Documental "102 minuts que van canviar Amèrica" ("102 minutes that changed America")
"Sense ficció" narra l'11S del 2001 a través de testimonis

Els 102 minuts que fa 20 anys van canviar el curs de la història

Milions de persones d'arreu del món recorden on eren i què feien l'11 de setembre del 2001, quan van saber la notícia que Amèrica estava patint un atac terrorista que les televisions estaven transmetent en directe. "102 minuts que van canviar Amèrica" és un documental excepcional, narrat amb la veu de moltes persones que es van trobar amb la càmera a la mà el dia que es van ensorrar les Torres Bessones de Nova York

TEMA:
11S Atemptats

Sobre els atacs a les Torres Bessones de l'11S del 2001, se n'han fet molts documentals. El que fa diferent "102 minuts que van canviar Amèrica" ("102 minutes that changed America", edició 15è aniversari) de la resta és que està fet a partir de les imatges de diversos testimonis que van presenciar un dels atacs terroristes més mediàtics de la història. Tot l'arxiu visual utilitzat va arribar de la mà d'un centenar de persones que van viure en primera persona aquells fets esgarrifosos. Per això, aquesta producció és un trencaclosques en què cada peça és un clip d'un grup de videoaficionats i videoaficionades que fa vint anys van recollir el testimoni d'un dels moments que van canviar el curs de la història moderna.

 

 

 

L'11 de setembre del 2001 és una data que la majoria de nord-americans recorden com si fos ahir. Com en el cas de l'assassinat del president John F. Kennedy, la majoria recorden on eren i què feien quan van sentir la notícia que Amèrica estava patint un atac terrorista. Els telenotícies d'arreu del món van copsar les imatges del segon avió estavellant-se a la segona torre. Milions d'espectadors van veure des de casa seva com tota una icona del món modern i de l'economia mundial s'esfondrava davant dels seus ulls.

 

 

 

Aquell fatídic 11 de setembre que havia començat com un dia assolellat d'estiu a la ciutat de Nova York, algunes persones van agafar les seves càmeres de vídeo i van enregistrar aquests minuts per a la història. L'equip de "102 minuts que van canviar Amèrica" va dedicar més de 24 mesos a la recerca documental -va visionar més de 500 hores de material professional i d'aficionat i més de 30 hores d'enregistraments sonors- i es va encarregar d'agrupar tot aquest material, amb més de 100 testimonis, i d'ordenar-lo cronològicament per donar la forma definitiva a aquest document excepcional. Un material presentat d'una manera molt sòbria, sense narracions complementàries ni cap tipus de veu en off, que proporciona a l'espectador una immersió plena en una experiència que podem qualificar d'emocional.

 

 

 

El documental recull tots els matisos de les emocions, del desconcert a la commoció i també l'horror, davant el fet que els EUA eren l'objectiu d'un atac terrorista sense precedents. L'arxiu visual recull diferents punts de vista de la ciutat de Nova York i ens permet veure les Torres Bessones des de diferents indrets de la ciutat. Així, dos professors universitaris enregistren la Torre Nord des del pis 32 de la seva habitació; una càmera segueix la feina dels bombers al carrer, a la base de les torres, i alguns altres testimonis aporten vistes de les Torres Bessones des de Times Square, Staten Island i Nova Jersei.

 

Premis de la versió del 2008
Tres Emmys: millor no ficció, millor muntatge de so de programa de no ficció i millor mescla de so de programa de no ficció, 2009

 

Fragment de "102 minuts que van canviar Amèrica"

 


 

Fitxa tècnica de la versió del 15è aniversari
Producció executiva: Nicole Rittenmeyer
Producció: Allison Ferner
Muntatge: Kyle Robert Bradley
Entrevistes:
Fotografia: Tim Wu
Segona càmera: James Herron
So: Jose Frías i Jordan Moser
2016

"102 minuts que van canviar Amèrica" ("102 minutes that changed America") és una producció de d'Every Hill Films per a History Channel.

ARXIVAT A:
11S Atemptats

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut