Presentació del documental "L'amenaça incandescent"

Dirigit per Carles Caparrós, amb guió del mateix Caparrós i del periodista Josep Maria Flores, relata com el canvi climàtic ha convertit els grans incendis forestals en una greu amenaça per al planeta
Actualitzat

Dijous, 25 de juny, a les 17.00, al Museu de la Vida Rural, a l'Espluga de Francolí, es presentarà el documental "L'amenaça incandescent", que s'emetrà al "Sense ficció" el dimarts 30 de juny.

A l'acte de presentació hi assistiran Gemma Carbó, directora del Museu de la Vida Rural; Montse Armengou Martín, directora del "Sense ficció"; Marc Castellnou, president de la Fundació Pau Costa i protagonista del documental; Carles Caparrós, director i guionista del documental; Josep Maria Flores, guionista del documental; Josep Pallàs, supervivent de l'accident d'Horta de Sant Joan del 2009, i Jaume Costa, pare de Pau Costa, un dels cinc bombers que hi van morir.

Deu anys després de l'incendi mortal d'Horta de Sant Joan (Terra Alta), on l'any 2009 van perdre la vida cinc bombers de la Generalitat de Catalunya, els focs forestals han evolucionat en dimensió i virulència. Portugal, Indonèsia, Xile i, més recentment, Austràlia són exemples d'aquests nous incendis de sisena i setena generació que s'obren pas empesos pels efectes del canvi climàtic. La comunitat científica internacional i els cossos operatius fa temps que adverteixen dels efectes devastadors d'aquesta nova amenaça global a la qual només es pot plantar cara amb un canvi cultural i econòmic profund per fer més resistent el nostre paisatge i assumint que caldrà sacrificar una part del patrimoni natural per salvar la resta.

El coneixement acumulat arran de la tràgica experiència d'Horta de Sant Joan ha convertit els Bombers de la Generalitat de Catalunya en un referent per al món científic internacional a l'hora de discutir i dissenyar les estratègies per fer front als grans incendis forestals que, a Europa, ja acumulen més morts que els atemptats terroristes.

L'inspector i analista d'incendis del Grup de Reforç en Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers de la Generalitat i un dels referents mundials en la matèria, Marc Castellnou, protagonitza "L'amenaça incandescent", un documental que relata, amb la veu dels millors experts del món, com el canvi climàtic ha convertit els incendis forestals en una realitat que ja no amenaça només els boscos i les zones rurals, sinó la vida de milions de persones que habiten les grans ciutats del món.

Marc Castellnou, juntament amb Josep Pallàs, bomber supervivent de l'incendi d'Horta de Sant Joan, i Jaume Costa, pare de Pau Costa, una de les cinc víctimes mortals d'aquell incendi, són els impulsors ideològics de "L'amenaça incandescent", un treball que és a la pràctica la segona part d'"El gran silenci", el documental sobre l'accident mortal que va costar la vida a cinc bombers de la unitat GRAF Lleida que participaven en les tasques d'extinció de l'incendi forestal que va cremar l'estiu del 2009 el massís dels Ports a Horta de Sant Joan.

El documental, una producció de TV3 a càrrec d'Aigua Films amb la col·laboració de Taempus Media i el suport de la Fundació Pau Costa, s'emetrà al "Sense ficció" el dimarts 30 de juny.

 
Anar al contingut