran alguns dels títols que han tingut més impacte en aquesta dècada, i "que inclourà visions inèdites dels directors, les intimitats de les gravacions i, sobretot, l'impacte que el documental ha tingut en les vides dels protagonistes", explica Montse Armengou.

Amb "Sense Ficció, mirall d'una dècada" es recuperaran des de documentals premiats amb Oscars, com "Searching for Sugar Man", o amb un Goya, com "Bicicleta, cullera, poma", que narrava la malaltia de Pasqual Maragall, fins a documentals de denúncia com "To Kyma, rescat al mar Egeu", que retratava la terrible crisi humana d'emigrants sirians a l'illa de Lesbos, o altres com "El gran silenci, Horta de Sant Joan""ETA a la ciutat dels sants" o "Avi, et trauré d'aquí".

Al març, el programa tindrà mirada de dona. El dimarts 5, amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Dones, arrencarà una programació especial amb una nit temàtica formada pel documental "De què es queixen les dones", de Laia Mestre i Mireia Pigrau, seguit d'un especial conduït per Laura Rosel, i cada setmana, durant tot el mes, el programa emetrà documentals amb mirada de dona.

A més, l'equip de "Sense ficció" també prepara projeccions i debats amb els directors d'alguns dels documentals que més impacte han tingut en aquests deu anys.

Tot plegat per celebrar el desè aniversari d'un programa que, en paraules de Montse Armengou, "només s'entén com a mostra de la voluntat de servei públic i compromís de TV3 amb la ciutadania".