Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
"SENSE FICCIÓ": MATERIAL COMPLEMENTARI D'"EL FUTUR DEL CATALÀ"

Patata o creïlla? L'èxit del català a les xarxes passa per la seva diversitat

Tomàquet o tomata? Mirall o espill? El català és una llengua molt rica i internet ha permès posar en valor la seva diversitat. Molts creadors de continguts digitals fan bandera de les varietats dialectals i denuncien el centralisme dels mitjans tradicionals

Internet és una oportunitat

Els algoritmes d'internet prioritzen els continguts que generen grans audiències i, per tant, les llengües més parlades, com l'anglès o el castellà. Ara bé, internet és un entorn multilingüe, una oportunitat per a totes les llengües subordinades, segons la sociolingüista Carme Junyent. Tothom hi pot ser de la manera que vulgui. És una oportunitat, però s'ha de saber aprofitar, diu Francesc Xavier Vila, secretari de Política Lingüística de la Generalitat. Hi ha talent i hi ha potencial. "Però qui hi aposta?", es pregunta Long Li Xue, un dels videocreadors més populars en llengua catalana. Demogràficament, el català està molt lluny del mercat que pot tenir el castellà, amb 500 milions de persones. Ara bé, és la setena llengua de la Unió Europea. Però no té el futur garantit: "El català només sobreviurà si som conscients que som 10 milions, de Maó a Fraga i de Salses a Guardamar", afirma Òscar Escuder, el president de Plataforma per la Llengua. La llengua es parla en quatre estats europeus i la seva extensió territorial va acompanyada d'una rica diversitat dialectal.

 

@canputades Paraules garrotxinessss💖🦋🌈 PART NÚMERO UUUU #CanPutades #garrotxa #viral #fyp #parati #estiktokat #catala #catalunya #paraules ♬ original sound - Can Putades

Vídeo de Can Putades a Tik Tok

 

El català fa riure

Les varietats de la llengua són terreny adobat per als creadors de continguts digitals. N'hi ha que aprofiten per fer divulgació i d'altres per fer humor. Les noies Can Putades fan les dues coses. Són un grup d'amigues que comparteixen pis a Barcelona. Tenen vídeos amb molt èxit on se'n riuen de com parlen -tant el català com el castellà-, i alhora ensenyen paraules i expressions pròpies de la Garrotxa: quecs, cardar, anar a fer el toc, "na tou", utilitzar "è" en lloc de "és", "mala piganya", "ara pla", la "t" al final dels verbs, "poca" i "pas" a tot arreu, ajuntar lletres.... Algunes d'aquestes particularitats també són habituals en altres comarques gironines.

 

Vídeo d'Albert Pagà (Berti) a YouTube

 

Massa centralisme

Però el català correcte no és només el de les comarques gironines, com satiritza Albert Roig en aquest vídeo.  Albert Pagà, més conegut com a Berti, reivindica la riquesa de la llengua i denuncia que els mitjans tradicionals, especialment la televisió pública, han arraconat el parlar occidental, especialment la variant de les Terres de l'Ebre. Fa bandera de la seva parla: "No és valencià ni tampoc és de Lleida". La seva descripció a Tiktok no deixa cap dubte: "Sóc del delta de l'Ebre." Lamenta que a la televisió només s'hi senti el dialecte oriental. Rara vegada hi ha personatges a les sèries que no parlin com si fossin de Barcelona o l'àrea metropolitana. Paradoxalment, mentre a Catalunya costa sentir el tortosí, un noi (Miquel Montoro) va fer fortuna arreu del món parlant mallorquí gràcies a internet.

 

@cabrafotuda La reacció de ma mare no té desperdici 🤣 #llengua #llenguacatalana #català #valencià #valenciàviral #estiktokat #comunitatvalenciana #paisvalencia #paellavalenciana #valenciana #peratu #alacant #valència #humor ♬ original sound - Cabrafotuda

Vídeo de Fran Tudela (Cabrafotuda) a Tik Tok

 

L'autenticitat és la clau

Com altres influencers famosos com Berta Aroca, Long Li Xue va començar fent vídeos en castellà. Ben aviat es va adonar que "era una tonteria". Va pensar que no aniria pas enlloc fent-ho en castellà perquè el català és la llengua amb què se sent còmode: "Parlo quatre llengües i mitja (català, castellà, anglès i xinès), però la meva llengua materna és el català. I ho tinc claríssim. És l'idioma amb el que foto un crit."

 

"La clau és ser pur i real en un món tan fals, on està tot tan pactat abans d'ensenyar-ho a la gent."
Fran Tudela (@cabrafotuda)

 

Coincideix plenament amb aquest sentiment Fran Tudela Lloret (@cabrafotuda), que havia començat en castellà i anglès: "La clau de tot açò és la realitat. Estem en un món tan tecnològic, tot és perfecte a les xarxes, que crec que quan hi ha realitat és nota i la gent busca realitat. I crec que la gent se sent identificada amb els meus vídeos perquè jo parle amb ma abuela un valencià d'estar per casa, no em tallo." Certament, no es frena. Cabrafotuda diu "entonces", "bueno", "cruzar", "azul" i altres barbarismes, com els que recorden amb nostàlgia el grup Arribar i ploure.

 

Videoclip "Paraules d'antes", del grup "Arribar i ploure"

 

Tudela creu que arriba a més gent que no pas parlant un valencià estàndard: "L'important no és arribar a més gent, sinó arribar a la nostra gent. No hem d'arribar a l'altra banda del món si encara no som capaços d'arribar a la nostra gent." Quan va als instituts a fer xerrades, repeteix el mateix mantra: "Si fas vídeos en castellà segurament hi haurà 50.000 persones fent el que tu ja fas. Si ho fas en valencià, seràs l'única persona. Hi ha un nínxol de mercat per explorar. I no és que el valencià o català no t'obri portes. El que passa és que encara no les hem obert."

 

 

ARXIVAT A:
Català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut