Pròximament, a "Sense ficció"

"Els neonazis i l'extrema dreta a Alemanya", un retrat inquietant

Tot i les estrictes lleis alemanyes contra els delictes i discursos d'odi, en els darrers anys s'han multiplicat els atemptats terroristes d'extrema dreta, emparats pels discursos xenòfobs d'alguns partits polítics. Darrere d'aquests atacs hi ha una extensa xarxa de cèl·lules neonazis, organitzades a les xarxes socials i que sovint integren membres de la policia i de l'exèrcit. El periodista australià Evan Williams, especialitzat en l'extrema dreta a Europa, investiga aquesta onada de violència i ofereix un retrat complet de l'extremisme neonazi a Alemanya

L'octubre del 2019, un jove amb uniforme militar va assassinar dues persones en un atac terrorista contra una sinagoga de Halle, durant la festivitat jueva del Yom Kippur. Quatre mesos més tard, un altre terrorista va matar deu persones, la majoria d'origen turc i kurd, en dos bars de Hanau, a prop de Frankfurt.

 

Stephan Balliett, de 27 anys, assaltant de la sinagoga de Halle. El seu pla per massacrar jueus va ser considerat pel fiscal "l'acte d'antisemitisme més repugnant comés a Alemanya des de la Segona Guerra Mundial" ("Els neonazis i l'extrema dreta a Alemanya", d'Evan Williams)

 

Són dos casos que van trasbalsar Alemanya, però darrere dels quals s'amaga una immensa xarxa d'organitzacions articulades a través d'internet i de les xarxes socials que passen desapercebudes per a la policia. Són eines de radicalització que enalteixen Hitler i el nazisme, culpen  jueus i musulmans dels problemes del país, donen consells per construir bombes i animen a cometre atemptats.

 

Els aldarulls neonazis del 2019 van culminar amb l'assassinat de Walter Lübcke, un polític prorefugiats ("Els neonazis i l'extrema dreta a Alemanya")

 

Al documental "Els neonazis i l'extrema dreta a Alemanya", Evan Williams investiga i retrata l'ascens d'aquests grups d'extrema dreta a través d'entrevistes amb fiscals, politòlegs, activistes, representants de la comunitat jueva i familiars de les víctimes. Molts d'ells consideren que la policia i les forces de seguretat han menystingut durant molt de temps un perill que per ells era evident. I és que els extremistes s'han vist emparats per un creixent discurs de l'odi promogut per partits polítics com Alternativa per Alemanya (AfD).

 

Katharina König-Preuss, diputada i activista antifeixista que s'infiltra a les xarxes de la ultradreta per observar-ne les activitats ("Els neonazis i l'extrema dreta a Alemanya")

 

El documental segueix també  Katharina König-Preuss, activista antifeixista i diputada al parlament regional de Turíngia. Des de fa anys s'infiltra en xarxes digitals neonazis que defensen l'Holocaust i la creació d'un "país blanc". König-Preuss té l'objectiu de monitorar aquests grups; calcula que n'hi ha prop de 300, principalment a Whatsapp, Facebook i Telegram. És una recerca perillosa: contínuament rep amenaces de mort.

La presència de militars i policies en aquestes organitzacions neonazis, tant en actiu com retirats, agreuja la situació. Obtenen fàcilment armes i munició, que utilitzen per fer entrenaments i preparar atacs. Uns 800 membres de l'exèrcit estan sent investigats per aquest motiu, però fins ara només hi ha hagut condemnes menors per tinença il·lícita d'armes. Tanmateix, el documental de Williams mostra com molts d'ells formaven part i fins i tot dirigien organitzacions com Nordkreuz (Creu del Nord), que planejaven atemptats contra "enemics del país" i es preparaven per a un eventual "Dia X", en el qual la democràcia s'enfonsaria i els neonazis obtindrien el control del país.

 

Membres de l'exèrcit i la policia alemanya pertanyen a grups clandestins organitzats d'extrema dreta, als quals entrenen i proporcionen armament ("Els neonazis i l'extrema dreta a Alemanya")

 

Les comunitats jueva i musulmana viuen amb por l'ascens de l'extrema dreta. Així ho expliquen en aquest documental diversos líders religiosos, supervivents i familiars de les víctimes. "No em sento gens segura a Alemanya", lamenta una supervivent de l'atemptat de la sinagoga de Halle, que ha marxat a París per precaució i per refer la seva vida. Després dels atemptats, ha augmentat la retòrica antisemita i islamòfoba, i aquestes comunitats se senten desprotegides: "Ningú ens escolta, ningú ens veu", diuen.

"Els neonazis i l'extrema dreta a Alemanya" és el retrat inquietant d'una situació que havia de ser irrepetible: l'amenaça de reviure els moments més foscos de la història del país.

 

Fitxa tècnica
Presentació, guió i direcció:  Evan Williams
Producció executiva: Raney Aronson-Rath

"Els neonazis i l'extrema dreta a Alemanya" ("Germany's Neo-Nazis & the Far Right") és un episodi de Frontline, un programa documental d'investigació distribuït per la PBS als Estats Units. de la WGBH Educational Foundation.

Una producció de Frontline amb Mongoose Pictures, en Associació amb Evan Williams Productions.

Anar al contingut