DINS EL RÈGIM DE PYONGYANG

"El talp, un infiltrat a Corea del Nord": un thriller de la vida real, a "Sense ficció"

És Corea del Nord, a més d'una sagnant dictadura familiar, una gegantina empresa de tràfic d'armes i drogues a nivell internacional? Podran desemmascarar aquesta trama un xef retirat, un exdelinqüent amb molta barra i un documentalista enginyós? Quin paper hi té, en tot plegat, el català Alejandro Cao de Benós, alt càrrec del règim nord-coreà?

TEMA:
Corea del Nord

El talp, un infiltrat a Corea del Nord (capítol 1)El talp, un infiltrat a Corea del Nord (capítol 2)

Contra el que pugui semblar, "El talp, un infiltrat a Corea del Nord" ("The mole: Undercover in North Korea") és una història real, gravada en quatre continents al llarg de deu anys, i tan perillosa per als seus protagonistes que sovint ens deixa sense alè. Dirigit i orquestrat amb brillant intel·ligència pel danès Mads Brügger, aquest documental de dues parts és un thriller de la vida real. Una trama d'espionatge, enganys i traïcions que va de Tarragona a Pyongyang, de Copenhaguen a Kampala i d'Amman a Pequín, passant sovint per Barcelona. Un relat apassionant i ple d'audàcia protagonitzat no per superespies internacionals, sinó per homes normals i corrents disposats a embarcar-se en una aventura plena de risc que posarà en perill la seva vida present i futura.

La història és gairebé increïble: un bon dia, Ulrich Larsen, pare de família i xef de cuina retirat, s'ofereix al documentalista per ajudar-lo a gravar un documental que posi en evidència el règim nord-coreà. El documentalista accepta la proposta: ell mateix no pot anar-hi, perquè està vetat pel govern, però voldria demostrar que aquest país se salta les sancions internacionals decretades per les Nacions Unides. Per tal de tenir entrada i lliure circulació al país, al voluntari -convertit en improvisat periodista d'investigació-  hauria de convidar-lo el mateix govern. Tots dos acorden un pla agosarat: Ulrich comença a freqüentar l'Associació Danesa d'Amics de Corea del Nord, un nucli minúscul però entusiasta de vells comunistes. Fingint ser admirador del règim, no triga a guanyar-se la confiança del grup i viatja amb ells, per primer cop, a Pyongyang.

 

Alejandro Cao de Bentós i El Talp: una amistat perillosa a Corea del Nord ("El talp, un infiltrat a Corea del Nord")

 

A la capital nord-coreana Ulrich coneix el català Alejandro Cao de Benós, un personatge novel·lesc, tan estrambòtic com poderós al país, que presideix la KFA, l'Associació Internacional d'Amistat amb Corea del Nord. Les mentides i impostures del danès convencen Cao de Benós que es tracta d'un valuós amic del règim, el qual condecora i nomena delegat de l'associació, primer a Dinamarca i aviat a tot Escandinàvia. L'amistat de Cao permet al danès gravar amb llibertat tot allò -zones "secretes" incloses- que va coneixent de Corea del Nord. Ulrich Larsen ja és el Talp, agent doble al servei no d'un govern, sinó del periodisme, d'un documental que el portarà al cau del llop.

I així, el xef reconvertit en talp, comença a accedir a abundant informació sobre les activitats internacionals del govern nord-coreà. Cao li demana que els ajudi a trobar inversors occidentals sense escrúpols per remuntar la malmesa economia del país, sota bloqueig internacional. Una oportunitat d'or per a desemmascarar les activitats il·legals del règim, que el documentalista Mads Brügger i Ulrich Madsen decideixen aprofitar amb un pla encara més audaç: "inventen" el personatge d'un fals multimilionari, inversor i traficant internacional, que interpretarà un exdelinqüent -l'enigmàtic Senyor James- amb extraordinaris dots d'actor.

 

El misteriós "senyor James", de qui mai sabrem l'autèntica identitat ("El talp, un infiltrat a Corea del Nord")

 

A partir d'aquest moment, Ulrich Larsen -el Talp-  i el Senyor James, dirigits pel documentalista, s'embarquen en una aventura plena de risc: organitzar una complexa trama per convèncer el govern nord-coreà de vendre armament sofisticat i drogues il·legals al misteriós traficant internacional, que ho faria arribar tot plegat a zones en conflicte. Avalat per l'amistat entre Larsen i Cao de Benós, intermediari amb la indústria armamentística nord-coreana, el Senyor James aconsegueix contactar i negociar al més alt nivell amb els responsables de les fàbriques d'armament, on el reben amb tots els honors.

