Dimarts, a les 21.55, a TV3

"Sense ficció" estrena "La meva vida com una pel·lícula" i "Més enllà dels límits"

Un grup de noies anorèxiques afronten la malaltia rodant una ficció basada en les seves experiències personals. Aquest és el principi d'un documental que mostra el procés de creació i rodatge de la pel·lícula "ARA", de Pere Solés. I després, fins on arribaries per aconseguir l'èxit? El retrat del duríssim ascens a l'èxit de la gimnasta russa Margarita Mamun vist des de dins.

Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

"LA MEVA VIDA COM UNA PEL·LÍCULA"
EMISSIÓ: Dimarts 19 de març, a les 21.55

"La meva vida com una pel·lícula", de Pere Solés i David Gimbernat, dona a conèixer la patologia alimentària d'una forma diferent: a través del seguiment d'un grup de noies anorèxiques que enfrontaran la seva malaltia rodant un llargmetratge de ficció professional basat en les seves experiències personals.

El documental mostra el procés de creació i rodatge de la pel·lícula "ARA", de Pere Solés, presentada en l'últim Festival de Valladolid i al Temporada Alta i que es podrà veure als Cinemes Texas aquest mes de març. De forma paral·lela, i a mesura que anem seguint l'evolució d'aquest complex procés, les pacients, el psicòleg, el director i els pares de les pacients explicaran la seva opinió sobre aquesta vivència i com ha contribuït a ajudar les noies a sortir del pou en què estaven. La proposta aborda des d'un nou punt de vista la patologia alimentària fugint dels tòpics i els sensacionalismes que, per desgràcia, sovint trobem en les pel·lícules que tracten temes relacionats amb la patologia mental.

El documental forma part d'un conjunt d'accions que pretenen utilitzar les múltiples possibilitats de la producció audiovisual per contribuir a millorar la situació de pacients amb anorèxia nerviosa i, alhora, donar a conèixer aquesta malaltia a la població per desestigmatitzar-la.

Són inqüestionables els beneficis que es poden obtenir de la participació d'aquestes pacients, amb una problemàtica subjacent de manca d'autoestima, en un projecte com aquest. Sovint moltes de les pacients tractades per aquesta patologia són convidades pels psicòlegs i especialistes que les tracten a participar en sessions informatives en instituts i programes de ràdio o televisió, amb el doble objectiu de consolidar la seva curació enfrontant el seu problema públicament i, alhora, ajudar altres pacients que estan en fases inicials de la malaltia o, fins i tot, no saben que la tenen. La participació d'aquestes pacients en aquest projecte tindrà, doncs, un doble objectiu terapèutic i de difusió de la problemàtica d'aquesta patologia en la societat. Tots som possibles futurs malalts i ningú és aliè a aquesta realitat. Els occidentals vivim en una societat cada cop més exigent, amb un nivell de competència molt elevat i que sovint ens aboca a fingir ser el que no som. Aquest grup de noies amb anorèxia són un clar reflex de la patologia de la nostra societat i, per això, estem convençuts que tothom, i encara més els adolescents amb la seva vulnerabilitat, s'hi veuran identificats.

Una producció de DE_DE_EMA VISUAL amb la col·laboració de Televisió de Catalunya.

Fitxa tècnica
Guió i realització: Pere Solés i David Gimbernat
Producció: Pere Solés, David Gimbernat i Pau Marquès
Direcció de fotografia: Diego Dussuel i David Gimbernat
Muntatge: David Gimbernat
Música: Carlos Peñafiel

 

"MÉS ENLLÀ DELS LÍMITS"
EMISSIÓ: Dimarts 19 de març, a les 23.00

Margarita Mamun porta tota la seva vida lluitant per convertir-se en campiona olímpica i els Jocs Olímpics del Brasil seran la seva última oportunitat per aconseguir la tant desitjada medalla d'or. Sempre amb un posat impassible, la Margarita fa mesos que treballa molt durament sota les ordres de la seves dues entrenadores, Amina Zaripova, excampiona del món, i Irina Viner, la famosa presidenta de la Federació Russa de Gimnàstica Rítmica i esposa d'un dels magnats més rics del país.

No és cap novetat que el món de la gimnàstica rítmica és extremadament exigent i competitiu, però Viner és terriblement cruel amb les joves atletes. Rita Mamun és la millor i per això està sotmesa a una pressió brutal, mentalment i físicament, per aconseguir la perfecció absoluta en els seus moviments. La Rita aguanta estoicament els insults, impassible i concentrada en el seu objectiu, tot i que de tant en tant dibuixa una línia de desesperació a la cara, sota la capa de maquillatge. Poques són les estones que pot desconnectar amb la seva família o amb la seva parella.

"Més enllà dels límits" és una pel·lícula dirigida per una exgimnasta rítmica, la cineasta Marta Prus, fet que es mostra en la bellesa corporal i estètica de les imatges i, a la vegada, fa èmfasi en la violència mental a què estan sotmeses les esportistes.

Fitxa tècnica
Direcció i guió: Marta Prus
Producció: Maciej Kubicki, Anna Kępińska
Edició: Maciej Pawlinski
Fotografia: Adam Sebastian Suzin
So: Maciej Pawłowski

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut