Dimarts 19 de juny, a les 22.05 i 23.10, a TV3 i internet

"Sense ficció" estrena "Imaginar un país. El Congrés de Cultura Catalana" i "L'Alguer: un pentagrama com un carrer"

Dimarts, 19 de juny, a les 22.05, "Sense ficció", a TV3, estrena el documental "Imaginar un país. El Congrés de Cultura Catalana". El congrés va ser una gran trobada de la societat civil catalana entre els anys 1975-1977. Tot seguit, "Sense ficció" emetrà el documental "L'Alguer: un pentagrama com un carrer". El llargmetratge, que es va projectar al festival Docs Barcelona, parla de la importància de la música a l'hora de transmetre el català de generació en generació en aquesta regió de l'illa sarda.
"Imaginar un país. El Congrés de Cultura Catalana", de Marta Rovira i Martínez

"Imaginar un país. El Congrés de Cultura Catalana", de Marta Rovira i Martínez

"IMAGINAR UN PAÍS. EL CONGRÉS DE CULTURA CATALANA" (a les 22.05)

 

El documental "Imaginar un país. El Congrés de Cultura Catalana", dirigit per Marta Rovira i Martínez i coproduït per Televisió de Catalunya, mostra com el Congrés de Cultura Catalana va establir les bases de la recuperació de la llengua, la cultura i les institucions catalanes, en un procés històric de participació ciutadana.

El Congrés va imaginar el país a través de 25 àmbits de debat, dels quals va sorgir un autèntic programa de govern que, en bona part, va ser aplicat per la Generalitat recuperada. Es van fer campanyes a favor del català com a llengua oficial, del català al carrer, de la conservació del patrimoni natural, a favor de les institucions pròpies i de la cultura tradicional.

Del Congrés van sorgir moltes iniciatives, algunes de les quals encara estan vigents, com l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), la Societat Catalana de Sociolingüística, la Societat Catalana d'Ordenació del Territori o la Unió de Pagesos de Mallorca, entre d'altres.

Milers de persones es van reunir per discutir sobre com havia de ser el país en el nou marc democràtic, així com artistes i intel·lectuals destacats: Joan Miró, Antoni Tàpies, Joan Fuster, Jaume Fuster, Montserrat Roig, Muriel Casals, Isabel-Clara Simó, Maria Antònia Oliver...
    
El documental combina imatges inèdites del Congrés amb entrevistes realitzades a personalitats del món polític, cultural i acadèmic dels Països Catalans que van tenir-hi un paper destacat. Entre d'altres, s'entrevista Quin Torra, Muriel Casals, Ferran Mascarell, Santiago Ramentol, Isidor Marí, Magda Oranich, Lluís Duran i Ramon Folch. 
 

Fitxa tècnica
Direcció: Marta Rovira i Martínez
Realització, muntatge i direcció de fotografia: Clara Vallvé
Producció executiva: Guillem Carol
Productor executiu TV3: Jordi Ambròs
Producció delegada TV3: Elisa Plaza
Guió: Joan Safont  
Assessor: Lluís Reales
Entrevistes: Inés Martínez
So directe: Quim Simó
Locució: Marta Romagosa
Disseny de grafisme: Eva González - Giny Comunicació
Animació: Gerard Tusquellas
Documentació: Joaquim Iborra i Núria Roca

 "L'ALGUER: UN PENTAGRAMA COM UN CARRER" (a les 23.10)

Pot, la música, salvar una llengua? Aquesta és la pregunta que ha servit de punt de partida del documental "L'Alguer: un pentagrama com un carrer", dirigit per Roger Cassany i produït per la Plataforma per la Llengua. La presència de la llengua catalana a la ciutat de l'Alguer ha disminuït de manera preocupant durant els últims cinquanta anys i la transmissió de pares a fills s'ha perdut gairebé per complet. Les cançons en són l'única excepció, l'únic àmbit en què els algueresos fan servir majoritàriament el català i, per tant, la gran esperança per revifar l'ús de la llengua a la ciutat.

Amb el projecte musical "Mans, manetes", endegat per la Plataforma per la Llengua, un grup de nens algueresos, acompanyats per artistes de territoris de parla catalana, ho posen a prova.

Roger Cassany, director
(Vic, 1980) és realitzador i periodista. Ha estat cap de Redacció de VilaWeb, ha treballat durant sis anys a VilaWeb TV. És professor de videoperiodisme a la Univeristat Pompeu Fabra i doctor en Comunicació.