Els protagonistes i els autors del documental van rebre l'aplaudiment del públic
Divendres, 15 d'octubre, Arbúcies

Emotiva preestrena de "Montseny, la tragèdia enterrada" a Arbúcies

"Montseny, la tragèdia enterrada", el documental que dimarts 19 s'estrena al "Sense ficció", es va presentar divendres passat a Arbúcies, en un acte multitudinari i emotiu d'homenatge al poble que, ara fa 51 anys, va ser testimoni del pitjor accident d'aviació succeït mai a Catalunya

Envoltats de centenars de familiars i veïns, van assistir a la preestrena els protagonistes del documental, els voluntaris que ara fa 51 anys van recuperar de la muntanya els cossos de les 112 víctimes de la tragèdia. Sense el seu testimoni, i sense les investigacions endegades per l'historiador Ot Ordeig i el periodista Ignasi Gallart, hauria estat impossible recuperar una història amagada durant dècades. Per a tots ells van ser els primers agraïments de l'alcalde, Pere Garriga, i els autors del documental, David Fontseca i Josep Maria Flores, de la productora La Kaseta, que van presentar l'acte amb Montserrat Armengou, directora del "Sense ficció".

 

Montserrat Armengou, directora del Sense Ficció, amb David Fontseca i Josep Mª Flores, autors del documental, i Josep Garriga, alcalde d'Arbúcies (Fotografia: Ona Sindreu)

 

L'acte també va fer memòria de les víctimes del sinistre, els 112 tripulants i passatgers de l'avió britànic estavellat, famílies de classe treballadora que anaven al Maresme a passar les vacances. Gràcies a aquest documental, els seus familiars a Anglaterra han pogut saber què va succeir amb l'avió -accidentat per un encadenament d'errors tècnics i humans evitables- i han contactat amb els voluntaris que van rescatar els cossos, que reposen encara en una fossa comuna al cementiri d'Arbúcies. La dictadura, amb el consentiment del govern britànic, va  amagar l'accident per tal de no perjudicar l'incipient turisme internacional. Els pobles d'Arbúcies i Viladrau no han pogut oblidar-lo.

 

"El periodisme també té el sentit cívic i ètic de donar veu a qui no la té i de reparar ferides. "Montseny, la tragèdia enterrada", compleix aquest compromís, junt amb el deure periodístic de treure a la llum uns fets injustificables encara sense explicació oficial.", Montse Armengou, directora de "Sense ficció"

 

Els veïns d'Arbúcies i Viladrau van omplir les Naus Ayats d'Arbúcies en la preestrena de 'Montseny, la tragèdia enterrada' (Fotografia: Ona Sindreu)

 

"Montseny, la tragèdia oblidada", s'emetrà per TV3 al "Sense ficció" de dimarts 19 d'octubre, a les 22.05.

 

 

Fitxa tècnica
Direcció: David Fontseca
Guió: David Fontseca i Josep M. Flores
Realització: Jordi Escofet
Direcció executiva La Kaseta: David Fontseca
Direcció executiva TV3: Montse Armengou
Producció executiva La Kaseta: Marc Comas
Producció executiva TV3: Sílvia Pairó
Recerca hitòrica i documental: Ot Ordeig
Muntatge i ajudant de realització: Camila Marinone
Operadors de càmera: Jordi Escofet, Aleix Jové, Jordi Aymerich, Camila Marinone, Berta Pagespetit i David Fontseca
So directe: Pablo Yrazu i Gerard Tàrrega
Redacció i documentació: Cris Castilla, Marc Comas i Camila Marinone
Producció Anglaterra: Laia Niubó
Auxiliar de realització: Berta Pagespetit

"Montseny, la tragèdia enterrada" és una producció de Televisió de Catalunya amb coproducció de La Kaseta Ideas Factory, la col·laboració de Punt TV Comunicació Audiovisual i Taempus Media, i el suport de la Diputació de Girona.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut