Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Per què fem documentals?

Les històries darrere la promoció del "Sense ficció"

La promoció del "Sense ficció" que pregunta "Per què ho feu" està protagonitzada per persones amb històries molt diverses. Entre elles hi ha Joan Escudé, excombatent de la Guerra Civil Espanyola; Nadia Ghulam, educadora social, escriptora i activista afganesa, i l'actriu Manar Taljo, que aquest any estarà de gira amb la companyia La Viciosa. Al vídeo prenen rellevància els seus rostres, i ara han volgut explicar les seves històries

Ona Sindreu Cladera i Julià Martínez Jerez, estudiants en pràctiques al programa "Sense ficció"

Joan Escudé va néixer a Capellades (Anoia) el 1916. Després de passar una infància marcada per la pobresa, es va mudar a Barcelona, on va viure el cop d'estat de Franco i l'inici de la guerra civil. Com que Escudé era un amant de l'excursionisme i dels Pirineus, va decidir allistar-se a les milícies alpines, una unitat formada per muntanyencs i esportistes. Va ser així com va formar part del Regiment Pirinenc núm. 1, la darrera unitat militar de la Generalitat de Catalunya. Va lluitar a les trinxeres del front d'Aragó i a la Batalla de l'Ebre, i després de la guerra va haver de fugir a França, on va ser tancat en un camp de concentració durant quatre mesos.

 

Joan Escudé (CCMA)

 

Nadia Ghulam va néixer a Kabul (Afganistan) el 1985. Després de patir les conseqüències de la guerra civil afganesa i el control dels mujahidins, precursors dels talibans, Ghulam va poder arribar a Catalunya. Des de Badalona va fundar Ponts per la Pau, una ONG que ajuda persones migrades a integrar-se i que fomenta l'educació d'afganesos al seu país d'origen. Denuncia que Occident tracta les guerres alienes com entreteniments passatgers i recorda que, tot i que ara es parla molt dels talibans, les dones afganeses ja fa cinquanta anys que viuen sota una gran opressió. A través de llibres i conferències, Ghulam busca explicar aquesta realitat, desconeguda per moltes persones.

 

Nadia Ghulam (CCMA)

 

Manar Taljo va néixer a Barcelona l'any 1987. Graduada en art dramàtic pel col·legi del Teatre de Barcelona el 2013, estarà de nou de gira amb la companyia La Viciosa aquest any amb l'obra "ALHAYAT o la suma dels dies". Descendent de família siriana, Manar Taljo parla sobre la representació de personatges amb hijab, sent ella una persona que no el porta, i la dificultat actual de donar veu a les persones indicades per expressar les seves veritats.

 

Manar Taljo (CCMA)

Totes tres persones han intentat donar resposta a la pregunta "Per què ho feu?", interpretant-la cadascuna d'elles d'una manera diferent. Joan Escudé ha parlat de la memòria històrica, al·legant que la crueltat de la Guerra Civil Espanyola s'ha oblidat i que mai ha estat condemnada. Per Nadia Ghulam, poder explicar la veritat de la seva vida i de moltes altres en una situació semblant és un dret que se li ha privat moltes vegades. Manar Taljo valora el fet que existeixin programes que documentin vides anònimes i temes que, en moltes circumstàncies, serien censurats.

El que és clar és que tots tres tenen realitats per explicar. D'alguna manera, representen el rostre de milers de persones que, amb l'ajuda dels documentals, tenen l'oportunitat de ser escoltats, de donar a conèixer les seves memòries i de deixar la seva petjada a la història.

 

Promoció de "Sense ficció"

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut