Montse Armengou participa en la III Trobada Dones de Peramola, Tragó i Nuncarga
Montse Armengou participa en la III Trobada Dones de Peramola, Tragó i Nuncarga
Dissabte, 27 de març, a les 12.00, Centre Cívic Tragó, Peramola

Montse Armengou participa en la III Trobada Dones de Peramola, Tragó i Nuncarga

Montse Armengou, directora de "Sense ficció"

Per primera vegada, Montse Armengou Martín, directora del programa "Sense ficció" de TV3, participa en Trobada Dones de Peramola, Tragó i Nuncarga. La tercera edició tindrà lloc dissabte, 27 de març, a les 12.00, al Centre Cívic de Tragó, al municipi lleidatà de Peramola. L'Ajuntament de Peramola organitza l'acte amb la col·laboració del col·lectiu La Falguera i de l'Associació Festiva i Cultural de Tragó. En la trobada hi participen sis dones vinculades al municipi de Peramola per diverses raons. En el cas de Montse Armengou, hi resideix des de fa un temps, i hi gestiona conjuntament amb la seva parella, Jordi Quera, el refugi de muntanya de Cortiuda.

La trobada posa de manifest que, més enllà del col·lectiu conegut com a dones rurals, les realitats de les dones de Peramola són ben diverses. La periodista i directora de documentals Montse Armengou Martín parlarà de la presència de les dones a les redaccions i als equips directius dels mitjans de comunicació, la qual considera "imprescindible per guanyar visibilitat i conscienciació sobre temes com la violència de gènere i l'escletxa salarial."

A la trobada també hi participen la pagesa Laia Angrill Perelló, l'arqueòloga Anna Bonet Pelàez, la mestressa de casa i escriptora Roser Guix Torrents, la política Gemma Orrit Capdevila i l'artesana Helena Valls Batalla.

Laia Angrill Perelló (Oliana, 1999) és una de les poques dones ramaderes de l'Alt Urgell. Llicenciada en Global Studies i màster en Edició Digital, ha decidit seguir l'explotació ramadera familiar.

L'arqueòloga Anna Bonet Pelàez  està especialitzada en prehistòria i coeducació i estudia un màster de gènere i polítiques d'igualtat. Exposarà el seu projecte "La pluja", dedicat a posar en valor el patrimoni prehistòric de l'Alt Urgell, i tractarà l'arqueologia des d'un punt de vista de gènere.

La mestressa de casa i escriptora Roser Guix Torrents (Odèn, 1963) ha recopilat la memòria oral de les dones de l'àmbit rural. D'aquesta manera recupera la seva aportació a les llars, les economies familiars i locals. Per la seva part, Helena Valls Batalla (Barcelona, 1987), remarcarà el paper fonamental de les dones en la revitalització de les zones rurals: "No deixa de ser significatiu que en un poble de menys de 400 habitants, tots els projectes d'emprenedoria els portin dones. La revitalització rural passa per les dones o no serà". Amb estudis superiors de disseny de moda, l'Helena va canviar la ciutat per Peramola amb un projecte d'emprenedoria.

Finalment, l'alcaldessa de Peramola, Gemma Orrit  Capdevila (Peramola, 1988), explicarà la seva experiència com a primera dona que dirigeix l'Ajuntament de Peramola i la segona batllessa més jove actualment: "Jove i dona, els començaments van ser molt complicats, però a poc a poc hem anat normalitzant la situació."

 

III Trobada Dones de Peramola, Tragó i Nuncarga

 

Montse Armengou

Periodista, està especialitzada en documentals de recerca històrica. Treballa des del 1985 a Televisió de Catalunya (TV3), on ha dirigit nombrosos documentals sobre aspectes ocults i l'oblit de les víctimes del franquisme, que han estat guardonats amb diversos premis nacionals i internacionals, com ara el Premi Nacional del Periodisme de la Generalitat de Catalunya, que va rebre l'any 2002. Ha dirigit, juntament amb Ricard Belis, "Els nens perduts del franquisme" (primera part i segona part, 2002), "Les fosses del silenci" (primera part i segona part, 2003), "Torneu-me el fill!" (2012), "Avi, et trauré d'aquí" (2013) i "Els internats de la por" (2015), entre d'altres. Armengou també ha escrit nombrosos llibres basats ens els seus documentals, entre els quals cal destacar "El comboi dels 927" (Rosa dels Vents, 2006, documental), "Ravensbruck. L'infern de les dones" (Angle Editorial, 2007) i "Els internats de la por" (Ara Llibres, 2016). Actualment és la directora del programa "Sense Ficció" de TV3.

Anar al contingut