Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Dimecres 22, a les 21.55, a TV3

Mirall d'una dècada

Per celebrar l'aniversari del programa, s'ha preparat un documental en què es repassen alguns dels títols i temes que han tingut més impacte en aquests deu anys d'emissió. Tot seguit s'emetrà "En nom de la vostra filla", sobre Rhobi Samwelly, una de les africanes més carismàtiques, que protegeix dones per eradicar la mutilació genital femenina.

"Sense Ficció, mirall d'una dècada", a les 21.55
El programa de documentals "Sense ficció", de TV3, ha complert deu anys en antena oferint setmana rere setmana una visió profunda i crítica sobre els temes que han capitalitzat l'atenció de la societat en aquesta última dècada.

En un món en el qual les notícies es publiquen i desapareixen a una velocitat insospitada de les primeres pàgines o dels titulars i pantalles, la reflexió aportada pels més de 400 documentals emesos ha estat valuosa, sobretot si es té en compte el creixement de les audiències, ben acceptada per una societat que necessita una informació de qualitat, mesurada i verídica.

Per celebrar aquests deu anys s'ha preparat un documental realitzat per David Burillo i dirigit per Josep Rovira, amb la producció de Laura Navalpotro, en el qual es repassen alguns dels títols i temes que han tingut més impacte en aquests deu anys d'emissió.

El documental, que es presenta amb el títol de "Sense ficció, mirall d'una dècada", ha parat atenció en aquells que tenien com a tema la recuperació de la memòria històrica del franquisme, ("Avi, et trauré d'aquí", "La cançó censurada", i "Pujol Catalunya, el consell de guerra") però també en obres que han estat mereixedores d'un Oscar, com "Searching for sugar man", o de premis Goya com "Bicicleta, cullera, poma", que retratava els inicis de la malaltia de l'exalcalde de Barcelona Pasqual Maragall.

La selecció comença amb imatges de "To Kima, rescat al mar Egeu", documental que va generar un gran impacte en l'audiència relatant els pitjors dies de la crisi humanitària dels emigrants sirians arribant a l'illa de Lesbos. I acaba amb unes altres, també d'una gran càrrega emocional, com són les del documental "El gran silenci, Horta de Sant Joan", centrat en la reconstrucció a partir dels testimonis del foc que va afectar el parc dels Ports de Tortosa Beseit i que va provocar la mort de cinc bombers.
Enmig del documental, també hi ha espai per al record de l'atemptat que ETA va provocar a Vic l'any 1991, "ETA a la ciutat dels sants", visitant el solar on hi havia l'antiga caserna destruïda pel cotxe bomba.

"Sense ficció, mirall d'una dècada" torna a visitar aquests escenaris per veure com han canviat les coses amb el pas dels anys entrevistant productors, realitzadors, historiadors, tècnics de rodatges i protagonistes que en fan la valoració.

El documental serveix també per fer un repàs als diversos formats que s'han prodigat en els deu anys d'emissió mostrant fragments de documentals de denúncia ("Comprar, llençar, comprar"), retrats humans ("Records glaçats"); des de la crònica d'uns fets que encara són motiu de polèmica (1-O i 20S) fins a la revisió crítica d'uns altres, els documentals d'investigació periodística ("The Cove") i els científics.

 

Fitxa tècnica
Direcció  i guió: Josep Rovira
Realització: David Burillo
Producció: Laura Navalpotro
Operadors de càmera: Pepo Navarro
Joan Carles Calderón: Marc Durà
Carles Mallol: Jordi Farré
Disseny d'espai: Santi Traïd
Tècnic postproducció de so: Joan Esquirol i Xavier Espi
Muntatge musical: David Bustamante
Locució: Pep Ribas
Imatges aèries: Oriol Bramona
Producció executiva: Muntsa Tarrés
Direcció executiva: Montse Armengou


"En nom de la vostra filla", a les 23:15
A Tanzània, la mutilació genital femenina és il·legal, però la tradició està tan arrelada que costa molt d'eradicar. Rhobi Samwelli és una dona que va fugir de casa seva quan era petita perquè no la mutilessin, i ja de gran va crear la Casa Segura, un lloc on es poden anar a refugiar les nenes que marxen de casa perquè estan en perill de ser mutilades. La Rhobi i les nenes demostren que són molt valentes.

 

Breu història de "Sense ficció"
"Sense ficció" va començar a emetre's el 21 de gener del 2009 i ha estat en antena des d'aleshores amb una mitjana de 45 documentals a l'any. L'han dirigit Joan Salvat i, avui, Montse Armengou.
En els últims anys, aquest programa de documentals emès en horari de "prime time", que és un cas gairebé insòlit en el panorama de les televisions públiques europees, obté unes mitjanes de "share" com el de l'any 2017, que va ser d'un 10,92, i d'un 13,93 l'any 2018.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut