Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Dimarts, a les 21.55

"La Sagi, una pionera del Barça", a "Sense ficció"

Un documental que recupera la memòria d'Anna Maria Martínez Sagi, la primera dona que va formar part de la junta directiva del FC Barcelona.

Com era ser dona, esportista, catalanista, republicana i lesbiana als anys 30? Tot això i més va ser Anna Maria Martínez Sagi, la primera dona que va formar part de la junta directiva del FC Barcelona el 1934, quan tenia 27 anys.

Encarnava un model de dona independent i moderna. Va ser esportista, poeta i periodista. La seva militància feminista i republicana li va costar enfrontaments i l'exili. Pionera fa gairebé un segle, ara seria considerada una dona del nostre temps. Aquest documental és el descobriment d'aquesta pionera desconeguda, una personalitat avançada al seu temps.

Anna Maria Martínez Sagi va acceptar el càrrec a la junta del Barça amb la condició de poder millorar la situació de les dones a través de l'esport, especialment de les treballadores, molt castigades per l'ambient insà de les fàbriques. Va dimitir al cap d'un any, incompresa per un ambient masculí que no entenia la seva militància feminista.

En el documental, l'actriu Anna Sahun es converteix en l'altra Anna, l'Anna Maria Martínez Sagi, una periodista brillant que no va dubtar a  incorporar-se a la columna Durruti durant la Guerra Civil i a la resistència francesa contra els nazis.

Però, al dolor de l'exili, s'hi va afegir una relació amorosa amb una altra escriptora que la va ferir íntimament i per la incomprensió de l'època. Poetessa, pintora, decoradora, professora d'idiomes... Quan a finals dels 60 va tornar de França i dels Estats Units, va trobar una Catalunya a la qual no es va tornar a adaptar mai.

El franquisme la tractava com un fantasma del passat, el testimoni d'una generació que havia volgut trencar motllos de classe i de gènere, una generació pionera en tantes coses, com "Sagi, una pionera del Barça".

Aquest documental recupera la memòria d'una persona tan extraordinària com oblidada. Una dona que va lluitar per la seva independència en un moment històric excepcional, la Segona República. El caràcter, la determinació i una relació amorosa la van marcar tota la vida. En el documental, l'actriu Anna Sahun es fica en la pell d'Anna Maria Martínez Sagi. En ressegueix les passes i busca aquelles persones que la van conèixer, alhora que també busca estudiosos de la seva obra.

"La Sagi, una pionera del Barça" és una coproducció de Televisió de Catalunya, el FC Barcelona i Minoria Absoluta.

Fitxa tècnica

Direcció: Francesc Escribano i Josep Serra Mateu
Guió: Juan Manuel de Prada i Francesc Escribano
Amb: Anna Sahun, Clara Segura i Núria Valls
Direcció de fotografia: Marc Juan
Edició: Roger Gispert
Grafista: Guayarmina Amador
Porducció executiva FC Barcelona: Josep Maria Farràs
Producció executiva Minoria Absoluta: David Felani
Direcció executiva TV3: Montse Armengou
Direcció de producció Minoria Absoluta: Mireia Gaitán
Producció executiva TV3: Muntsa Tarrés
Producció: Lucia Sances, Marta Vilarrasa

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut