Filla d'una reconeguda "bailaora" i mestra, Siudy Garrido va començar als escenaris amb només cinc anys. Amb vint anys va fundar la seva pròpia companyia, i el 2015, la Siudy Flamenco Dance Theater, establerta a Miami, amb la qual ha presentat les seves obres originals, d'èxit internacional
Dimarts, a les 23.15, a TV3

La decidida aposta de Siudy Garrido per triomfar a Broadway

Darrere d'una estrena a Broadway hi ha anys de treball, talent, dedicació i inversió econòmica dedicats en un projecte. El documental "Siudy: Entre dos mons" narra el periple de la bailaora i coreògrafa Siudy Garrido a Nova York. Quan el seu somni d'estrenar a Broadway es fa realitat, una crítica negativa publicada a The New York Times pot ensorrar per sempre el seu espectacle

Siudy Garrido, bailaora i coreògrafa veneçolana, s'emporta la seva companyia a Nova York per presentar-hi l'espectacle "Entre mons" ("Between worlds"), que fusiona el flamenc, el hip-hop i el teatre. Fa més de cinc anys que la seva companyia treballa en aquest espectacle, tres des que es va estrenar a Veneçuela. La primavera del 2011, aterren tots a Nova York disposats a fer realitat el seu somni. "Broadway crec que és el somni de qualsevol artista que treballi al teatre. És on hi ha els millors espectacles. Sempre Broadway és una referència. Cada vegada que tenia l'oportunitat d'anar a Nova York, anava a veure els espectacles nous. Sempre com que el somni és arribar allà", confessa la Siudy.

 

L'espectacle 'Entre mons' ('Between worlds') es va estrenar el març del 2011 al New World Stages. Era la primera vegada que una companyia veneçolana oferia a Nova York tres mesos de temporada a l'Off Broadway amb set funcions per setmana ('Siudy: Entre dos mons', de Pablo Croce)

 

El seu marit, Pablo Croce, productor de l'espectacle i director del documental "Siudy: Entre dos mons.  50 funcions del somni americà" ("Siudy between worlds. 50 performances of the american dream"), ha de fer equilibris amb la delicada situació econòmica de la companyia a Nova York: "Nosaltres volíem estrenar l'espectacle, teníem els diners per estrenar-lo, però necessitàvem vendre entrades per mantenir-lo i arrossegàvem moltes pèrdues. Érem el Titanic."

Per tal de donar a conèixer l'espectacle i omplir el teatre durant les dues setmanes de preestrenes, estan disposats a fer qualsevol cosa. "No tenien por de res", afirma Jamie Cesa, director general i productor que van contractar a Nova York. Així que es van plantar al mig de Times Square amb música de percussió i ballant en una flashmob, sense cap permís per realitzar-la, ja que no disposaven dels 50.000 dòlars que costava el permís.

 

La 'bailaora' i coreògrafa veneçolana Siudy Garrido, en l'actuació d'una 'flahsmob' a Times Square, Nova York, amb la seva companyia de ball flamenc ('Siudy: Entre dos mons', de Pablo Croce)

 

Tot i que la resposta del públic havia estat molt positiva durant les preestrenes, la veritable prova de foc que determinaria si l'espectacle triomfaria a Nova York seria la crítica després de l'estrena, en especial la del New York Times.

"El New York Times és el crític més important de Nova York. És un fet. (...) Una bona crítica al New York Times és capaç de crear un gran èxit per si mateixa. I una mala crítica pot enfonsar un espectacle.", Grant W. Yeager, dissenyador d'il·luminació

 

El dia de l'estrena a l'Off Broadway de Nova York, 'Entre mons' ('Between worlds') va rebre una molt bona acollida per part del públic. 'Va ser una assoliment de vida, una cosa que vam viure i que mai ningú no ens podrà arrabassar', Siudy Garrido ('Siudy: Entre dos mons', de Pablo Croce)

 

La mateixa nit de l'estrena, The New York Times publica una crítica molt negativa de l'espectacle. El pitjor malson s'ha fet realitat. Jamie Cesa, director general i productor, els aconsella cancel·lar l'espectacle immediatament perquè amb aquesta crítica la venda d'entrades s'ensorrarà: "La meva situació era molt difícil, perquè li havia de dir al productor que, si fèiem cas dels números, havien de cancel·lar l'espectacle per minimitzar els riscos econòmics. Ell no em va fer cas. No em va fer cas, cosa que trobo molt lloable. Ell creia en l'espectacle." Malgrat la recomanació del productor, la Siudy i el seu marit decideixen tirar endavant. Però la decisió és força arriscada. Encara arrosseguen moltes pèrdues i han deixat tots els seus estalvis en el projecte. "La fe sempre al davant, si havíem arribat fins aquí era per alguna cosa", recorda la Siudy.

Poc després, amb la nominació als premis Drama Desk, comença a funcionar el boca-orella i "Entre mons" triomfa a Nova York. I arriben també les bones crítiques dels diaris.

"De vegades pensem que l'èxit es basa en les grans fites, en el reconeixement, quan realment està en cada entrebanc, el qual ens permet aixecar-nos i seguir endavant, fidels a la nostra veritable essència, cada vegada més a prop del que realment somiem ser, disfrutant de cada detall de la vida, perquè el camí tot just comença", Siudy Garrido.

En podeu veure el trailer aquí.

 

Premis
Millor documental i millor muntatge, Oklahoma Cine Latin Wards, 2020
Millor documental, New York Latin Film Market, 2020
Millor documental, Angeles Documentarries Film Festival, 2020


Fitxa tècnica
Direcció i muntatge: Pablo Croce
Producció executiva: Gregory Elias, Pablo Croce, Siudy Garrido, Veronica di Polo i Diana Feo de Tamayo
Producció: Pablo Croce, Siudy Garrido, Jared Freedman i Jorge Lozada
Fotografia: Pablo Croce i Jorge Lozada
Mescla de so: Alonso Lacruz
2019

"Siudy: Entre dos mons. 50 funcions del somni americà" ("Siudy between worlds. 50 performances of the american dream") és una producció de Croce Films i Siudy Flamenco Dance Theater.

ARXIVAT A:
Cultura
Anar al contingut