Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Violència obstètrica i salut mental de les dones, al "Sense Ficció"

El biaix de gènere en la medicina a "Dona, vostè no té res!"

Nó són els nervis: són els mals diagnòstics, la condescendència i el masclisme

"Dona, vostè no té res!"

"Això que té al pit són nervis."

"Vol dir que no està exagerant?"

 

Moltes dones s'han sentit dir frases com aquestes quan són al metge, frases que infantilitzen i que neguen o infravaloren el patiment. Frases que no són només una falta de consideració i empatia, sinó que poden portar a un error, una negligència o un cas de mala praxi. Gairebé sempre són fruit del biaix de gènere a la medicina.

Molts estudis demostren que les dones reben menys atenció per part dels professionals, són menys escoltades i reben menys explicacions sobre la seva salut. Els cossos de les dones també són més desconeguts, ja que el cos que s'ha estudiat tradicionalment, patró i model en l'estudi de les malalties i tractaments, ha estat el dels homes. A la pràctica això porta, per exemple, a buscar en les dones els mateixos símptomes d'infart que els que tenen els homes, cosa que fa que sovint se'ls diagnostiqui molt més tard. O que se'ls administrin psicofàrmacs amb efectes secundaris diferents.

"Dona, vostè no té res!", d'Eva Martínez Corcuera i Anna Marquès, el documental amb què "Sense ficció" obre la programació especial de març dedicada a la dona, és una investigació sobre aquest biaix de gènere, un treball que documenta i visibilitza el tracte discriminatori i humiliant que moltes dones han patit i pateixen per part del sistema sanitari, reconegut avui per molts professionals de la salut.

 

Dra. Elena Carreras, cap d'Obstetrícia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron (Documental "Dona, vostè no té res!")

 

Violència obstètrica, salut mental i infart centren aquesta peça, amb testimonis de pacients i de professionals. Des del fet -no tan anecdòtic- que la majoria de medicaments es continuen experimentant només en rates mascles,  fins a la constatació que la majoria de sanitaris ignoren els símptomes d'un infart en les dones -diferents dels dels homes-, la llista d'exemples de discriminació contra la dona en medicina és inacabable.

"No volem fer violència obstètrica", diu la Dra. Elena Carreras, cap dels serveis d'obstetrícia i ginecologia de l'Hospital Universitari de  la Vall d'Hebron, "però en fem". Una violència que moltes institucions i professionals s'entesten a negar, en contrast amb el patiment injustificat que reporten moltes dones i que sovint, com en el cas de les episiotomies innecessàries, té conseqüències greus sobre la seva salut posterior. El 40% de les dones consideren que durant el part no s'han sentit ni acompanyades ni respectades.

 

Encarna Mingorance, amb la Dra. Antonia Sambola (d'esquena) (Documental "Dona, vostè no té res!")

 

No és casualitat que aquí mateix les dones prenguin cinc vegades més antidepressius i el doble d'ansiolítics que els homes: la salut mental és un dels camps en què les dones se senten menys escoltades. Haver tingut algun problema de salut mental sol condicionar, a més, l'atenció mèdica posterior. "Això són els nervis" és una resposta freqüent quan les dones són tractades com a permanents menors d'edat. O negligides en els seus símptomes, com demostra l'alt percentatge d'infarts en dones que han estat ignorats, o descoberts després de diverses visites al CAP o a urgències. La majoria dels facultatius, segons la cardiòloga Dra. Sambola, de l'Hospital Universitari de la Vall d'Hebron, ignoren encara que la primera causa de mort en les dones són els accidents cardiovasculars.

 

Planta de cardiologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron (Documental "Dona, vostè no té res!")

 

Carme Valls, doctora especialista en medicina amb perspectiva de gènere, considera que les dones han estat infradiagnosticades i sobremedicades, tractades amb condescendència i desatenció. El "vostè no té res" sol ser erroni: en medicina no es pot donar una solució simple a un problema complex. Parlar-ne, també per part dels professionals, és el primer pas per a detectar, resoldre i reparar una injustícia històrica amb moltes conseqüències individuals.

"Dona, vostè no té res" aporta testimonis impactants i intervencions d'experts i expertes en el camp sanitari, en un treball necessari de denúncia i descoberta.

 

Fitxa tècnica
Direcció, guió i realització: Eva Martínez Corcuera
Producció executiva: Anna Marquès
Producció executiva TVC: Sílvia Pairó
Direcció de  fotografia: Ignasi Pastori Martínez-Lamas
Muntatge: Àngels Tous
Música: Sergi Pérez Berk
Grafisme: On-Idea
2022

"Dona, vostè no té res!" és una producció de Televisió de Catalunya produïda per Eva Martínez Corcuera i Anna Marquès,  amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

📲 #VostèNoTéResTV3

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut