Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Presentació

"Ferran Latorre. Més enllà dels 8.000", el documental que acompanya l'alpinista en la seva aventura de ser el primer català en completar els 14 vuitmils

Aquest matí s'ha presentat, mitjançant videoconferència, "Ferran Latorre. Més enllà dels 8.000", un documental dirigit per Manuel Huerga i Juanma Arizmendi i produït per The Mediapro Studio en coproducció amb TV3. El documental s'estrenarà al "Sense ficció" de dimarts, 24 de novembre

Als 13 anys, Ferran Latorre va llegir el llibre de l'alpinista austríac Peter Habeler "Victòria en solitari", en què explica l'ascens que va fer a l'Everest el 8 de maig del 1978 sense cap aparell d'oxigen, en companyia del muntanyenc italià Reinhold Messner, una proesa de resistència sense precedents a la història. D'aquella lectura en va néixer el seu gran projecte: "Tota la vida he volgut pujar a l'Everest".

"Ferran Latorre. Més enllà dels 8.000" és la història d'una aventura extraordinària filmada pel mateix protagonista durant més de vint anys. El relat íntim i emocional d'un home que tenia un somni i la determinació per aconseguir-lo. Aquesta decisiva i tensa sisena expedició per coronar els 8.848 metres de l'Everest li farà reviure els millors i pitjors moments del que s'ha convertit en el projecte de vida de l'alpinista barceloní.

A la presentació, hi ha assistit Montse Armengou, directora del "Sense ficció"; Bernat Elías, productor executiu de The Mediapro Studio; els directors Manuel Huerga i Juanma Arizmendi; el protagonista del documental, Ferran Latorre; el que va ser durant 27 anys director del programa de TVE "Al filo de lo impossible", Sebastián Álvaro, i l'alpinista Araceli Segarra.

La roda de premsa ha començat amb la intervenció de Montse Armengou, que ha donat la benvinguda als assistents i ha explicat per què el "Sense ficció", espai en què s'estrenarà el documental dimarts, 24 de novembre, ha volgut apostar per aquest documental. "Quan vaig rebre la proposta de programar el documental al ‘Sense ficció' vaig tenir clar que el gran repte seria captivar tota l'audiència del programa, fins i tot aquella que no estima la muntanya o que pot sentir rebuig per gent com Ferran Latorre, alpinistes que s'acosten a límits sobrehumans. I crec que el documental ho aconsegueix, ja que transmet uns valors que són més de vida que d'amor per la muntanya." Armengou ha volgut posar en valor, també, la figura de Latorre, ja que "dins del seu entorn, ell era la persona que tenia menys condicions per acabar sent un gran alpinista, i no només ho ha aconseguit, sinó que és reconegut pels seus valors, humilitat i humanitat, trencant amb el clixé dels grans homes de muntanya". Per acabar, Armengou ha declarat que el documental "mostra el Ferran que va més enllà dels 8.000, en una aventura de vida que li permès somiar alt".

 

Després ha pres la paraula Bernat Elías, que ha volgut explicar per què un projecte com aquest va cridar l'atenció de The Mediapro Studio. "El primer contacte que vaig tenir amb el projecte va ser saber que podríem comptar amb les imatges que el Ferran havia gravat durant les seves expedicions. Ell, com a càmera professional, va treballar catorze anys al programa de TVE "Al filo de lo impossible", per tant, sabíem que comptaríem amb unes imatges espectaculars", ha declarat Elías, que també ha volgut destacar que "és un documental que parla de l'essència, ja que és més rellevant com aconsegueix el Ferran la seva fita que no pas la fita en si". Elías ha coincidit amb Montse Armengou en enaltir la part humana de Latorre que "moltes vegades ha renunciat a les seves fites per ajudar un company, demostrant solidaritat, passió, talent i tenacitat per tornar-se a aixecar davant de les adversitats".

Els directors, Manuel Huerga i Juanma Arizmendi, han volgut destacar els avantatges de treballar amb el Ferran, tenint en compte la seva faceta de càmera professional. "Quan jo vaig entrar al projecte, ja estava engegat, perquè en Juanma ja treballava en el guió. Vull destacar que nosaltres només hem hagut de gravar les entrevistes, perquè el documental ja estava fet gràcies a les imatges pròpies del Ferran", ha dit Huerga. I ha afegit que "com a cineasta em fascina l'esforç, inimaginable per a mi, que ha hagut de fer el Ferran, portant la càmera i documentant totes les seves expedicions". D'altra banda, Arizmendi ha explicat que "només m'he encarregat d'endreçar i de donar forma al material, perquè el Ferran ja tenia clar quina era la seva història. Ell porta el fil de la història i la nostra feina ha estat aportar la distància necessària i posar-la en valor".

Ferran Latorre ha lamentat en primer lloc el format no presencial de la presentació, ja que per ell havia de ser una gran festa per retrobar-se amb tots aquells que, d'alguna manera o altra, han pogut fer realitat el seu gran somni. I després ha seguit explicant que "aquest documental és fruit de la meva necessitat de tancar una etapa, un projecte de vida de 18 anys, i de la necessitat que tenia de deixar-ne constància gràfica. El documental vol explicar més el perquè de fer muntanya i no tant la fita que s'acaba aconseguint. Un perquè que es basa en l'impuls humà més important: la passió. La passió pel repte, per plantejar-se coses difícils, per la muntanya i que es barreja amb la idea de perseverança i humilitat". Latorre ha insistit que "he tingut molts disgustos al llarg de la meva carrera, m'ha costat 34 expedicions aconseguir fer els catorze 8.000. Però justament per això, el documental, que és una història de perseverança, m'ha servit per reconciliar-me amb mi mateix, amb les meves grandeses i les meves flaqueses".

Latorre també ha volgut destacar "la gran sort que he tingut de conèixer el meu ídol, Peter Habeler". Habeler apareix al documental, compartint amb Latorre moments d'escalada a la Punta Alta, la primera muntanya que Latorre va escalar, quan tenia 13 anys, imitant el seu ídol d'infantesa.

Després Latorre ha donat pas a Araceli Segarra, amb qui va pujar al seu primer 3.000. Segarra ha dit que "valora molt el missatge del documental, perquè vol desmitificar la figura de l'alpinista. Nosaltres, els alpinistes, també tenim por". I ha volgut afegir que "el Ferran tenia un propòsit des de jovenet. Un propòsit que molts altres hem d'anar buscant al llarg de la nostra vida". Ha afegit també que "Latorre va ser un avançat a la seva època. Era un alpinista que intentava innovar i que per aquest motiu no va acabar d'encaixar. Però, tot i així, es va convertir en un referent i això comporta una responsabilitat molt gran".

Finalment ha intervingut Sebastián Álvaro, que va compartir moltes expedicions amb el Ferran quan treballaven junts a "Al filo de lo imposible". Álvaro s'ha referit a Latorre com "un aventurer complet, educat, compassiu, il·lustrat i romàntic" i hi ha afegit que "el que defineix la vida d'un alpinista com la del Ferran és la valentia, l'única virtut que ens permet conquerir les nostres pròpies pors". I ha destacat del documental "les derrotes que hi apareixen, perquè són un retrat de l'essència del que som".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut