Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Els records enterrats pel volcà de La Palma

Quan la lava ho arrabassa tot

El volcà Cumbre Vieja va arrasar l'any passat pobles sencers i plantacions de plataners a l'illa de La Palma. Centenars de cases van desaparèixer engolides per la lava. Els que hi vivien van perdre molt més que casa seva. El seu barri, la seva escola, el seu poble i els records de tota una vida van quedar sepultats sota la lava. Com es pot fer front a aquesta pèrdua?

El 19 de setembre fa un any de l'erupció volcànica a l'illa de La Palma. Aquell diumenge, passades les tres de la tarda, el volcà de Cumbre Vieja va entrar en erupció. Així començava l'infern per als veïns de La Palma, un malson de lava, colades i cendra que destrossava tot el que trobava al seu pas fins a arribar al mar. Durant 98 dies, el volcà va dipositar més de 200 milions de metres cúbics de lava sobre el terreny -una xifra inèdita des que se'n tenen registres-, que van deixar 1.219 hectàrees afectades. Més de 7.000 persones van ser evacuades i més de 700 habitatges van desaparèixer sota la lava. El volcà va inundar les portades dels diaris, els informatius i programes de televisió, les xarxes socials. I amb això, el drama de les persones afectades per la devastació de la força de la natura.

Amb un tempo pausat, com el lent avançament de la lava, el documental "Esborrats del mapa", de César Armas, escolta la història de diverses persones a qui el volcà va trencar la vida.

 

En menys d'una setmana, la lava va arrasar les vivendes de la vall d'Aridane, a l'illa de La Palma, i la va deixar sense recursos econòmics (Documental "Esborrats del mapa")

 

No hi va haver gaire temps per recollir pertinences. L'Aníbal va ficar a les maletes roba, però també altres coses: "Vaig posar-hi fotografies que vaig agafar d'un calaix on hi havia totes les nostres fotos de record. Moltes es van quedar a terra, d'altres al calaix i un grapat a la maleta. Vaig tancar. Vaig sortir de casa. (...) Vaig mirar la casa, la finestra de la meva habitació, tot el que vaig poder i vaig marxar corrent perquè era molt perillós. I aquell va ser l'últim moment que vaig veure casa meva".

La Beatriz i el Pablo vivien a Todoque a la casa dels seus somnis. Els primers dies van ser molt durs, recorda el Pablo: "D'agonia i incertesa, de tenir la lava a cent metres de casa teva sense saber què passaria." Va quedar sepultada per la lava el 26 de setembre, el mateix dia que l'església de Todoque, una imatge icònica de la destrucció de la localitat. "Quan va caure l'església va ser com veure una de les Torres Bessones quan queia, va ser el mateix."

 

Amb 98 dies d'activitat, l'erupció del volcà Cumbre Vieja va ser la més llarga registrada mai a la Palma (Documental "Esborrats del mapa")

 

Els protagonistes del documental afronten la pèrdua de la llar, cadascú a la seva manera, o com pot. La pèrdua, però, va sempre molt més enllà d'allò material. La casa era l'extensió d'un mateix, la dels records insubstituïbles, la de les arrels. Tot plegat, una part de l'individu molt difícil de reconstruir. "Al final, va ser un cop que ens ha trencat la identitat de tots, d'alguna manera, i no saps com serà el demà", sentencia la Vanesa.

 

La Vanesa davant del lloc on el volcà va sepultar casa seva (Documental "Esborrats del mapa")

 

A la pèrdua material i emocional, s'hi afegeix la social, la del barri on s'han criat, l'escola on van estudiar, el bar on prenien un cafè o quedaven amb els amics, el veïns del barri, el lloc de feina... "Per mi el meu barri era molt especial -explica la Sandra, amb la veu entretallada de l'emoció-; tenia el millor paisatge. Creia que era un lloc perfecte per poder viure. I sempre que marxava a viure fora volia tornar. Sempre volia tornar a casa meva, però ja no hi tornaré mai més."

 

L'erupció va irrompre molt a prop de casa dels pares de la Sandra (Documental "Esborrats del mapa")

 

Justament la part social, la de les festes, és el "tresor" del Pedro. Aquest veí del barri de Marina, a Tazacorte, va gravar durant trenta anys les festes de Todoque, La Laguna, Las Mandas i els voltants. "La meva vida no ha estat feliç del tot. Em bolco en les filmacions que he fet. Avui en dia no es repetiran perquè han estat esborrades del mapa." Els somriures i l'alegria dels veïns de festa que queden immortalitzats a les seves cintes ara esdevenen un eco llunyà del que van ser les seves vides. "És molt dur per mi haver gravat l'alegria i observar ara desolació, destrucció... Trobar-ho tot negre al meu voltant."

 

Les cintes que va gravar durant trenta anys el Pedro són el testimoni del que va ser la vall d'Aridane. Mai més tornarà a ser igual, perquè les cases i carrers han estat esborrats del mapa (Documental "Esborrats del mapa")

 

La Beatriz, una psicòloga de Tenerife que va marxar a La Palma per ajudar la població quan el volcà va entrar en erupció, inicia una teràpia de grup amb les persones que han perdut la casa. A partir del dia en què es deté l'erupció, finalment, el 25 de desembre del 2021, la teràpia se centra en una nova fase, la més dura: la d'acceptar la realitat, acomiadar-se de casa seva i encarar el futur.

 

Barris i pobles van quedar soterrats per la lava del volcà de Cumbre Vieja (Documental "Esborrats del mapa")

 

Fitxa tècnica
Direcció: César Armas
Producció executiva: Anuska Simón
Direcció de producció: Lydia Palencia
Realització i muntatge: Alejandro Millán
Guionista: Yasmina Segarra
Producció: Andrés Benítez
Direcció de fotografia: Néstor Falero
Operadors de càmera: Néstor Falero i Carlos Texeira
Postproducció, etalonatge i grafisme: Juando Díaz Perera
Postproducció de so: Picnic
Documentació: Noelia Sidi
Dron: Rafael Ocón
2022

"Esborrats del mapa" ("Borrados del mapa") és una producció de Videoreport Canarias.

ARXIVAT A:
Volcà Cumbre ViejaLa Palma
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut