Avui, a les 00.20, a TV3

L'impacte mediambiental de la indústria química al Camp de Tarragona, a "Sense ficció"

El documental "És a l'aire" mostra com un equip de científics emprèn un estudi independent sobre la contaminació de l'aire al voltant del complex petroquímic més gran del sud d'Europa.

Al centre del Camp de Tarragona s'hi aixeca el Complex Petroquímic de Tarragona. Periòdicament, les seves fumeres emeten espesses columnes de fum. Les dades oficials sobre la qualitat de l'aire de la zona indiquen que no hi ha risc per a la salut humana.

L'any 2012, un equip de la Universitat Politècnica de Catalunya, dirigit per Francesc Xavier Roca, va fer un estudi independent sobre la qualitat de l'aire del territori. Els resultats indicaven la presència de nivells molt alts de diferents tipus de gasos tòxics que poden arribar a provocar càncer. L'any 2015, un altre estudi d'aquest equip confirmava la presència a l'aire de substàncies malignes per a la salut. A finals del 2018, aquests científics emprenen un nou estudi sobre la contaminació atmosfèrica en aquest territori.

Paral·lelament, un extreballador del complex petroquímic que té càncer engega una batalla legal. L'objectiu és que la justícia reconegui la relació entre els gasos que emet el complex i la seva malaltia.

El documental fa un seguiment de totes dues històries i analitza els buits legals que hi ha al nostre país i a la Unió Europea sobre les emissions de gasos industrials, emissions que ens afecten a tots, perquè ningú no pot deixar de respirar.

"És a l'aire" és una producció d'Un Capricho de Producciones amb coproducció de TV3 i amb la col·laboració de l'Institut Català de les Empreses Culturals de la Generalitat de Catalunya.

FITXA ARTÍSTICA
Direcció: Christophe Sion / Santi Suárez
Guió: Santi Suárez
Realització: Christophe Sion / Santi Suárez
Productor: Belén Sánchez / Santi Suárez
Director fotografia: Christophe Desplanques
Muntatge: Carlos Prieto / Anaïs Urraca
Director de producció: Agnès Batllori
Música: David Pastor / Mario Roldán
Lingüista: Judit Terrats
Grafisme: Adriana Perón / Kote Berberecho
Veu en off: Núria Deulofeu