"Objectiu: Britney Spears", de Samantha Starks
"Objectiu: Britney Spears", de Samantha Starks
La batalla per recuperar la llibertat, al "Sense Ficció"

Britney Spears, d'estrella global a joguina trencada

"La Britney necessita la nostra ajuda", "no pararem fins que recuperis la llibertat, Britney", "no li feu llum de gas", "la seva soledat m'està matant", "ella em va permetre empoderar-me com a noi gai, per poder ser qui soc", #FreeBritney… Qui és tota aquesta gent que es manifesta per Britney Spears, i per què necessita el seu suport una estrella mundialment reconeguda?

#FreeBritney s'ha convertit en aquesta última dècada en un moviment mediàtic d'abast mundial, d'ençà que els tribunals van imposar a la cantant, l'any 2008, la tutela del seu pare, Jamie Spears, sobre la seva fortuna, la seva carrera i la seva vida personal. No ha estat fins a poques setmanes abans de fer quaranta anys, aquest 2 de desembre, que Britney -ja una estrella en hores baixes- ha recuperat la majoria d'edat legal i, amb ella, la potestat per gestionar la seva vida.

"Objectiu: Britney Spears" ("Framing Britney Spears"), produït pel The New York Times, és un documental que recorre les vivències de l'artista: una carrera d'inicis fulgurants, una fama ambivalent mal gestionada i una vida personal tempestuosa amb què s'han acarnissat els mitjans, constantment exposada al públic. De la seva primera aparició televisiva, a la fama aconseguida després del primer àlbum (Baby One More Time);  de la relació sentimental trencada amb Justin Timberlake, a la relació fallida amb Kevin Federline, contra qui va perdre la custòdia dels seus dos fills. El documental repassa la seva vida pública i la privada, sense oblidar els problemes psicològics causats per l'exposició pública de la seva intimitat.

 

Adorada i maltractada alhora, Britney sempre en el punt de mira de la premsa groga ("Objectiu: Britney Spears", de Samantha Starks)

 

La pel·lícula analitza també el tracte groller, masclista i invasiu que Britney ha rebut sovint per part dels mitjans. "Aquestes preguntes no les faríeu a un home, oi?" Amb fragments d'entrevistes que li han fet al llarg de la seva carrera, es mostra com Britney Spears ha estat tractada més com un producte que com una persona: les seves relacions personals, el seu aspecte, els seus vestits, rebien més atenció, per part de molts mitjans, que el seu treball discogràfic. Menystenint el seu esforç, se la culpabilitzava de les ruptures sentimentals i se'n qüestionava la salut mental, justament la raó principal per la qual un tribunal va imposar-li la tutela parental.

 

Britney Spears, ara a punt de fer 40 anys, n'ha passat 13 sota tutela paterna ("Objectiu: Britney Spears", de Samantha Starks)

 

A través de testimonis propers a la vida de Britney, dels organitzadors de les manifestacions en favor seu, de periodistes del New York Times i d'advocats presents a la causa, el documental intenta visibilitzar els aspectes de la vida de l'artista que permeten entendre el fenomen #FreeBritney. Com es converteix, en tan pocs anys, una estrella global en una joguina trencada? Com passa de ser admirada i envejada a ser compadida i protegida pels seus fans? Què té Britney Spears per esdevenir un símbol i una causa per a gent tan diversa?

 

#FreeBritney, una campanya mediàtica amb activistes al carrer ("Objectiu: Britney Spears", de Samantha Starks)

 

"Framing Britney Spears" s'acaba abans de la decisió del jutge californià que ha alliberat Britney de la tutela parental que l'artista qualificava d'abusiva i del tot desproporcionada. Però, fins i tot sense final feliç, aquest és un documental esperançador que retrata el desig de Britney d'aconseguir la llibertat i el moviment de suport que el seu patiment ha desvetllat entre els fans.

 

Fitxa  tècnica
Direcció i realització: Samantha Starks
Guió: Liz Day
Director de fotografia: Emily Topper
Edició: Geoff O'Brien // Pierre Takal
Producció: Liz Hodes, Kevin Vargas
2021

"Objectiu: Britney Spears" ("Framing Britney Spears") és una producció de The New York Times.

 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut