"Aquella gent no es deixarien fer. Tenien poc a perdre, molts d'ells ja no podien amagar-se, i s'hi van tornar, van ser molt valents.", Philip Bockman
L'origen del 28 de juny a "Sense Ficció"

Retorn a Stonewall, on va néixer l'Orgull Gai

El 1969, la policia de Nova York va fer una batuda a l'Stonewall, un bar de Greenwich Village freqüentat per gais. El 1970 es va fer la primera desfilada de l'Orgull Gai, en record d'aquells fets. El documental "Stonewall. Els orígens de l'orgull gai" explora el naixement del moviment a través del relat dels qui hi van participar, amb motiu del 50è aniversari d'aquella primera manifestació

Cada 28 de juny té lloc en diverses ciutats del món la desfilada de l'Orgull Gai, una festa mordaç i plena de lluentor, amb música i desfilada de carrosses. No sempre ha estat així. Tot i que el 2020 es va complir el cinquantè aniversari d'aquesta desfilada, originalment era coneguda com la Marxa del Dia d'Alliberament de Christopher Street, en record de la primera vegada que gais i lesbianes passejaven pels carrers afirmant públicament la seva condició amb la intenció de commemorar els disturbis de Stonewall del 1969.

 

'Hi havia altres bars, i la gent anava de l'un a l'altre, però ens agradava acabar al Stonewall. No aigualien les begudes tant com en altres llocs, i la clientela era més jove, molt exuberant.', Philip Bockman ('Stonewall. Els orígens de l'orgull gai')

 

Aquell any, la policia de Nova York va fer una batuda a l'Stonewall, un bar de Greenwich Village freqüentat per gais. Cansats de la persecució, els clients del local es van aplegar a la plaça del davant durant diverses nits - entre el 28 de juny i el 3 de juliol - per manifestar-se contra la injustícia permanent de què eren víctimes. Enmig de les tensions socials dels anys 60, aquella revolta que va durar unes poques nits d'estiu va esdevenir un punt d'inflexió, el germen del moviment pels drets del col·lectiu LGTBI, que a partir d'aquell moment es va organitzar políticament. Era el naixement del Front d'Alliberament Gai (GLF).

 

'No teníem ni idea del que podia passar, però un cop vam ser al carrer, totes les pors van desaparèixer', Ellen Broidy ('Stonewall. Els orígens de l'orgull gai')

 

El documental "Stonewall. Els orígens de l'orgull gai" ("Stonewall. Paving the way to gay pride") recull el testimoni dels activistes d'aquella època, que expliquen com era la seva vida abans dels fets de Stonewall, les nits de rebel·lió davant del bar, l'estructuració d'una organització política i la primera marxa per commemorar aquella repressió. Per a molts, aquests esdeveniments marquen el començament de la vida del col·lectiu LGTBI tal com la coneixem avui.

 

'Entrar a la Lliga d'Estudiants Homòfils va fer que m'impliqués de forma molt personal. Penso que la política és un afer personal, i que els afers personals acaben sent polítics', Ellen Broidy ('Stonewall. Els orígens de l'orgull gai')

 

Fitxa tècnica
Direcció: Mathilde Fassin
Director de fotografia i so: Jonathan Westpalm Van Hoorn
Muntatge: Anne Renardet
Música: Rémi Sanna i Frédéric Jaffre

"Stonewall. Els orígens de l'orgull gai" ("Stonewall. Paving the way to gay pride", "Stonewall, aux origines de la Gay Pride") és una producció de Zadig Productions amb la participació de France Télévisions, RTS, CNC i Procirep-Angoa.

ARXIVAT A:
LGTBIQ+
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut