NP "Memòria negra"

El divendres 1 de maig "Sense ficció" presenta la producció "Memòria negra". El programa entrevistarà Xavier Montanyà, director i guionista del treball

El divendres 1 de maig "Sense ficció" presenta la producció "Memòria negra".El programa entrevistarà Xavier Montanyà, director i guionista del treball. Quan fa poc més d'un any que s'ha commemorat el 40è aniversari de la independència de Guinea Equatorial, que fins a l'octubre de 1968 va estar sota el govern de l'Estat espanyol, "Sense ficció" emet un documental que aborda la colonització espanyola en aquest Estat africà, així com les conseqüències pel que fa a l'herència política, religiosa i cultural que se n'han derivat.

La veu en off d'un exiliat guineà anònim que va heretar un riu a la mort del seu pare, i recorda episodis de la infància, llegendes populars i antigues creences africanes, introdueix l'espectador en el convuls passat de Guinea Equatorial.

Els anys posteriors a la independència, proclamada el 12 d'octubre de 1968, van conduir a la dictadura de Francisco Macías i van desencadenar una etapa de turbulències polítiques i socials al país. En el documental "Memòria negra" aquests fets són analitzats a través d'imatges i documents inèdits extrets d'arxius públics i privats, així com entrevistes als principals protagonistes, des de rellevants polítics franquistes, com Manuel Fraga Iribarne, fins a opositors al règim com Fernando Morán i Antonio García-Trevijano, passant pel testimoni d'exiliats guineans, com l'escriptor Donato Ndongo. Les víctimes de la repressió també tenen veu en aquest documental, entre les quals destaca la lluitadora independentista camerunesa Marta Moumié.

L'antiga colònia espanyola, on molts dels jerarques que hi vivien tenien negocis importants, va ser educada, sobretot, en el catolicisme i el franquisme. En accedir al poder, el primer president de Guinea Equatorial, Francisco Macías, va protagonitzar greus enfrontaments amb l'antiga metròpoli que van culminar amb l'expulsió dels set mil residents espanyols i amb la sospita que el govern espanyol era darrere de l'intent de cop d'Estat del ministre d'Afers Exteriors guineà, Atanasio Ndongo, que va ser torturat fins a la mort, com alguns dels seus seguidors.

La declaració oficial de matèria reservada que, en alguns aspectes, s'ha prolongat fins als nostres dies, ha fet de Guinea i de la influència espanyola en aquest país un tema espinós i difícil d'estudiar. No obstant, la investigació documental i gràfica feta a "Memòria negra" aporta dades rellevants, posa imatge a una part desconeguda de la nostra història i suscita la reflexió sobre la complexitat del colonialisme espanyol, els errors de descolonització, el legat deixat per la metròpoli i la seva repercussió fins als nostres dies, en el marc d'un continent, l'africà, que des de fa temps lluita per sobreviure.

Fitxa

Dirigit per Xavier Montanyà.
Una producció de Colomo Producciones i Ovideo TV, amb la participació de Televisión Española, Canal +, la col·laboració de Televisió de Catalunya i amb el suport del programa MEDIA de la Unió Europea i de l'ICAA i l'ICIC per iniciativa del Màster de Documental de Creació de la Universitat Pompeu Fabra.
Anar al contingut