Pròximament

"Gent del barri"

On és el Poblenou? Fa només 20 anys aquest barri era un autèntic desconegut, oblidat entre fàbriques en ruïnes i camions de transport.

L'arribada del 22@ el va posar en el punt de mira de les noves empreses tecnològiques i dels fons d'inversió. Una oportunitat que està canviant la imatge del barri: ha recuperat la platja, s'han arreglat els carrers, hi han arribat noves famílies i el turisme hi ha fet acte de presència. Les casetes de planta i pis s'han substituït per grans hotels o edificis d'oficines de 10-11-12 plantes i en només en 5 anys arribaran 25.000 persones més a treballar al barri.

Però també han arribat els fons voltor, que arraconen, desplacen i foragiten els veïns de tota la vida. Contractes que no es renoven, edificis que es declaren en ruïnes, lloguers desorbitats, petits passatges que s'enderroquen.

La Montse i la Pepita fa anys que no surten de casa. Tenen 87 i 93 anys. Han viscut a la mateixa escala tota la vida. Són les úniques que resisteixen, perquè tenen un contracte indefinit. Ara els diuen que han de marxar perquè els reformaran el pis. On quedaran els seus records? Hi seran a temps?

La Carme tanca la papereria, els seus fills no volen continuar el negoci. No creuen que sigui rendible, la venda per internet i una gran cadena cooperativa que s'ha establert al barri els ha empès a plegar.

Les propietàries de dues casetes del passatge Morenes hauran de pagar per enderrocar la casa que van comprar els pares amb molt d'esforç. Un fons d'inversió ha comprat el 60% de l'illa i vol construir 12 plantes d'oficines. Està molt enfadada: "No només hauré de pagar per enderrocar, sinó que col·laboro amb el fons d'inversió perquè ells especulin més".

Yunus és del Senegal, fa 14 anys que viu al barri de nau en nau ocupada. Ja els han avisat que han de marxar. Cada vegada els queden menys possibilitats.

El somni de l'Albert era comprar-se un pis de luxe a Diagonal Mar. La seva formació d'arquitecte li ha permès descobrir què significa el 22@ per al barri. Ara s'ha convertit en activista i lluita per aturar aquest creixement desorbitat.

Són les històries de "Gent del barri" que expliquen els canvis sota el so de grues, excavadores i radials.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut