Dimarts, a les 22.35, a TV3

"Sense ficció" fa un repàs de la vida i trajectòria d'Ángel Pavlovsky

D'on surt i com es crea el Pavlovsky que moltes generacions coneixen i admiren? Descobrirem la seva manera de treballar i viure en un món de l'espectacle on no sempre tot han estat flors i violes. I després "Homoteràpies, conversió forçada"
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Engegar/Aturar Silenciar Pujar el volum Disminuir el volum Instruccions per interactuar amb el player
imatge

"Pavlovsky", dimarts a les 22.35
Després d'haver-se retirat dels escenaris, Ángel Pavlovsky va tornar al teatre per fer-hi cinc representacions. El documental aprofita l'ocasió per fer un repàs de la seva vida i trajectòria. Amb 78 anys i una llarga carrera, Pavlovsky ha decidit reaparèixer per participar en aquest documental cinc anys després de la seva jubilació i de la seva total absència de la vida pública.

També ressalta la faceta d'artista perfeccionista, detallista i molt exigent, l'home darrere l'artista. Des dels durs començaments en una Argentina poc amable fins als teatres plens de Barcelona. Un retrat intimista de l'artista, fora i dins de l'escenari, per capturar l'essència d'aquesta ment creativa i reivindicativa, i conèixer tot el seu recorregut.

Fitxa tècnica i artística
Guió i direcció: Albert de la Torre
Ajudant de direcció: David Sardà
Direcció de fotografia: Ona Isart
Muntatge: David Sardà
Banda sonora: Bárbara Granados
Producció: Júlia Simó
Operadors de càmera: David Sardà i Júlia Simó
Postproducció àudio: Tomi Pérez
Grafisme: Enric Lluch i Júlia Simó
Serveis tècnics: Amici Miei Produccions
Una producció d'EBG (Estudi Bárbara Granados) en coproducció amb Televisió de Catalunya

 

"Homoteràpies, conversió forçada", dimarts a les 23.35
El documental fa un repàs de les teràpies que es van practicar al llarg dels anys setanta i vuitanta per "curar", tal com afirmaven els metges, l'homosexualitat tant masculina com femenina. També de les teràpies més modernes que es van posar en marxa als anys noranta i que, sovint sota els auspicis de sectes religioses molt intransigents, pretenien curar els "malalts" d'homosexualitat a través d'una interpretació estricta de la Bíblia i d'un acostament a la religió. Nois i noies criats en ambients religiosos fonamentalistes són testimonis i expliquen el calvari que van passar perquè el seu entorn més pròxim no acceptava la seva orientació sexual.

Des dels Estats Units fins a Polònia, aquests visionaris que prometien la curació de l'homosexualitat han escampat l'autoodi i han exercit teràpies terribles a persones que només havien comès el pecat de no ser heterosexuals. Electroxocs, lobotomies frontals, "teràpies" hormonals... Als anys 70, els Estats Units van posar fi a aquestes pràctiques mèdiques inhumanes, alhora que van aparèixer moviments religiosos que pretenien "curar" el que consideren un pecat, una desviació inacceptable. Associacions com els evangèlics de l'Èxode o els catòlics del coratge s'han estès per tots els continents. Aquestes xarxes, que gaudeixen d'una còmoda reputació als Estats Units o a la Polònia ultracatòlica, operen discretament a França i Alemanya.
Però si els mètodes difereixen, l'objectiu segueix sent el mateix: convertir les persones homosexuals en heterosexuals o, en cas contrari, empènyer-les cap a la continència.

També sentirem el testimoni d'alguns d'aquests "sanadors" que anys després dediquen el seu temps i les seves vides a demanar perdó pels danys infringits.

Un documental de Bernard Nicolas, Jean-Loup Adénor i Timothée de Rauglaudre.

 

VÍDEOS RELACIONATS