Els incendis forestals, una nova amenaça global, a "Sense ficció"
Una nova tipologia d'incendis forestals amenaça el planeta. Els coneixements acumulats pels Bombers de la Generalitat arran de l'incendi mortal d'Horta de Sant Joan del 2009 planteja noves maneres d'actuar i, en la mesura del possible, prevenir els focs devastadors.
Els incendis forestals, una nova amenaça global, a "Sense ficció"
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Crònica del coneixement adquirit

Els incendis forestals, una nova amenaça global, a "Sense ficció"

Una nova tipologia d'incendis forestals amenaça el planeta. Els coneixements acumulats pels Bombers de la Generalitat arran de l'incendi mortal d'Horta de Sant Joan del 2009 planteja noves maneres d'actuar i, en la mesura del possible, prevenir els focs devastadors.

TEMA:
Incendis

Deu anys després de l'incendi mortal d'Horta de Sant Joan (Terra Alta), en què van perdre la vida cinc bombers de la Generalitat de Catalunya, els focs forestals han evolucionat en dimensió i virulència. Portugal, Indonèsia, Xile i, més recentment, Austràlia, són exemples d'aquests nous incendis de sisena i setena generació que s'obren pas estimulats pels efectes del canvi climàtic.

La comunitat científica internacional i els cossos operatius fa temps que adverteixen dels efectes devastadors d'aquesta nova amenaça global, contra la qual només es pot plantar cara amb un canvi cultural i econòmic profund per fer més resistent el nostre paisatge i assumint que caldrà sacrificar una part del patrimoni natural per salvar-ne la resta. 

El coneixement acumulat arran de la tràgica experiència d'Horta de Sant Joan ha convertit els Bombers de la Generalitat de Catalunya en un referent per al món científic internacional a l'hora de discutir i dissenyar les estratègies per fer front als grans incendis forestals que, a Europa, ja acumulen més morts que els causats per accions terroristes.

 

Fotograma del programa
Fotograma del programa

 

Marc Castellnou, inspector i analista d'incendis del Grup de Reforç en Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers de la Generalitat i un dels referents mundials en la matèria, protagonitza "L'amenaça incandescent", un relat amb la veu dels millors experts del món en què planteja com el canvi climàtic ha convertit els incendis forestals en una realitat que no només amenaça només els boscos i les zones rurals, sinó la vida de milions de persones que habiten les grans ciutats del món. "L'amenaça incandescent", està dirigit per Carles Caparrós, amb guió del mateix Caparrós i del periodista Josep Maria Flores.

Amb tot, Marc Castellnou, juntament amb Josep Pallàs, bomber supervivent de l'incendi d'Horta de Sant Joan, i Jaume Costa, pare de Pau Costa, una de les cinc víctimes mortals d'aquell incendi, són els impulsors de "L'amenaça incandescent", a la pràctica, la segona part d'"El gran silenci", el documental sobre l'accident mortal que va costar la vida a cinc bombers de la unitat GRAF Lleida que participaven en les tasques d'extinció de l'incendi forestal que va cremar l'estiu de 2009 el massís del Port.

 

bombers"El gran silenci, Horta de Sant Joan"
El 21 de juliol del 2009 hi va haver un dels pitjors incendis de Catalunya, que va cremar bona part del massís del Port, a Horta de Sant Joan, a la Terra Alta. Van ser dos dies de foc intens que va provocar la mort de cinc bombers de la unitat GRAF Lleida. Per primera vegada, els protagonistes expliquen al lloc dels fets com va ser que un incendi que semblava controlat es desboqués i atrapés tots els efectius que treballaven en l'extinció. 

Entre els testimonis que recull el documental destaca el de Josep Pallàs, l'únic supervivent d'aquella unitat atrapada. També hi parla el cap dels GRAF, Marc Castellnou, que el moment de gravar el documental ja havia anat 125 vegades al lloc de l'encerclament mortal per analitzar-ne les causes i extreure'n lliçons per al futur.

A partir de la reconstrucció dels fets i la identificació de tots els factors que van influir en l'accident, el documental recull les lliçons apreses en aquell episodi i reflexiona sobre la necessitat de gestionar bé els boscos. I ho fa de manera minuciosa, entrevistant els testimonis dels fets, els membres del GRAF que van treballar per controlar l'incendi, i comptant amb colpidores imatges d'arxiu, algunes d'inèdites en televisió, captades pels mateixos membres del cos de Bombers. L'incendi d'Horta de Sant Joan com no s'havia narrat mai.

ARXIVAT A:
IncendisIncendi Horta de Sant Joan

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut