Catàstrofe aèria

"Què va passar a Los Rodeos?" reconstrueix el pitjor accident aeri de la història de l'aviació

Va ser el 27 de març del 1977. Dos avions Boeing 747 van xocar a la pista d'enlairament de l'aeroport de Los Rodeos, avui conegut com a Tenerife Nord. Hi van morir 583 persones i 61 van sobreviure. Després d'aquest accident, van canviar els protocols d'aviació arreu del món

El 27 de març del 1977, a les 17.00, dos avions jumbo, un de la companyia holandesa KLM procedent d'Amsterdam i l'altre de la Pan Am procedent de Nova York, van xocar a l'única pista d'enlairament del tranquil aeroport de Los Rodeos, a Tenerife. El resultat van ser 583 persones mortes, el pitjor sinistre del transport aeri de la història.

 

A causa d'­una amenaça de bomba a l'aeroport de Las Palmas de Gran Canària, el més gran de l'­arxipèlag canari, aquell dia desenes de vols són desviats cap a l'aeroport de Los Rodeos, que és petit i aviat queda saturat. Hi ha tants avions estacionats al carrer de rodada, que els controladors donen instruccions a les tripulacions que han de sortir per situar-se en posició en la pista d'­enlairament. Entre els avions que s'han d'enlairar, hi ha els dos Boeings 747. La visibilitat és mínima a causa de la boira.

En el moment en què es reobre l'­aeroport de Gran Canària, els dos avions jumbo, carregats de combustible, demanen permís per enlairar-se. I quan el KLM 4805 accelera, xoca contra el Pan Am 1736, que encara rodava per la mateixa pista en direcció oposada. Han passat 44 anys de la tragèdia i aquella col·lisió a gran velocitat continua encara avui sent l'accident aeri més mortífer de la història. Sembla que el culpable de la tragèdia va ser un dels pilots, però, a mesura que els investigadors analitzaven les proves, la catàstrofe de Tenerife es tornava cada vegada més complexa.

 

 

 

"Què va passar a Los Rodeos?" ("Disaster at Tenerife") porta els espectadors a les cabines dels dos avions accidentats i a la torre de control de l'aeroport i reconstrueix minuciosament els instants previs a l'­accident, l'­accident i la posterior investigació, amb el testimoni directe de Robert Bragg, primer oficial del vol Boeing de la Pan Am i un dels 61 supervivents de la catàstrofe.

Pocs accidents aeris han comportat tants canvis significatius. De la investigació de la col·lisió de Tenerife se'n van derivar moltes recomanacions.

 

"Aquelles 583 persones no van morir en va. En vam aprendre molt, d'allò. Va canviar completament la seguretat en el món de l'aviació", John Nance, analista d'aviació d'ABC News.

 

Fitxa tècnica
Producció executiva: Alex Bystram 
Producció: Kim Bondi 
Producció de la sèrie: Alix Macdonald i Martin Pupp 
Sèrie creada per Andre Barro i Bernard Vaillot 
Direcció: Timothy Wolochatiuk
Guió: Alex Bystram
Direcció de fotografia: James Griffith i Mark Caswell
Muntatge: Mark Holtze
Música original: Anthony Rozankovic
Efectes visuals digitals: PIX RAY VFX
2016

"Què va passar a Los Rodeos?" ("Disaster at Tenerife") és un capítol de la sèrie "Mayday Air Disaster", una producció de Cineflix Inc. Production, en associació amb National Geographic Channels, Canal D i Discovery Canada.

 

📲 #AccidentAeriRodeosTV3

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut