Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Els directors de "Reiniciar el món" expliquen com van elaborar el documental

El repte de reiniciar el món

Per copsar el caràcter global d'aquesta pandèmia sense poder viatjar, hem hagut de formar un nucli dur de professionals que ens ha permès explicar el que passava a llocs tant allunyats com una UCI de Nova York o al camp de refugiats de Mória, a Grècia, sense perdre de vista la situació a Catalunya

Fer un documental en un temps rècord, pràcticament a temps real, sobre un tema global, viu i que es troba al bell mig del focus mediàtic, és probablement un dels reptes professionals més complexos que hem afrontat. Fer-ho, a més, en mig d'una pandèmia, en un país tancat i barrat i amb molt poques possibilitats de fer servir les eines habituals per a la nostra feina, convertia el projecte directament en una bogeria. I efectivament ho ha estat -o més ben dit, ho està sent en el moment d'escriure aquestes línies.

Sense sortir de casa hem intentat anar el més lluny possible, per poder copsar el caràcter global d'aquesta pandèmia. Hem aconseguit arribar al camp de refugiats de Mória, on la Zahra ens ha explicat la seva vida sota la pandèmia; a una carretera de Colòmbia, on l'Ángel, un jove Veneçolà, ens explica que la Covid-19 el fa tornar al país d'on havia volgut marxar. Hem conegut la Massika, l'última malalta d'Ebola, o la penúltima, perquè n'acaben d'aparèixer nous casos. I hem estat amb el Teo Méndez, un cirurgià d'èxit que fa de voluntari en una UCI de Nova York. També hem conegut realitats molt més properes, com la de la Laia i l'Arantxa, infermeres de l'Hospital de Sant Pau; el Fran, el gerent d'una pime que lluita per tirar endavant, o la Leo, una dona que acaba de superar un càncer i que ara ha de fer front a l'aturada total del seu sector, el turisme.

Quan ens plantejàvem l'enfocament del documental sabíem que si explicàvem només històries que passen a Catalunya, ens quedaríem curts. Havíem de ser capaços de fer un retrat del moment que estem vivint i al mateix temps mirar endavant per trobar pistes de com pinta el futur. Hem percebut que la societat ha agafat més consciència global. Ara mateix la informació sobre què passa a molts altres llocs del món està a l'abast de tothom. Hi ha una part de la humanitat que no podíem deixar de tenir en compte: la gent més desafavorida, els qui encaren aquesta pandèmia en condicions dramàtiques i amb moltíssimes menys garanties que el famós "tot anirà bé" estigui en el seu imaginari realista. És més aviat una qüestió d'estoïcisme i resiliència.

 

L'única manera possible d'assolir aquest projecte ambiciós era crear un nucli dur format per professionals que ens coneixíem bé i afegir-hi uns valors segurs amb qui el productor executiu, Gilbert Arroyo, feia temps que volia treballar: Agus Morales i Anna Surinyach, director i editora gràfica de la revista 5W, i Horaci Garcia Martí, videoperiodista amb més de 10 anys d'experiència a l'Àfrica treballant per a mitjans internacionals i agències. Són molt bons i, a més, han voltat tant, que amb poques trucades aconsegueixen una bona història a l'Índia, al Kurdistan, a la República Centreafricana o al Poble-sec de Barcelona. Tota l'operació estava garantida amb l'Eva Peris com a directora de producció a bord.

Un cop escollides les històries, el següent repte ha estat intentar explicar-les sense poder viatjar ni enviar equips de filmació. La major part del material que es veu al documental ha estat enregistrat pels mateixos protagonistes amb els seus telèfons mòbils. Crec que mai no agrairem prou la bona voluntat, la paciència, la dedicació i el temps que ens han dedicat les persones que apareixen a "Reiniciar el món". Moltes d'elles, a més, estaven en situacions molt complicades, als antípodes de la nostra realitat amb 4G. Esperem que es reconeguin en el documental i que haguem fet justícia a la seva història.

L'últim dels privilegis d'haver fet aquesta peça és la d'haver pogut comptar amb intel·lectuals i experts de l'alçada de John Thackara, Yuval Noah Harari, Alain Deneault, Serge Latouche, Josep Ramoneda, Mercè Molist i Martín Caparrós, entre d'altres, que han compartit generosament les seves reflexions amb nosaltres.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut