"Pilar Aymerich. La mirada felina" inaugura Memorimage, el Festival Internacional de Cinema de Reus
"La batalla per les xarxes" i "Pilar Aymerich. La mirada felina" formen part de la secció MemoriJove. Els dos documentals són coproduccions de TV3
"Pilar Aymerich. La mirada felina" inaugura Memorimage, el Festival Internacional de Cinema de Reus
Del 24 al 29 de novembre, Reus

"Pilar Aymerich. La mirada felina" inaugura Memorimage, el Festival Internacional de Cinema de Reus

"La batalla per les xarxes" i "Pilar Aymerich. La mirada felina" formen part de la secció MemoriJove. Els dos documentals són coproduccions de TV3

"Pilar Aymerich. La mirada felina", de Jordi Portals
Pilar Aymerich

"Pilar Aymerich. La mirada felina" serà la pel·lícula inaugural de Memorimage, el Festival Internacional de Cinema de Reus, el primer festival audiovisual internacional especialitzat en produccions que utilitzen imatges d'arxiu. És una coproducció de TV3 que s'emetrà pròximament en el programa "Sense ficció". S'inclou en la secció dedicada al públic adolescent MemoriJove, que compta amb una plataforma perquè els instituts inscrits visionin les pel·lícules i una sèrie de col·loquis amb els equips de les pel·lícules o experts.

També es podrà veure en aquesta secció la coproducció de TV3 "La batalla per les xarxes" ("Battle of Social Networks"), de David Fontseca, director que participarà en un dels col·loquis previstos amb als estudiants. Es va estrenar a "Sense ficció" el 19 de novembre del 2019. Va ser el cinquè programa més vist del dia, amb 339.000 espectadors i una quota de pantalla del 12,8.

 

Memorimage Online

La 15a edició del certamen s'ha vist obligada a canviar de format arran de la situació actual per la pandèmia de la Covid-19. Estava previst del 4 al 7 de novembre al Teatre Bartrina de Reus i, finalment, se celebra del 24 al 29 de novembre transformat en un festival online.

Les pel·lícules es podran veure online a la plataforma del festival online.memorimage.festival.cat. S'hi accedeix gratuïtament després d'omplir un formulari de registre que dona accés a tota la programació. Les pel·lícules estaran disponibles des del dia 24 de novembre a les 22.00 fins al 29 de novembre a les 00.00, excepte "A media voz", que estarà disponible des del 28 de novembre a les 20.00, i "Pilar Aymerich. La mirada felina", que estarà disponible des de la inauguració del festival el 24 de novembre a les 19.00 fins al final del festival.

Per la inauguració, es retransmetrà una intervenció de la fotògrafa barcelonina Pilar Aymerich que es podrà seguir des dels canals de YouTube de Memorimage i l'Ajuntament de Reus.

 

"Pilar Aymerich. La mirada felina"

'Pilar Aymerich. La mirada felina', de Jordi Portals
Pilar Aymerich i Sergi López a 'Pilar Aymerich. La mirada felina'
 

El documental repassa la trajectòria de la fotògrafa Pilar Aymerich, autora de moltes imatges que són un testimoni visual imprescindible per conèixer la història política, social i cultural de Catalunya de la segona meitat del segle XX. És l'autora d'infinitat de fotografies icòniques que documenten la transició democràtica i la lluita feminista durant les dècades del 1970 i 1980, i també pels seus retrats de personatges del món de la cultura que el franquisme havia silenciat durant anys. El documental recorda moltes d'aquestes imatges i la història que hi ha al darrere, i explica com Aymerich ha viscut de manera intensa la seva professió, fins al punt de convertir-la en l'eix central de la seva vida. "Pilar Aymerich, la mirada felina" repassa més de cinquanta anys de trajectòria d'una fotògrafa que continua en actiu, i mostra la seva metòdica manera de treballar fent el seguiment d'una sessió de fotos a l'actor Sergi López.

 

Fitxa tècnica
Direcció: Jordi Portals
Guió: Jordi Portals
Realització: Benet Román
Directora de producció: Carolina Trujillo
Productor executiu TVC: Jordi Ambròs
Productor delegat TVC: Daniel Barea
Director fotografia: Benet Roman
Muntatge: Sibila Estruch
2020
Una producció de Wonka Films / Good Company Productions en coproducció amb Televisió de Catalunya i RTVE, amb la col·laboració de l'ICEC.

 

"La batalla per les xarxes" ("Battle of Social Networks")

'La batalla per les xarxes'
'La batalla per les xarxes'

 

Les primaveres àrabs, les protestes a l'Iran o el referèndum celebrat a Catalunya l'1 d'octubre de l'any 2017 són clars exemples del poder de les xarxes socials en la societat actual. Durant aquestes mobilitzacions, milers d'imatges i vídeos de les actuacions policials, gravats pels ciutadans, es van convertir en virals a les plataformes socials.

Alhora, una gran quantitat de desinformació també va començar a circular per internet.  Qui ho fa i per què crea informacions falses? Aquest tipus de desinformació col·labora en la desacreditació de la mobilització social?

És difícil distingir entre contingut real o fals quan els usuaris comparteixen informació sense verificar-ne ni l'origen ni la font. A més, polítics de tot el món aprofiten i utilitzen les "fake news" per desacreditar els mitjans de comunicació i confondre, d'aquesta manera, la societat civil.

A "Battle of Social Networks" també es mostra la fragilitat d'alguns governs que veuen com estan perdent el control sobre la informació i sobre la ciutadania, i comencen a buscar mesures restrictives per aturar aquestes mobilitzacions organitzades a través d'Internet. Ara mateix, a països com la Xina o l'Iran hi ha persones empresonades per la difusió de contingut a les xarxes socials. Però també a l'estat espanyol o als Estats Units hi ha usuaris denunciats per les seves publicacions a les xarxes.

 

Fitxa tècnica
Direcció: David Fontseca
Guió: Cris Castilla i Marc Comas 
Productor: David Fontseca
Productor executiu TVC: Jordi Ambròs
Director fotografia: David Fontseca
Muntatge: Pepit Rodríguez
Música: Joan Borràs i Ferran Casas
Lingüista: Jordi Mir
Grafisme: Gerard Señé
Veu en off: Jacob Valltramunt
2019

Una producció de La Kaseta Ideas Factory en coproducció amb Televisió de Catalunya, amb el suport de l'Ajuntament de Vic.

 

Festivals
Memorimage, Festival Internacional de Cinema de Reus, 2020
CineFern, Online Film Festival, 2020
AAB Film Festival, Índia, 2020
Astra Film Festival, Romania, 2020
Festival Internazionale Segni della Notte, Urbino, Itàlia, 2019

 

#Memorimage2020
#SenseFiccióTV3

 

Anar al contingut