La meitat dels indígenes de la regió de Kamarata porten el cognom Cardona
L'explorador català de l'Orinoco

El cognom Cardona perdura a la selva veneçolana

Com és que hi ha tanta gent de cognom Cardona entre els membres de l'ètnia pemon, al bell mig de la selva del nord-est de Veneçuela? La Melissa Silva, directora de documentals, ho va descobrir per casualitat en un dels viatges al seu país d'origen. I es va posar a treballar intensivament "rere la pista del capità Cardona".

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto31

Melissa Silva Franco

Directora del documental "Rere la pista del capità Cardona"

@melisilvafranco

- El meu besavi era català.


Aquesta frase, carregada d'orgull, me la va dir César, un indígena de l'ètnia pemon que acabava d'entrevistar a Kamarata, un poblat de la selva veneçolana, situat als peus del salt d'aigua més alt del món: Kerepacupai.

-Català?
-Sí, de Malgrat de Mar. Ell va adoptar el meu avi i la meitat dels indígenes d'aquesta regió porten el seu cognom.

Com a periodista ho vaig entendre immediatament: m'acabava de topar amb una gran història.
I és que un indígena d'un poblat al qual només pots arribar després de 8 dies de navegació pel riu Orinoco o amb una avioneta privada que voreja una fila de muntanyes, cadascuna més o menys de la grandària de Menorca, m'estava assegurant que durant més de 4 dècades havien conviscut amb Fèlix Cardona Puig.

  
Sabás, de l'ètnia pemon, cuidant els fills de Fèlix Cardona. Va adquirir el seu cognom i el va estendre per tota la regió ("Rere la pista del capità Cardona")

Aquest mateix dia li vaig dir al meu amic i director de fotografia Juan Carlos González que ens quedàvem a la zona i que havíem de continuar gravant. I des de llavors, des del 2016, l'aventura per descobrir el gran explorador Cardona no ha parat de créixer.
La seva història decidim explicar-la com a ell, un enamorat de Veneçuela, li hauria agradat que ho féssim: des de les veus dels mateixos indígenes, des de la immensitat dels seus territoris i ampliant les fronteres fins a Catalunya.

La clau de la seva activitat exploradora a la selva de l'Orinoco va ser la relació de confiança que va aconseguir amb les comunitats indígenes ("Rere la pista del capità Cardona")

"Rere la pista del capità Cardona" no és una pel·lícula biogràfica d'un dels exploradors més importants del segle passat, és un viatge de retorn després de gairebé un segle, per descobrir les veritables gestes de Cardona en una de les regions més antigues del món i la relació que va establir amb els hereus d'una de les zones més riques del planeta i per explicar com va ser capaç de convertir-se en un pont entre ells i el món exterior.

 

 

 

 

Anar al contingut