Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Sense Ficció: "Odi. Del sentiment al delicte"

La comunitat asiàtica alça la veu contra la discriminació

La Covid ha tret a la superfície el racisme que pateix històricament la comunitat asiàtica als països occidentals. Un racisme soterrat i ignorat, però molts joves d'ascendència asiàtica han dit prou als rumors, les mentides i els actes discriminatoris. La periodista valenciana Paloma Chen és una de les impulsores a Espanya de la campanya #NoSoyUnVirus #NoSocUnVirus, que s'ha sumat a la campanya internacional #IAmNotAVirus

Carles Prats Padrós
TEMA:
Racisme

La comunitat asiàtica s'ha cansat d'acusacions infundades, estereotips i rebuig, fomentat per personatges públics tan rellevants com el mateix president dels Estats Units del moment, Donald Trump. En plena pandèmia va atiar l'odi contra la comunitat xinesa amb jocs de paraules com "Kung-Flu" (grip asiàtica). Els recels que va despertar la Covid, amb baixada de clientela de basars i restaurants, no són nous. "Ja ho vam viure el 2002 i el 2003 amb el SARS. Aleshores, també hi va haver discriminació."

Campanya #NoSoyUnVirus contra la discriminació de la comunitat asiàtica arran del coronavirus
 

Compte amb el llenguatge!

Paloma Chen denuncia que no s'ha parlat mai de la discriminació que pateixen els joves racialitzats nascuts a Espanya. També alerta del llenguatge que es fa servir habitualment quan es parla de "xino" per denominar basars o restaurants. Sovint es pensa que és un terme neutral, però es fa servir amb to despectiu, com a sinònim de barat, de mala qualitat. "Hauríem doncs de preguntar a les persones xineses què els sembla que s'utilitzi aquest terme", diu Chen.

La periodista Paloma Chen és una de les impulsores de la campanya #NoSoyUnVirus #NoSocUnVirus

Caldo de cultiu de la discriminació

La discriminació de la comunitat xinesa i, per extensió, de la resta de població d'origen o trets asiàtics no és nova. Paloma Chen ho té molt clar: "El caldo de cultiu són creacions artístiques que es remunten ja als segles XVIII i XIX". Novel·les, pel·lícules i òperes que creen un imaginari col·lectiu ple d'estereotips i mites. Chen posa l'exemple del personatge Fu-Manxú, creat a principis del s.XX, com l'arquetip del xinès intel·ligent i malvat. Recorda també expressions despectives com "tortura xinesa".

Paloma Chen, periodista

Per Chen, ens hem de fixar en les novel·les colonials i novel·les romàntiques on s'hi presenta l'Àsia com un continent llunyà i misteriós. Habitualment, un explorador blanc contacta una nativa molt exòtica i convertida en un fetitx. "En tenim milions d'exemples, com poden ser 'Memòries d'una geisha, Seda o la top: Madama Butterfly". S'idolatra l'estètica i les persones asiàtiques es cosifiquen, les dones es converteixen en objectes que s'han de col·leccionar. És aquest imaginari col·lectiu que nodreix els apriorismes que "tots tenim al cap i m'hi incloc", afirma Chen.

 

ARXIVAT A:
Delicte d'odi Racisme Xenofòbia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut