Dimarts, a les 21.55, a TV3

"Sense ficció" estrena "El monstre de Banyoles", que recull testimonis de víctimes d'abusos físics, sexuals i psicològics

El programa "Sense ficció" estrena "El monstre de Banyoles", un documental de producció pròpia dirigit per Ester Bertran i Manoli Vargas que recull diversos testimonis de víctimes d'abusos físics, sexuals i psicològics comesos per part d'un mestre de l'escola pública La vila de Banyoles fins a mitjans dels anys 90.

Per a algunes famílies, aquest mestre era tot un referent a Banyoles. Autor de diversos llibres i publicacions, ningú el qüestionava i tenia un prestigi social, però, alhora, per alguns alumnes era vist com un monstre que actuava sense cap escrúpol per aconseguir els seus objectius.  

Els fets s'haurien comès durant gairebé tres dècades i mantingut en silenci fins que una de les víctimes, Meritxell Carpio, va decidir alçar la veu a través de la publicació d'un llibre, 20 anys més tard, fruit d'un procés de teràpia psicològica. A partir d'aquell moment, un grup d'antics alumnes també van trencar el silenci i van voler explicar les seves experiències personals viscudes durant l'etapa a l'escola i les conseqüències que això els ha provocat.

Els participants del documental, que llavors eren alumnes d'entre 12 i 14 anys, relaten episodis de molta violència a l'aula, descriuen la brutalitat dels mètodes del mestre i denuncien la passivitat de la resta de docents, que haurien tolerat la seva conducta, en un entorn dominat pel silenci i la por. La Meritxell i dues exalumnes més expliquen també els tocaments i abusos sexuals que hauria dut a terme el mestre cap a les nenes, aprofitant les hores d'esbarjo, a la mateixa aula, o durant les excursions fora del centre i les seqüeles psicològiques que encara pateixen.

"El monstre de Banyoles" dona veu a les víctimes que han volgut parlar, les seves famílies, professionals especialitzats i fins i tot un exdirector de l'escola, que explica la seva visió dels fets. Una psicòloga experta en abusos infantils analitza el comportament de l'agressor i les conseqüències i seqüeles que ha deixat a les víctimes i a les seves famílies. Una de les escenes del documental recull el moment en què el grup d'exalumnes afectat visita de nou les aules on es van produir els abusos. També veurem com la Meritxell va decidir enfrontar-se a l'agressor com a part de la teràpia, i escoltarem el mestre admetent una part dels abusos, però intentant justificar i minimitzar els seus mètodes i conductes.

L'equip responsable actual de l'escola La Vila ha facilitat l'accés al centre i no ha posat cap impediment a la realització del documental. La Vila s'ha convertit en una escola referent del Pla de l'Estany i el seu model educatiu ja no té res a veure amb els fets que es denuncien a "El monstre de Banyoles".

A dia d'avui, els fets ja haurien prescrit, però els afectats volen que es faci justícia social, que es reconegui la connivència dels altres mestres del centre i insisteixen en la necessitat de fer públic tot el que van viure per aconseguir la condemna de la societat i evitar que es repeteixin aquest tipus de situacions.

Un documental de
ESTER BERTRAN i MANOLI VARGAS

Producció
JOAN PAVÓN

Edició i postproducció
XAVIER G. UBIERGO

Il·lustracions i disseny gràfic 
EVA CLAY