Els activistes contra el franquisme avui, a "I la lluita continua"

Els obrers de la construcció dels 70 són la Marea Pensionista d'avui

"I la lluita continua", dirigit per la periodista Llúcia Oliva, és un documental que dona una versió de la Transició sovint oblidada, i ho fa a través de la veu dels seus protagonistes: els activistes que van lluitar contra la repressió franquista i que avui, que tenen entre 80 i 90 anys, continuen la seva lluita al carrer al capdavant de Marea Pensionista

* Fotografia del vídeo: Manifestació dels obrers de la construcció, 17 de febrer del 1976 ('I la lluita continua', de Llúcia Oliva. Fotografia de Pilar Aymerich)

 

Quan es parla de la Transició a Espanya, el rei emèrit Joan Carles I i Adolfo Suárez, entre altres prohoms de la pàtria, se'n solen emportar gran part dels mèrits. I en el capítol dels oblits, els milers d'obrers que amb la seva multitudinària lluita al carrer i a les empreses van posar-hi el seu granet de sorra.

 

La misèria del camp a Andalusia i Extremadura durant el franquisme va empènyer molts jornalers a emigrar a Catalunya, on tenien millors expectatives i on molts van continuar lluitant per unes condicions de vida millors ('I la lluita continua', de Llúcia Oliva)

 

Amb aquesta mirada, el documental "I la lluita continua" explica la vida i l'experiència d'un grup d'obrers de la construcció que van emigrar a Catalunya des de diversos llocs de l'Estat i la seva peculiar manera d'integrar-se al país d'acollida.

Els protagonistes fugien de la repressió franquista a la seva terra, on havien començat a lluitar contra la dictadura, i a Catalunya van trobar-hi refugi. I també hi van continuar la lluita pels drets laborals i sindicals, sumant la seva força a la batalla antifranquista catalana, que en aquell moment es resumia en tres paraules: llibertat, amnistia i estatut d'autonomia.

 

Les assemblees clandestines es feien en les esglésies i això garantia no només que les vagues es poguessin fer sinó que també tinguessin una certa durada ('I la lluita continua', de Llúcia Oliva)

 

Com explica el documental, aquests líders del moviment obrer provinents de tot l'Estat no només van influir en la consecució de les llibertats i els drets, sinó que també van participar en la política dels primers anys de la democràcia com a regidors als ajuntaments i diputats al Parlament de Catalunya. I ara que tenen entre 80 i 90 anys continuen la seva lluita al carrer, reivindicant unes pensions justes per a tothom, al capdavant de Marea Pensionista.

 

Fitxa tècnica
Direcció: Llúcia Oliva
Imatge: Carles Ortiz i Marina Siero
Muntatge: Jaume Vidal
Guió: Llúcia Oliva
Documentació: Josep Maria Rodríguez Rovira i Llúcia Oliva
Sonorització: Francesc Gosalves López (Lavínia)
Muntatge Musical: Mark Twang

"I la lluita continua" és una producció d'Adela d'Alòs-Moner i Josep Maria Rodríguez Rovira.

Anar al contingut