Dimarts, a les 21.55, a TV3

"Sense ficció" s'endinsa en el delicat món de l'assetjament escolar

El programa estrena "Els meus ulls", un treball de Núria Vila que parla de la problemàtica del "bullying", un problema social de gran magnitud que, sovint, s'amaga i es desconeix. A continuació, el documental "Harry s'escriu amb H" segueix la lluita del Harry, un nen d'onze anys, analfabet, per millorar acadèmicament, en un Regne Unit on la bretxa social és cada vegada més ampla
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Engegar/Aturar Silenciar Pujar el volum Disminuir el volum Instruccions per interactuar amb el player
imatge

"Els meus ulls" (dimarts, a les 21.55)

El 24 de desembre del 2015, Alan Montoliu Albert, un adolescent transsexual de Rubí, víctima d'assetjament escolar a l'institut, es va suïcidar. Aquest fet tràgic va ser el punt de partida que la directora Núria Vila va prendre per iniciar una investigació sobre la problemàtica del "bullying", un problema social de gran magnitud que, sovint, s'amaga i es desconeix.

A partir d'aquí, Núria Vila va contactar amb associacions que lluiten contra l'assetjament escolar i, a través d'aquestes associacions, amb testimonis directes de casos de "bullying". Tant amb pares i mares de fills que són o que havien estat víctimes d'assetjament a l'escola o a l'institut, com amb adults que n'havien estat al passat.

El resultat és "Els meus ulls", un documental que s'endinsa en el tema de l'assetjament escolar, un tema tabú que encara s'intenta amagar o negar en alguns centres educatius. El documental dona veu als afectats; alhora que reflexiona sobre la falta de recursos i formació que moltes vegades tenen els docents que s'han de fer càrrec de gestionar aquests casos, i sobre la falta de consciència general quant a les conseqüències emocionals que aquest tipus de maltractament pot causar, no només a la víctima, sinó també a l'assetjador i a la resta de companys de classe.

Fitxa tècnica
Guió i direcció: Núria Vila
Directora de producció: Cristina Daimiel
Directora de fotografia: Camilla Monteiro
Cap de so: David Expósito
Compositor musical: Daniel Andreu
Cap d'il·luminació: Eva Morcillo
INUK Films, © 2020


https://www.facebook.com/misojosdoc
NACE. Asociación No Al Acoso Escolar
CEAPA. Confederación Española de Asociaciones de Padres y Madres del Alumnado
Chryssalis. Asociación de Familias de Menores Transexuales
Asociación Española Postbullying
FAPMI. Federación de Asociaciones para la Prevención del Maltrato Infantil
ECPAT. End Child Prostitution, Child Pornography and Trafficking of Children for Sexual Purposes
Teleduca. Asociación de educación y comunicación
FELGTB. Federación Estatal de Lesbianas, Gays, Transexuales y Bisexuales
ACIM. Asociación Catalana para la Infancia Maltratada
AMACAE. Asociación de Madrid Contra el Acoso Escolar
AVALCAE. Asociación de Valencia Contra el Acoso Escolar
ACATHI. Associació Catalana per a la Integració d'Homosexuals, Bisexuals i Transsexuals Immigrants

 
 

"Harry s'escriu amb H" (dimarts, a les 23.10)

És la història del Harry, un nen d'onze anys que arriba a l'Acadèmia Reach de secundària, a Feltham, sense saber llegir ni escriure. Amb l'ajuda de la Sophie, la seva professora, intenta superar l'analfabetisme que ha marcat la seva família durant generacions.

Durant dos anys, aquest documental segueix la lluita del Harry per millorar acadèmicament i creure en ell mateix, en un Regne Unit on la bretxa social és cada vegada més ampla. El documental segueix el dia a dia del Harry a l'escola; la relació especial que estableix amb la Sophie, la seva professora, i els esforços del seu pare, el Grant, per aconseguir que el seu fill no segueixi el seu exemple. El Harry és un noi conflictiu i el Grant viu amb frustració el fet de no poder-lo ajudar més. Creu, a més, que l'escola és l'única que pot salvar-lo de l'analfabetisme i, per tant, de la pobresa.

El documental, dirigit per Ed Owles i Jamie Taylor, retrata, amb angoixa i humor, el viatge íntim del Harry cap a l'edat adulta des del punt de vista del nen, mostrant l'impacte, sovint inadvertit, que la falta de recursos materials i la falta d'objectius i propòsits poden tenir en el futur d'un nen. "Harry s'escriu amb H" és una mostra de les creixents desigualtats socials.

Fitxa tècnica
Un documental de: Ed Owles i Jamie Taylor
Producció de: Bungalow Town

 

VÍDEOS RELACIONATS