Mossos d'Esquadra, tot per la pàtria?

El documental "Mossos, llums i ombres" ha mutat com un camaleó. Com el país, l'opinió pública respecte als Mossos ha anat canviant durant aquests últims anys

Guillem Carol

productor de "Mossos, llums i ombres"

TEMA:
Mossos d'Esquadra
Mossos d'Esquadra , tot per la pàtria?
Mossos d'Esquadra , tot per la pàtria?

El documental "Mossos, llums i ombres" ha mutat com un camaleó. Com el país. Com Catalunya. Com la seva gent. Els Mossos han estat el centre del debat polític i social des del 2017. L'opinió pública ha anat canviant -de vegades de manera gairebé oposada- durant aquests últims anys. Quan van resoldre els atemptats terroristes de la Rambla i Cambrils, la gent els deixava flors als cotxes agraint-los la seva tasca.

Dies més tard, durant l'1 d'octubre, van ser aplaudits en molts col·legis electorals. Això sí: fa pocs mesos, després de la reacció policial a les manifestacions a la sentència del procés, se'ls va acusar, per part d'alguns, de traïdors. A l'aeroport del Prat, quan intentaven que la gent no accedís a les instal·lacions, un dels crits més repetits va ser: "No us mereixeu la senyera que porteu".

El projecte de documental va començar, de manera temerària, a inicis del 2019, amb tres objectius: explicar d'on venen, qui són i què fan els Mossos d'Esquadra, la policia de Catalunya. Un cos que el 2019 celebrava els 300 anys d'història. L'objectiu s'ha mantingut durant tot el documental, però l'actualitat ens ha obligat a modificar-ne alguns dels plantejaments. No s'entendria, en aquests moments, que el paper de la BRIMO durant la sentència del procés, el polèmic judici a Trapero o la delicada relació dels Mossos amb la política catalana tingués un pes anecdòtic.

"A diferència d'altres cossos policials, ningú els diu que el seu propòsit ha de ser fer-ho "tot per la pàtria", Guillem Carol, productor de "Mossos, llums i ombres"

El documental ha estat un joc d'equilibris. Una mica com la relació que ha tingut, des de sempre, el poble de Catalunya amb el cos de Mossos d'Esquadra. El nostre plantejament ha estat, des del primer dia, donar veu a tothom. Però sempre amb un objectiu clar: explicar de manera transversal i sense dogmatismes qui són els Mossos: un cos de més de 16.000 homes i dones que, a diferència d'altres cossos policials, ningú els diu que el seu propòsit ha de ser fer-ho "tot per la pàtria".

ARXIVAT A:
Mossos d'Esquadra

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS