"Sense ficció" reviu Ildefons Cerdà
Creador de l'Eixample, Ildefons Cerdà va ser un revolucionari que va canviar Barcelona per sempre
"Sense ficció" reviu Ildefons Cerdà
Un revolucionari avançat al seu temps

"Sense ficció" reviu Ildefons Cerdà

Creador de l'Eixample, Ildefons Cerdà va ser un revolucionari que va canviar Barcelona per sempre

TEMA:
Urbanisme
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

"Els plans de Cerdà"

Ildefons Cerdà va ser un gegant avançat al seu temps. Com Karl Marx i Charles Darwin, va buscar en la raó i la ciència la manera d'encarar els problemes propis de la fi de l'antic règim i l'inici de l'època moderna. Va formar part de la primera promoció d'enginyers de l'estat. Precursor de l'urbanisme, va tenir una visió i va dedicar la seva vida a fer-la realitat. Els seus plans encara avui ressonen arreu del món.

Oblidat i menystingut, les seves despulles van estar anys en una caixa, sota una taula de despatx. A Catalunya, el noucentisme, per afirmar-se, havia de renegar del passat. Han hagut de passar cent anys per recuperar-ne la figura i fer-se una idea de la influència del seu pensament i la seva obra.

En el documental, l'actor Francesc Orella emprèn una recerca per conèixer Ildefons Cerdà i poder interpretar-lo. De la mà de savis i experts, visita els llocs on va viure i treballar, i recorre Barcelona endinsant-se en diversos arxius per entendre el personatge, posar-se en la seva pell i donar-li vida.

 
 

A través de la ficció, els protagonistes d'aquesta història parlen. No només Ildefons Cerdà, també se sentirà la veu de Josep Bosch i Mustick, el seu sogre banquer que el va animar a deixar el cos d'enginyers per dedicar-se a fer l'Eixample de Barcelona; Miquel Garriga, arquitecte municipal i antagonista coetani de Cerdà, i Isabel Serra, dona treballadora i vídua d'un dels treballadors de l'Eixample a qui Cerdà va reconèixer en el seu testament. Tots ajuden a entendre com es vivia en la Barcelona del 1850.

En aquest viatge de descoberta, hi intervenen també Anna Chàvez, la investigadora que més ha treballat els arxius personals de Cerdà; Daniel Cortijo, un historiador que mostra la problemàtica de la Barcelona de fa 200 anys; Teresa Navas, professora d'urbanisme, que parla de la vessant acadèmica i política d'Ildefons Cerdà; l'enginyer Francesc Magrinyà, que descobreix les aportacions més rellevants de la seva obra, i l'arquitecte Vicente Guallart, que mostra l'abast real dels plans de Cerdà.

 

 

Fitxa tècnica

Direcció: Francesc Escribano i Josep Serra Mateu
Guió: Francesc Escribano i Albert Val
Realització: Josep Serra Mateu
Productor: David Felani
Productor executiu TVC: Jordi Ambròs
Edició continguts TVC: Montse Armengou Martín
Productor delegat TVC: Daniel Barea
Director de fotografia: Marc Juan
Muntatge: Roger Gispert
Director de producció: Mireia Gaitán
Música: Emi Music (llibreria)
Lingüista: Pep Cornudella
Grafisme: Joan M. Celorio
Veu en off: Francesc Orella

"Els plans de Cerdà" és una producció de Minoria Absoluta SL (2020) en coproducció amb Televisió de Catalunya, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i el suport de l'ICEC.

 

ARXIVAT A:
Urbanisme

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut