Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La guerra, des del bàndol rus, a "Sense Ficció"

"Si ha participat en els crims de Butxa, la nostra relació de parella quedarà tocada"

La Valentina viu angoixada per si la seva parella, soldat de l'exèrcit rus, ha participat en els crims de guerra de Butxa, a Ucraïna. "Rússia, diari íntim d'una guerra" és la cronologia del primer any de guerra en un poble qualsevol de Rússia sota l'impacte de la mort i la propaganda oficial

"Tothom trucava a la meva mare per preguntar: "Quant t'ha tocat? Ara que ets milionària, deixa'ns diners." Al cap d'una setmana van pagar els primers 13.000 euros; més endavant, 65.000, i després 85.000. L'Arina és la germana d'en Nikita, mort per culpa d'un dron a Ucraïna mentre lluitava amb la seva unitat de l'exèrcit rus. Explica que, amb els diners de la indemnització, la seva mare es va comprar un pis i li ha regalat un cotxe.

La família viu en una ciutat petita de la regió russa de Tver, igual que la Valentina i l'Aleksei, que també ha hagut d'anar a lluitar a Ucraïna. "Vaig començar aquest diari –explica ella– a finals del 2021. Però a partir del 24 de febrer només hi apuntava una cosa:
 

"Que torni l'Aleksei"

La propaganda oficial russa ha convertit la lletra zeta en una icona a favor de la invasió d'Ucraïna("Rússia, diari íntim d'una guerra")

 

"Rússia, diari íntim d'una guerra" retrata la vida de diverses famílies al poble natal de l'autora del documental, que, quan comença el conflicte, agafa la càmera i comença a gravar al seu voltant. La majoria dels protagonistes, i la mateixa directora, han optat per ocultar la seva identitat per por de les represàlies.


Perquè hi ha entrevistats que justifiquen la invasió a Ucraïna, però molts altres que no. Com la Valentina i l'Aleksei. Quan ja fa mesos que ell és a la guerra, i malgrat l'apagada informativa imposada per Moscou, a la Valentina li arriben notícies dels crims de guerra comesos pels russos a Butxa. "Si sabés que va participar en aquells horrors, segur que la nostra relació quedaria tocada. Voldria dir que estava molt equivocada sobre ell." Finalment, l'Aleksei torna. Però ja res no tornarà a ser igual.

 

L'abraçada desconsolada entre la Valentina i Aleksei quan a ell el tornen a mobilitzar per anar al front("Rússia, diari íntim d'una guerra")

Tampoc per a l'Ivan i en Borís, tots dos allistats igualment a l'exèrcit i convençuts de la necessitat d'envair Ucraïna per "desnazificar-la". Han pogut comprovar sobre el terreny l'inesperat l'avanç de l'exèrcit ucraïnès. En Borís reconeix: "De moment, estem perdent. Van dir que estàvem preparats per a la Tercera Guerra Mundial, però ara tinc dubtes seriosos sobre les nostres armes nuclears." La directora del documental els demana què senten quan ataquen un país veí, on de vegades tenen parents de lluny o, fins i tot, de prop. "Aquesta operació especial –contesta l'Ivan– es fa contra uns eslaus com nosaltres. A una banda hi ha russos, i a l'altra, també. Tots tenim la mateixa mentalitat, tots lluitarem fins al final."

Una producció de Bizarre Productions en coproducció amb Radio Telévision Suisse i en associació amb ARTE France, i amb la col·laboració d'SRF i RSI.

Un film de Nataixa Rostova, produït per Gaspard Lamunière i amb música d'Alan Kean.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut