Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Les primeres universitàries

"Pioneres, dones universitàries de la Segona República", a "Sense ficció"

Retrat d'algunes de les dones que van estudiar a la Universitat de Barcelona durant la Segona República, en l'època en què la docència es va poder fer en català i molts joves van poder aconseguir beques per accedir-hi

"Pioneres, dones universitàries de la Segona República" recupera, a través dels testimonis dels seus fills, la memòria de nou dones que van començar a estudiar a la Universitat entre el 1931 i el 1933. Només una d'aquell grup de dones, Elisa Sales, és viva. Als seus 106 anys, recorda que "hi havia molt poques dones, a la universitat. A mi em van donar una beca". Una altra de les protagonistes, l'Helena Parenya, en canvi, es va matricular a Dret "perquè el seu avi, el seu pare i tota la família eren advocats. I era el que ella també volia fer", explica la seva filla Helena Malegon. "La seva mare -recorda la filla d'Eulàlia Gomà- hauria preferit que aprengués a portar una casa, fer un bon casament... però el seu pare tenia molt clar que havia d'estudiar. Jordi Maluquer és el fill de Maria Bernet, que va estudiar "per la pressió del seu pare, que era un republicà lliurepensador i va tenir sempre la voluntat que la seva filla pogués viure per ella mateixa."

 

Universitat de Barcelona entre el 1931 i el 1939 (Documental "Pioneres, dones universitàries de la Segona República")

 

En converses entrecreuades dels fills i filles al voltant d'una taula a la fresca, el documental reconstrueix la trajectòria de les nou dones: Eulàlia Presas, Elisa Sales, Carmina Pleyán, Dolors Pomar, Maria Bernet, Carme Picart i Margarita Figueres, que van estudiar Filosofia, i Maria Vilà Clé i Dolores Álvarez Castrillón, que van estudiar Ciències. No recorden que estiguessin imbuïdes en les protestes universitàries de l'època, tot i que Maluquer apunta que la seva mare va formar part del sindicat Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya, la Fnec. Als seus 106 anys, l'Eulàlia confirma que elles no participaven gaire de la politització universitària: "Era cosa majoritàriament dels nois, que venien i ens deien: guarda'm les ulleres que avui hi haurà pinyes". En aquella època, les noies portàvem barret, perquè no era ben vist anar sense res al cap. I al barret hi dúiem un escut que posava: Seu o Fnec, o sigui, dretes o esquerres".

 

Elisa Sales, de 106 anys, és l'única de les "pioneres" que continua viva (Documental "Pioneres, dones universitàries de la Segona República")

 

La Guerra Civil va estroncar alguna de les carreres d'aquestes dones. Però moltes van poder exercir les seves professions durant la postguerra. "Pioneres, dones universitàries de la Segona República" vol reivindicar la seva memòria i reconèixer la seva aportació a la igualtat de les dones.

 

Fitxa tècnica
Direcció: Lala Gomà
Producció: Joan Bosch
Fotografia: Xavier Gil
Direcció de fotografia: Xavier Gil
Operadors de càmera: Teresa Burgos, Xavier Gil, Núria Roldós i Erik Schwarz
So directe: David Gascón i Albert Guimerà
Banda sonora: Guillermo Perona
Muntatge: Macbeth Clark
So: Albert Gay
2021

"Pioneres, dones universitàries de la Segona República" és una producció d'Arpa Films i Nao Cinematogràfica amb el suport de l'Institut Català de la Dona, Museu d'Història de Catalunya, Universitat de Barcelona, Filmoteca de Catalunya, Films59 Fundació Margarita Sales i Catalan Films.

 

📲 #PioneresTV3

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Universitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut