Es calcula que una de cada cinc dones al món ha patit una agressió sexual o ha estat víctima d'un intent d'agressió sexual (Rodatge d'"I diem prou!", de Laia Mestre)
Pròximament, a "Sense ficció"

"I diem prou!". Les agressions sexuals, la xacra que no s'atura

La majoria de les agressions sexuals no es produeixen -com diu el tòpic- al carrer, de nit i a mans d'algú desconegut per a la víctima. En el 80% dels casos l'agressor és una persona coneguda -un familiar, un amic, la parella, algú de confiança- i l'agressió es produeix en un entorn que la dona percebia com a segur

És un dels punts de partida del documental "I diem prou!", de Laia Mestre i Sara Segarra que emetrà el "Sense ficció" el pròxim mes de març. Un documental que desvela la dimensió descomunal d'aquesta xacra: cada dia es denuncien a Catalunya set agressions sexuals, però es calcula que les denunciades són només una petita part del total, només un vuit per cent, segons les expertes. Moltes de les dones que coneixem n'han estat víctimes d'alguna, però potser no ho sabrem mai, perquè forma part d'allò que no es diu.

"I diem prou!" recull el punt de vista de cinc dones que han estat víctimes d'aquesta violència sexual, i que s'expliquen a càmera a cara descoberta, ja no com a víctimes, sinó com a supervivents. També s'hi entrevisten persones expertes que analitzen des de diverses perspectives el fenomen de les agressions sexuals: la cultura de la violació, la por, la violència institucional i la revictimització que suposa, en molts casos, fer una denúncia. Els procediments judicials basats en la força de la prova -la resistència de la víctima, l'ús de la força física o les contradiccions en el relat- fiscalitzen i qüestionen de nou la conducta de la dona agredida.

 

Cinc dones que han estat víctimes d'una agressió sexual donen el seu testimoni al documental (Rodatge d'"I diem prou!", de Laia Mestre)

 

El documental també posa el focus sobre els agressors, perquè no hi ha un únic perfil de violador. Com diu una de les expertes entrevistades, els agressors sexuals no són malalts inadaptats. "Els agressors pertanyen a totes les classes socials i nacionalitats. Els violadors són homes coneguts i del nostre entorn de confiança." Homes de totes les edats, també: la Fiscalia General de l'Estat alertava recentment de l'augment de condemnes a menors per delictes sexuals. Ens preguntem si hi ha relació entre aquest fet i el paper de la pornografia com a element normalitzador de conductes com les violacions en grup, que han experimentat un augment exponencial els últims anys.

Aquesta xacra no s'atura i les xifres són contundents: una de cada cinc dones a tot el món ha estat víctima d'una agressió sexual -o d'un intent d'agressió sexual- al llarg de la seva vida. "I diem prou" explora també el que tot això ens diu sobre la societat masclista -patriarcal- en què vivim.

 

Anar al contingut