Moderadors de contingut, la neteja a l'ombra de les xarxes socials
Quan publiquem alguna cosa a internet, estem segurs que s'hi queda? Ens endinsem en la part més desconeguda de la indústria de la neteja digital, on es decideix què agrada o què s'esborra. Qui decideix el que veiem, on són els límits i quines implicacions té? Qui controla, en definitiva, el que pensem?
Moderadors de contingut, la neteja a l'ombra de les xarxes socials
"Els escombriaires de les xarxes", de Hans Block i Moritz Riesewieck
"Els escombriaires de les xarxes", a "Sense ficció"

Moderadors de contingut, la neteja a l'ombra de les xarxes socials

Quan publiquem alguna cosa a internet, estem segurs que s'hi queda? Ens endinsem en la part més desconeguda de la indústria de la neteja digital, on es decideix què agrada o què s'esborra. Qui decideix el que veiem, on són els límits i quines implicacions té? Qui controla, en definitiva, el que pensem?

TEMA:
Internet

"Esborrar... Ignorar... Esborrar... Esborrar..."

Ens endinsem en el racó més fosc d'internet: la neteja digital. Per primer cop descobrim el món dels anomenats "netejadors", els "moderadors de continguts" que treballen per a plataformes d'internet com Facebook, Google, Twitter i YouTube i que es dediquen a eliminar el contingut ofensiu que circula per les seves xarxes. Qui controla el que publiquem, llegim i pensem?

Mentre que les polítiques de permissivitat d'internet es defineixen a Silicon Valley, la seu mundial des d'on se'n modera el contingut es troba a Manila, la capital de les Filipines, on desenes de milers de joves són contractats per "netejar" la xarxa. Les nòmines no corresponen a les de les grans plataformes, sinó a les de firmes subcontractades amb seu a les Filipines, on els sous són molt més baixos.

"Els moderadors de continguts comercials treballen a l'ombra de les xarxes socials i els milions d'usuaris d'aquestes plataformes ni saben que existeixen ni es plantegen qui fa la feina de neteja en aquestes plataformes.", Sarah T. Roberts, de la Universitat de Califòrnia, Los Angeles.

 

Quan miren una imatge o un vídeo, els moderadors de contingut han de decidir si l'ignoren o l'esborren
 

 

Aquests treballadors es dediquen a analitzar milers i milers d'imatges i vídeos en torns de deu hores. "Mirem 25.000 imatges cada dia. Podria sortir al llibre Guinness dels rècords." Controlen i moderen el contingut que publiquen els usuaris i han de decidir si l'esborren o no. El seu objectiu és impedir que es difongui l'explotació i la pornografia infantil, el terrorisme o el ciberassetjament, per exemple, i, pel que fa al cos humà, la publicació de pits o zones genitals. A partir d'aquestes premisses, el documental "Els escombriaires de les xarxes"("The Cleaners") presenta una reflexió que ens obre els ulls sobre el que hi ha rere la indústria de les xarxes socials i tot el que amaguen, alhora que ens planteja molts interrogants.

Quin és el punt d'equilibri perquè les xarxes socials no siguin un espai sense llei ni un fòrum dominat per la censura? On són el límits per publicar la imatge d'un cos nu a internet? Qui decideix si es publica o no una imatge violenta? Qui decideix què és terrorisme i què no? Quines conseqüències comporta el control geogràfic de la publicació de continguts? A quins acords arriben els governs amb les empreses al respecte? Com repercuteix la feina de moderadors de continguts en la salut mental dels treballadors?

 

L'ONG Airways es dedica a arxivar immediatament les fotografies i vídeos publicats a les xarxes socials de la guerra de Síria, abans que els moderadors els classifiquin com a material d'Estat Islàmic i els esborrin. 'Proporcionen informació, proves amb vista al futur', Abdulwahab Tahhan, ONG Airways.

 

I una pregunta molt pertinent, tenint en compte que els moderadors tenen el poder de decidir què es pot veure i què no, és si podrien, aquests netejadors i les grans empreses que hi ha al darrere, contribuir a escriure el curs de la història. Hi ha vegades que prenen decisions que configuraran com es narra la història, com va haver de fer Nicole Wong, exassessora de Google i Twitter, amb els dos vídeos que es van publicar de l'execució de Saddam Hussein. Un poder que ni va imaginar George Orwell quan escrivia "1984".

 

'L'endemà de la seva execució (Saddam Hussein) van pujar dos vídeos a YouTube. En un es veia com el penjaven. I en l'altre es veia el seu cadàver. I vam haver de decidir si els deixàvem o els eliminàvem', Nicole Wong, exassessora de Google i Twitter. Mountain View, Silicon Valley.

 

Podeu veure el tràiler d'"Els escombriaires de les xarxes" ("The Cleaners") aquí.

 

Premis (selecció)
Prix Europe, millor documental, 2018


Festivals (selecció)
Sundance Film Festival, Estats Units, 2018
Hot Docs, Canadà, 2018
It's all True, Brasil, 2018
CPH:DOX, Dinamarca, 2018
IFF Rotterdam, Països Baixos, 2018
DocsBarcelona, 2018


Fitxa tècnica
Direcció: Hans Block i Moritz Riesewieck
Producció: Christian Beetz i Georg Tschurtschenthaler
Direcció de fotografia: Axel Schneppat i Max Preiss
Muntatge: Philipp Gromov, Hansjörg Weißbrich i Markus CM Schmidt
So: Karsten Höfer
Música: Paradox Paradise, John Gürtler, Jan Miserre i Lars Voges 
2018


"Els escombriaires de les xarxes"("The Cleaners") és una producció de Gebrueder Beetz Filmproduktion en coproducció amb Grifa Filmes and WDR, NDR, RBB, VPRO i I Wonder Pictures, en associació amb ARTE, NHK, Play TV i BBC i el suport de Creative Europe - MEDIA Programme of the European Union, Ancine, FSA, BRDE, Film-und Medienstiftung NRW i Blue Ice Docs.

ARXIVAT A:
InternetXarxes socials

NOTÍCIES RELACIONADES

Anar al contingut