Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Tantura: la història manipulada, a "Sense Ficció"

La massacre silenciada per construir el passat heroic d'Israel

Tantura és el nom d'un poble palestí arrasat per l'exèrcit israelià el 1948. També és el títol d'un documental d'investigació excepcional que demostra com s'ha ocultat i manipulat la història per crear un passat acceptable per a la societat israeliana. "Tantura" parla d'una massacre silenciada, però sobretot dels mecanismes de negació, personals i de l'estat, per distorsionar la veritat o intentar enterrar-la

Teddy Katz va escriure la seva tesi de màster a la Universitat de Haifa als anys 90 sobre la massacre de Tantura durant l'anomenada guerra de la Independència per a Israel. Per als palestins, la Nakba: la catàstrofe. Katz va entrevistar i enregistrar en cintes més d'un centenar de testimonis, població àrab i soldats israelians de la brigada Alexandroni, la que va conquerir Tantura després de la proclamació de l'Estat d'Israel.

Sorprenentment, alguns d'ells admeten a les gravacions els terribles crims de guerra que es van cometre a la població: saquejos, tortures, violacions i assassinats a sang freda dels presoners desarmats.

"Hi havia una mena de recintes amb tanques de filferro espinós. Hi van portar els homes i els van fer seure a terra. Va venir algú amb una metralladora i va buidar el carregador i després va tornar a carregar."

Presoners palestins després de la presa de Tantura per l'exèrcit d'Israel ("Tantura")

Retractació involuntària 

La tesi va obtenir una bona qualificació, va ser premiada i va ser publicada, però quan la premsa la va difondre va començar una gran polèmica a Israel i es va engegar una campanya de desprestigi contra Teddy Katz, que fins i tot va perdre un judici per difamació, acusat pels veterans de guerra.

Teddy Katz va haver de retractar-se de la seva tesi sobre la massacre de Tantura, basada en més d'un centenar de testimonis orals ("Tantura")

Katz va ser desposseït dels seus títols i va ser titllat de mentider i traïdor de la nació. Finalment, davant la pressió, es va retractar de les seves investigacions. Després, Teddy Katz se'n va penedir, però era massa tard:
 

"Vaig trobar set testimonis jueus que em van dir que hi havia hagut una massacre. Però després van canviar la versió i ho van negar tot. La major part del que va passar el 1948 o se silencia o s'ha destruït."

Alon Schwarz, director de "Tantura" escoltant les gravacions dels testimonis de la massacre ("Tantura")

Memòria i desmemòria

Vint anys després, el director del documental "Tantura", Alon Schwarz, troba i entrevista Teddy Katz, molt debilitat físicament però obert a desenterrar, de nou, la veritat. Schwarz recupera les cintes, les analitza detingudament, reconstrueix la massacre i amb l'ajuda d'un expert arriba a poder determinar la probable ubicació de la fossa comuna de Tantura. Però el més important: troba alguns dels veterans de guerra entrevistats dècades abans per Katz, ja molt vells, i els torna a entrevistar.

L'Amitzur Cohen n'és un:  

- No en vaig parlar amb ningú. 

- Ni amb la seva dona? Van viure junts molts anys i no en van parlar?

- No. Què volia que li digués? "Que sàpigues que soc un assassí"?

Antic membre de la Brigada Alexandroni, recordant com van conquerir Tantura ("Tantura")

Alguns, pocs, són capaços d'admetre el que van fer o van veure fer als companys. D'altres continuen negant la massacre de Tantura i d'altres la justifiquen.
 

"Nosaltres no som així. Disparar algú al cap amb una Parabellum... això és el que feien els nazis. No m'ho crec."


Tots, però, ens mostren com és de dur confrontar un passat fosc sobre el qual s'ha construït un país, com explica Ilan Pappe, historiador de la Universitat de Haifa:

"L'Estat vol protegir per tots els mitjans el mite fundacional d'Israel, que és que som la societat i l'exèrcit més ètics del món. Per als israelians és molt dur admetre que també hem comès crims de guerra.

Els jueus van haver de fugir d'Europa per trobar un refugi segur, però no es pot construir un refugi provocant una catàstrofe a altra gent."

Pobladors del Kibbutz Nahsholim, creat sobre les restes de la població arrasada de Tantura ("Tantura")
Mapa de la Tantura original, plànol crucial per trobar la ubicació de la fossa comuna ("Tantura")

"La veritat és molt poderosa"

El documental "Tantura" planteja perquè la neteja ètnica contra el poble palestí és encara un tabú a la societat israeliana, que ha integrat el discurs sobre els orígens d'Israel, basat en conceptes com l'èxode voluntari dels àrabs o la teoria que defensa que els fundadors del país van arribar a una "terra sense poble". Ilan Pappe:

"La neteja ètnica, que és el que va passar aquí, es fa exactament així. No hi ha un programa definit, no hi ha una ordre expressa de Ben Gurion. Simplement, t'assegures que la gent entengui que, com menys àrabs hi hagi al nou estat jueu, millor."

Desmuntar el relat instaurat sobre el passat és molt dolorós, perquè la realitat que sorgeix està molt lluny de ser heroica i dinamita la versió "pura, bella i ètica" del naixement d'Israel.

"Ben Gurion va dir que havíem de fer tot el que calgués perquè els àrabs marxessin de Galilea. I els vam apallissar, cremar, els vam fer tota mena de coses perquè marxessin. Cadascú té la seva moral i cadascú ho pot interpretar com vulgui."

Entrada dels nous pobladors israelians a la conquerida Tantura ("Tantura")

Imatges d'arxiu reveladores, fotografies inèdites i els àudios originals de les entrevistes de Katz ajuden a reconstruir una història silenciada i manipulada, que, finalment, surt a la llum amb el documental "Tantura", perquè, com diu el professor Hillel Cohen, de la Universitat Hebrea de Jerusalem, "la veritat és molt poderosa" i per Teddy Katz és un deure afrontar-la:

"És molt trist i és una vergonya, però la generació més jove no entén que, quan caminen per aquesta part de Tantura, caminen sobre les fosses comunes on van enterrar els antics veïns del poble.

El més fàcil és mirar cap a una altra banda, perquè llavors tens la consciència tranquil·la. Jo no puc."

La platja actual de Tantura, que amaga sota la sorra les proves de la massacre ocultada ("Tantura")

"Tantura" és un documental de Reel Peak Films en associació amb Time Studios and Chicago Media Project

Direcció: Alon Schwarz

Producció: Shaul Schwarz, Alon Schwarz, Maiken Baird

Guió: Alon Schwarz, Shaul Schwarz, Halil Efrat

Muntatge: Halil Efrat, Amir Sevilla, Sagi Bornstein

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut