NP "La droga més perillosa del món"

Divendres 8 de maig, "Sense ficció" presenta la producció "La droga més perillosa del món". A més a més, el programa entrevistarà Joan Colom, metgeDivendres 8 de maig, "Sense ficció" presenta la producció "La droga més perillosa del món". A més a més, el programa entrevistarà Joan Colom, metge i subdirector general de Drogodependències, del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. La metamfetamina és la nova revolució en les drogues de disseny: més barata i més potent que la cocaïna, es pot fabricar a casa amb productes tan quotidians com la gasolina i les pastilles per al refredat. S'ha estès molt depressa, i actualment en consumeixen més de 26 milions de persones a tot el món.

La metamfetamina no és una droga nova. Els kamikazes japonesos o els soldats de l'exèrcit nazi durant la Guerra Mundial ja en prenien per estimular-se abans d'entrar en combat: l'ús d'aquesta substància els permetia estar actius al front durant hores, sense necessitat ni de menjar ni de dormir. I com va passar amb el crack, la metamfetamina es va estendre ràpidament.

L'ús d'aquesta droga ha augmentat exponencialment en els últims 10 anys. El seu consum va començar a augmentar a la costa oest dels Estats Units, ides d'allà es va estendre a la resta d'estats. 12 milions de nord-americans diuen que l'han provada, com a mínim, una vegada a la vida. I dels que han intentat desenganxar-se'n, prop del 90% ha acabat reincidint.

Les conseqüències de l'ús de la metamfetamina són nefastes. Aquesta droga no tan sols contribueix a augmentar l'índex de criminalitat, sinó que també produeix estralls en l'aspecte físic,ja que té efectes cerebrals greus.
El consum de metamfetamina també és habitual a Tailàndia. Allà en prenen, sobretot, obrers de la construcció, conductors i prostitutes. El consum és il·legal, però en aquest país del sud-est asiàtic prop de 3 milions de persones en prenen. El govern reacciona assassinant-ne bona part dels traficants.

Una producció de National Geographic.
Anar al contingut