Amb una valentia inusitada, el Talp i el fals traficant arriben a gravar les reunions on se signen els contractes per construir una fàbrica secreta d'armes i drogues subterrània en algun lloc d'Àfrica. Increïblement, els serveis nord-coreans d'espionatge no semblen capaços de detectar l'engany. Però, fins a on pot arribar, la comèdia?

El que ve a continuació és una història delirant, documentada minuciosament amb les imatges gravades per Ulrich -el Talp- amb càmera oculta, que ens manté amb l'ai al cor. Veurem com els dos impostors, teledirigits pel documentalista, tiren endavant el pla i s'introdueixen cada cop més al cor dels negocis bruts del govern nord-coreà, desesperat per aconseguir inversions a qualsevol preu, amb la col·laboració d'organitzacions criminals i governs corruptes arreu del món. En una desbocada cursa per guanyar-se la confiança dels nord-coreans, a base de regals, enormes quantitats d'alcohol i esperpèntics sopars folklòrics, l'estranya parella arriba a embrancar-se en les negociacions a tres bandes amb un traficant jordà que permetrien portar petroli a Corea a canvi d'enviar armes a Síria.

 

Mads Brügger, el director, amb Ulrich Larsen, El Talp ("El talp, un infiltrat a Corea del Nord")

 

L'engany, sempre amb un resultat incert, s'allargarà durant anys de continus viatges arreu del món, molts dels quals a Tarragona i Barcelona, on viatgen Ulrich Larsen i el Senyor James per mantenir informat Alejandro Cao de Benós, retingut per la justícia espanyola, que l'encausa per presumpte tràfic d'armes. Mentrestant, la vida personal del Talp comença a ressentir-se de tot plegat: ni tan sols la seva dona i els seus fills saben res de la monumental aventura que està vivint.

Una antiga empleada dels serveis d'espionatge britànics, contractada pel documentalista, és l'encarregada d'interrogar els dos impostors sobre la feina que estan fent i els avanços en la investigació, interrogatoris que són el fil conductor de la història. El director del documental busca també un exagent de la CIA que ensinistrarà el Talp i el Senyor James en tècniques d'espionatge i autodefensa, a mesura que la seva feina sobre el terreny es torna més complicada i perillosa.

 

Una exagent dels serveis secrets britànics, MI5, fa el seguiment dels dos impostors ("El talp, un infiltrat a Corea del Nord")

 

"El talp, un infiltrat a Corea del Nord", un arriscat documental d'investigació, trepidant com una pel·lícula d'acció, deixa al descobert no tan sols la criminal actuació del govern nord-coreà en trames internacionals de tràfic d'armes i drogues, sinó també els mecanismes de corrupció i impunitat que fan possibles aquestes trames, i ens acosta, de pas, a les interioritats d'un règim dictatorial corrupte i sanguinari. La valentia -fregant la inconsciència- dels dos protagonistes glaça la sang i deixa també moltes incògnites sobre els motius reals del seu compromís. Ho fan per diners, per lluitar contra un règim criminal, o per l'oportunitat de viure una aventura única després d'unes vides mediocres, ja en plena maduresa? Què els depara, el futur?

No podem deixar de preguntar-nos, tampoc,  quin és l'abast real del poder d'Alejandro Cao de Benós, l'enigmàtic català que sovint hem vist tractat, en entrevistes i reportatges, com un personatge ridícul i estrambòtic.

Siguin quines siguin les respostes, "El talp, un infiltrat a Corea del Nord" -presentat en dues parts de poc més d'una hora cadascuna- és un documental extraordinari i un excepcional treball d'investigació "a pèl", sense el suport -si més no, declarat- de cap institució governamental.

 

Ulrich Larsen, El Talp("El talp, un infiltrat a Corea del Nord")

 

Fitxa tècnica
Direcció, producció i guió: Mads Brügger
Producció: Bjarte MØrner Tveit i Peter Engel
Director de fotografia: Jonas Berlin
Edició: Nicolás NØrgaard Staffolani i Torkel GjØrv
Música: Kaada
2020

 

"El talp, un infiltrat a Corea del Nord" ("The mole: Undercover in North Korea") és un documental dirigit per Mads Brügger i produït per Piraya Film i  Wingman Media en coproducció amb la BBC, NRK,DR i SVT,  i el suport de Creative Europe Programme of The European Union.

 

ARXIVAT A:
Corea del Nord
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut