Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Premi Ondas al millor programa emès per emissores o cadenes no estatals

Premi Ondas per al "Sense ficció" "Els homes del silenci"

El documental, dirigit per Josep Morell i Jordi Vilar, és la història poc coneguda del grup de persones que van treballar a la rebotiga de la política per fer possible el restabliment de la Generalitat de Catalunya i el retorn de Josep Tarradellas

El documental emès per "Sense ficció" "Els homes del silenci", una producció d'Ottokar en coproducció amb TV3 i TVE i amb la col·laboració de l'ICEC, ha estat guardonat amb el Premi Ondas al millor programa emès per emissores o cadenes no estatals.

El Grup PRISA guardona anualment amb els Premis Ondas les produccions nacionals i internacionals més excel·lents del món audiovisual. Aquests premis, els degans d'Espanya i de major repercussió internacional, van ser instituïts per Ràdio Barcelona de la Cadena SER fa més de 60 anys. 

"El homes del silenci", que es va estrenar a l'espai dirigit per Montse Armengou "Sense ficció", el 15 de maig d'aquest any, va reunir una mitjana de 464.000 espectadors amb una quota de pantalla del 16,5%

 

"Els homes del silenci"

El 23 d'octubre del 2017 es va commemorar el 40è aniversari de la històrica frase de Josep Tarradellas, "Ja soc aquí", que va pronunciar des del balcó de la Generalitat de Catalunya.

El documental és la història, poc coneguda, del grup de persones que van treballar a la rebotiga de la política, en un moment històric complex, per fer possible el restabliment de la Generalitat de Catalunya i el retorn de Josep Tarradellas a Catalunya el 23 d'octubre de 1977. Aquestes dues decisions, rupturistes en el seu moment, van generar enormes tensions entre els sectors més ultraconservadors del franquisme.

"Els homes del silenci" aporta dos elements nous d'aquest procés que no s'havien explicat fins ara. Per una banda és que els contactes amb Tarradellas van començar molt abans del que se sabia: a principis del 1976, gràcies a Manuel Milián Mestre, periodista i assessor de Manuel Fraga. D'altra banda, el treball treu a la llum una sèrie d'entrevistes que es van fer entre 1986 i 1988.

La negociació va implicar molta gent, trobades i informes, i va fer possible que dos caràcters tan oposats com els d'Adolfo Suárez i Josep Tarradellas poguessin construir ponts d'entesa. Fernando Ónega, director de premsa de Presidència del govern de Suárez (1977-1978), recorda la primera trobada entre tots dos, el 21 de juny de 1977, com "un diàleg entre dos galls. Suárez deia que el president del govern era ell. Tarradellas responia que hi podria haver un milió de persones que el seguirien i li donarien suport. I Suárez replicava: 'Vostè no és ningú. Vostè serà el que digui jo'". Aquest va ser el principi d'unes negociacions intenses i controvertides entre els dos polítics.

El documental compta amb el testimoni de membres del gabinet d'Adolfo Suárez, els ministres Rodolfo Martín Villa i José Manuel Otero Novas, d'alts càrrecs del seu govern, com Federico Mayor Zaragoza i Salvador Sánchez-Terán, i dels periodistes Fernando Ónega i Miguel Ángel Aguilar.

També hi participen Narcís Serra, Miquel Roca, Josep Maria Bricall, Ramon Espasa, Josep Tarradellas (fill de Tarradellas), els periodistes Albert Arbós, Manuel Milián Mestre, Màrius Carol, Ricardo Fernández Deu i Valentín Villagrasa, que el van conèixer a l'exili de Saint-Martin-le-Beau, i el director de cinema Pere Portabella, responsable de la cerimònia d'arribada de Josep Tarradellas a Barcelona.

"Els homes del silenci", dirigit per Josep Morell i Jordi Vilar, és una producció d'Ottokar, en coproducció amb TV3 i TVE, i compta amb la col·laboració de l'ICEC.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut