Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
L'onada musical de finals dels vuitanta, a "Sense ficció"

Quan la plana de Vic es va convertir en el "Liverpool català"

A finals dels anys vuitanta, la comarca d'Osona va viure una onada musical que algú va batejar com el "Liverpool català", amb bandes com Duble Buble, El Último de la Fila, Loquillo y los Trogloditas o Sau. Aquell esperit torna a sonar amb força, amb noms com Núria Graham, Oques Grasses, Joana Serrat, Els Catarres, Nyandú o La Iaia. El documental "Liverpool català. Boira, sants & rock'n'roll", dirigit per Dani Feixas, explora les causes d'aquest fenomen cultural

A partir dels anys seixanta i setanta, a l'estat espanyol va començar una transformació protagonitzada pels joves de l'època, que rebien moltes influències culturals i musicals arribades des del Regne Unit, França o els Estats Units. A Catalunya, això va agafar cos en forma de Nova Cançó, Ona Laietana i Canet Rock, entre d'altres.

 

Videoclip 'No puedo más' de Los Burros, grup de rock format principalment per Manolo García i Quimi Portet, que després crearien el grup de gran èxit El Último de la Fila.

 

Una onada musical que a finals dels anys vuitanta va tenir una especial repercussió a la comarca d'Osona, que aleshores algú va batejar com el "Liverpool català", amb el naixement de bandes com Duble Buble, El Último de la Fila, Loquillo y los Trogloditas o Sau. I ara, després de quaranta anys, aquell esperit torna a sonar amb força, amb una nova onada de joves músics sortits de la comarca, com Núria Graham, Oques Grasses, Txarango, Joana Serrat, Els Catarres, Nyandú o La Iaia.

 

Loquillo y Los Trogloditas

 

El documental "Liverpool català. Boira, sants & rock'n'roll", dirigit per Dani Feixas, explora les causes d'aquest fenomen cultural que ha convertit Vic i la comarca d'Osona en un dels indrets de referència de Catalunya culturalment i musicalment parlant. A partir d'aquesta premissa, el documental convida músics de les dues etapes a reflexionar sobre l'ofici de músic i l'evolució de la música durant aquests últims 40 anys.

 

Pep Sala

 

En donen testimoni músics com Pep Sala; Loquillo; Quimi Portet; Manolo García; Ramon Ferrer i Mari Martínez, de Duble Buble; Josep Simon i Jordi Vila, de Los Trogloditas; Joan Godayol "Gudi", de Karda Fàstik i professor de música; Núria Graham; Guillem Solé, de Buhos; Èric Vergés, Jan Riera i Roser Cruells, d'Els Catarres; Josep Montero, d'Oques Grasses; Joana Serrat; Ferran Orriols, Rubèn Pujol i Roger Orriols, de Nyandú; Andreu Ribas i Luca Masseroni, de Germà Aire; Ernest Crusats, de La Iaia; Alguer Miquel, de Txarango; Ferran Riera; Dani Rifà, "Tremendu"; Guillem Ramisa, o Edu Vila i Aleix Vila, de Ferguson, entre d'altres.

 

Joana Serrat

 

Els periodistes especialitzats com Lluís Gendrau, director de la revista Enderrock; Jordi Bianciotto, d'El Periódico; Josep Martín, del programa "Independents" d'iCat, o el ja desaparegut Toni Coromina, de La Vanguardia, i Jordi Gratacós, cofundador del Mercat de Música Viva de Vic, analitzen aquest fenomen musical osonenc anomenat "Liverpool català" amb perspectiva històrica i també com un dels centres més vius del mercat musical català.

 

Els Catarres

 

La preestrena de "Liverpool català. Boira, sants & rock'n'roll" va tenir lloc al cinema L'Atlàntida de Vic el 6 de juliol.

 

Fitxa tècnica
Direcció i guió: Dani Feixas Roca
Direcció executiva TV3: Montse Armengou Martín
Producció executiva TV3: Sílvia Pairó Vila
Realització TV3: Ricard Belis
Producció executiva: Dani Feixas Roca
Producció: Isis López i Anna Alemany
Ajudant de producció: Ariadna Seuba
Documentalista: Mar Llanas
Documentalistes TV3: Àngels Serres i Lidia Sotés
Recerca d'imatges d'arxiu de TV3: Departament de documentació de TV3, Francesc Pérez
Direcció de fotografia: Frederic Comí
Operadors de càmera i llum: Frederic Comí, Miquel Grandio, Dani Feixas i Germen Coll
Tècnic de so directe: Angelo Vernuccio
Muntatge: Dani Feixas i Juliana Montañés
Tema original final: Jordi Casadesús
Disseny gràfic cartell: Joel Abad
2021

El documental és una producció de Televisió de Catalunya en coproducció amb Astronaut Films, amb el suport de l'Ajuntament de Vic i la Institució Puig-Porret i la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

 

ARXIVAT A:
Música
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut