Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
L'aventura del Capità Cardona, a "Sense ficció"

L'explorador català que va descobrir la cascada més alta del món

"Rere la pista del Capità Cardona" és un viatge des de Catalunya fins a Veneçuela per explicar la vida de l'explorador català Fèlix Cardona, que va viure a l'Orinoco durant quaranta anys. Els seus hereus lluiten ara per la protecció de les terres que van enlluernar l'aventurer

Fèlix Cardona és un dels exploradors més reconeguts del segle XX al continent americà, però ben desconegut al nostre país. El 1927, aquest català va emprendre un viatge des de Malgrat de Mar fins a la selva veneçolana amb l'objectiu de trobar l'or que amagaven aquelles terres. Cardona no hi va trobar or, però sí la veritable raó de la seva vida: situar aquest lloc ple d'indígenes, tepuis, cascades, flora i fauna exòtiques en el mapa del món.

"Quan vaig provar la vida d'explorador ja no la vaig poder abandonar mai."

Heinz Cardona, fill del Capità Cardona, mort recentment ("Rere la pista del Capità Cardona" (Lucía Venero))


Per aconseguir aquesta gesta, l'explorador català es va guanyar la confiança dels indígenes a canvi de miralls, galetes i aparells de ràdio, i mostrant un profund interès pels seus costums, la seva llengua i la seva història. Va ser així com va obtenir la llibertat per navegar per l'Orinoco i la majoria dels seus afluents durant almenys quatre dècades.

El seu cognom encara ressona amb força entre els pobladors indígenes gairebé un segle després. Fins a tal punt que Cardona es va convertir en un dels cognoms més notables entre els pemons, l'ètnia amb la qual més va conviure.

"Tots els viatges que he fet a la vida són factibles si es té la sàvia precaució de prescindir de grans equips. El meu equipatge ha estat sempre ben simple: escopeta, sextant, aparell de ràdio i farmaciola."

"També regals d'interès per als indis. I és que la segona condició és guanyar-se la confiança de l'indi. Perquè amb ell es pot fer molt, però, en contra, res."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sense ficció (@senseficciotv3)
 

El capità Cardona amb els indis pemons ("Rere la pista del Capità Cardona")


A "Rere la pista del Capità Cardona", aquests hereus són els encarregats de narrar el treball de l'explorador a la zona. Per exemple, Cardona va ser qui va registrar per primera vegada als mapes el salt d'aigua més alt del món: el Kerepakupai Merú o Kerepakupai Vená. Una cascada de 979 metres d'altura i que avui es coneix com a Salto Angel.

A més, Cardona va treballar per al govern veneçolà a la Comissió de Límits; va ser guia explorador per a comissions que van treballar per trobar les fonts de l'Orinoco, va ser l'artífex de la delimitació fronterera de Veneçuela, va elaborar els mapes de tots els estats veneçolans i va recol·lectar espècimens de plantes, animals i minerals que s'exposen tant en museus veneçolans com en altres llocs del món.

La vall de Kamarata, a Veneçuela ("Rere la pista del Capità Cardona" / Lucía Venero)

 

El documental no només narra la història de l'aventurer. També és la història de com aquests hereus ancestrals lluiten en l'actualitat per mantenir protegides les terres que tant van captivar Cardona.

Direcció: Melissa Silva Franco
Guió: Laia Manresa
Realització: Lucía Venero
"Rere la pista del Capità Cardona" és una producció de PeMón Films amb coproducció de Televisió de Catalunya i l'Ajuntament de Malgrat de Mar i la col·laboració del Fons Fèlix Cardona Puig.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut