Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Dimarts, a les 21.55, a TV3

"Sense ficció" estrena "Fabra, diccionari d'un home sense biografia" i "Miró contra Miró"

Pompeu Fabra és l'acadèmic de la llengua catalana per excel·lència. Tota una vida dedicada a l'estudi del català l'ha convertit en un dels personatges més destacats de la història de Catalunya del segle XX.

"FABRA, DICCIONARI D'UN HOME SENSE BIOGRAFIA"

Emissió: Dimarts 23 d'abril, a les 21.55

Des de petit ja mostrava una gran passió per les llengües: als 14 anys inventava idiomes per jugar als soldadets de plom. D'adult, Fabra es va dedicar a convertir una llengua que estava fragmentada en una eina apta per a tots els usos. Però, deixant de banda la diplomàcia que mostrava de cara al públic, Pompeu Fabra era una persona familiar, que gaudia passant els caps de setmana jugant a tenis amb les seves filles.

Màrius Serra presenta el documental en la seva habitual faceta de divulgador lingüístic. Des de Badalona fins a Prada de Conflent, lloc on Fabra va estar exiliat, Serra recorre els diversos llocs on va viure el pare del català modern i en repassa la biografia amb l'ajuda d'experts.

"Pompeu Fabra, diccionari d'un home sense biografia" parla sobretot de llengua, però també de compromís. Explica la importància que Fabra va tenir en la història de Catalunya i com, encara ara, el seu llegat està present a la societat catalana.

Fitxa tècnica
Direcció i realització: Arnald Viladomat
Guió i direcció: Jordi Ventura
Guió i conducció: Màrius Serra

 

"MIRÓ CONTRA MIRÓ"

Emissió: Dimarts 23 d'abril, a les 23.00

Un dels objectius de "Miró contra Miró" és entendre, per un costat, l'empremta profunda que Miró ha deixat sobre l'art, el disseny i la iconografia moderna, una empremta que es fa cada cop més gran i que cada vegada abraça més disciplines artístiques. Per l'altre, posar el focus en la seva figura, capaç de destruir la seva pròpia obra, la d'un artista genial que sovint temia que el seu art perdés la capacitat de provocació.

Gràcies a la participació decidida de la família del pintor, disposada a parlar obertament del tema, s'entén també com una personalitat tan potent ha marcat la vida de tothom qui ha estat al seu voltant. De la mateixa manera que ja va passar en altres dinasties importants, com els Picasso o els Onassis, la vida de la família va estar marcada per la tragèdia: la seva filla i els seus dos nets més grans van desaparèixer en tràgiques circumstàncies.

Fitxa tècnica
Guió i direcció: Albert Solé
Realització: Joel Cortés
Producció de Minimal Films i Compagnie des Phares et Balises. I coproduïda per TV3, IB3, ARTE France, AVROTROS i RMN-Grand Palais.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut