"Benvinguts a Txetxènia" ("Welcome to Chechnya"), de David France
Perseguits per l'homofòbia: fugir per sobreviure

Benvinguts a Txetxènia... si no sou homosexuals

A la república de Txetxènia ser homosexual o transgènere pot suposar la detenció, la tortura o la mort a mans de la policia. Una organització clandestina pels drets LGTBI+ ho arrisca tot per ajudar els perseguits a fugir del país

-Explica'm com de greu és la teva situació i per què penses que el teu pare és una amenaça.
La dona a l'altre extrem de la línia explica que el seu oncle ha descobert que és lesbiana. Si no té sexe amb ell, la delatarà al seu pare. "El meu pare no ho tolerarà: ell pertany al govern txetxè i em matarà, segur".
-Vols que et portem a algun lloc diferent de Rússia?
-No, vull marxar. Tinc molta por.
-Aguanta, Ània. Ja venim.

 

Un dels activistes LGTBI+ recull la trucada de socors de l'Ània, que tem per la seva vida perquè la família ha descobert que és lesbiana (Documental "Benvinguts a Txetxènia")

 

A finals del 2017 es va desencadenar a Txetxènia, al sud de la Federació Russa, una cacera de persones homosexuals: detencions, pallisses, tortures i desaparicions a mans de la policia, ordenades pel govern. No és una campanya aïllada de repressió: en aquella república de tradició islàmica, descobrir que una família té un fill gai és una vergonya tan grossa que només es pot netejar amb sang. El govern de la Federació Russa, aliat i protector del president Razman Kadírov, no fa res per evitar-ho. Una xarxa d'activistes pels drets de les persones LGTB+ intenta salvar tanta gent com pugui. El risc per a les víctimes i per a qui intenti protegir-les és immens.

Tot va començar amb una batuda antidroga. Al telèfon d'un dels detinguts la policia hi va trobar fotografies explícites i missatges de contingut gai. El van torturar i el van obligar a denunciar altres persones, i es va desencadenar una reacció en cadena que va acabar amb centenars de detinguts.

 

En un país on tenir un fill o una filla homosexual és vist com una vergonya per a la família i els "assassinats d'honor" són a l'ordre del dia, molts joves homosexuals es veuen obligats a amagar-se o a fugir de casa (Documental "Benvinguts a Txetxènia")

 

"Vam decidir rescatar gent i treure-la de Rússia", explica David Isteev, coordinador de la Xarxa LGTB+ de Rússia. Tota l'operació va funcionar per boca-orella. "En un lloc on tothom es coneix, el meu telèfon va córrer com la pólvora", diu. Van muntar un refugi secret a Moscou, i en dues setmanes havien aconseguit treure de Txetxènia una quinzena de persones perseguides. Allò va ser només el principi.

Hi havia centenars d'homes i dones a qui calia salvar, perquè la cacera estava en marxa. Seguint estrictes protocols de seguretat, els rescataven, buscaven llocs on amagar-los i, alhora, intentaven implicar la comunitat internacional. "Benvinguts a Txetxènia" segueix de prop alguns d'aquests casos, no tots amb final feliç.

L'Akhmad és un dels que joves gais que han demanat ajut a l'organització. Ja va ser detingut i torturat, i el que va veure als calabossos el va aterroritzar. "Si no volies ser torturat havies de denunciar altres persones", diu, i les tortures eren salvatges, medievals. "Hi va morir gent, allà".

Razman Kadírov, el president de Txetxènia, amic i protegit de Vladímir Putin, a qui deu el càrrec, es mostra als mitjans com un home ferotge i fanàtic, de masculinitat agressiva, que parla obertament de "netejar la República". Vestit amb uniforme de campanya, li agrada exhibir-se fent exercici i demostrant la seva força i audàcia, un estil de mascle alfa que Putin comparteix sovint en ridícules imatges a pit descobert.

 

Els activistes LGTBI+ han hagut d'aprendre a moure's en la clandestinitat per salvar, literalment, la vida de les persones perseguides pel fet de ser homosexuals (Documental "Benvinguts a Txetxènia")

 

Segons les organitzacions pels drets LGTB+, Putin utilitza l'homofòbia i els valors tradicionals com una eina per consolidar el seu poder: "El govern rus no té cap intenció d'aturar la persecució". De fet, afirmen, "a Rússia ser gai, lesbiana o trans pot ser causa de mort o mutilació,  i ningú pagarà mai per això".

Quan en Grisha, presentador de televisió i organitzador d'esdeveniments, va arribar a Txetxènia, anys enrere, es va enamorar de la seva gent. "Tothom era amable i encantador, per això vaig quedar en xoc quan va començar la cacera de gais, no podia entendre com una gent tan amable podia tractar els homosexuals amb tanta violència i crueltat,  persones que mai els havien fet cap mal". Gràcies a l'organització clandestina de rescat, en Grisha retroba la seva parella, a qui coneixem amb l'àlies de Bogdan, de qui s'havia hagut de separar un any abans per amagar-se. Junts intentaran fugir a un país on la seva orientació sexual no sigui motiu de persecució.

 

En Grisha, que va ser detingut i torturat, es retroba amb el seu company, en Bogdan, gràcies a l'organització clandestina que els traurà de Txetxènia (Documental "Benvinguts a Txetxènia")

 

La xarxa clandestina de suport als perseguits s'ha hagut d'espavilar per trobar sistemes d'escapatòria, refugis i documentacions falses. Són periodistes, fotògrafs, músics, professors… Cap d'ells tenia experiència en activitats il·legals i, com els perseguits a qui protegeixen, ells també s'hi juguen la vida. A vegades han hagut de salvar famílies senceres, perquè la persecució a un home o dona homosexual o trans posa en perill també la seva família, sobretot si no han renegat d'ell.

N'hi ha que han desaparegut, com un cantant pop famosíssim a Txetxènia, Zelim Bakaev, que va desaparèixer i mai més s'ha sabut què li va passar. "Va ser per motiu de la seva orientació sexual", asseguren. També a Maxim Lapunov el van perseguir per ser gai. Però ell ha aconseguit escapar de la república, ha denunciat el govern txetxè i fa una roda de premsa a Moscou per explicar el que està passant. La seva valentia l'ha convertit en objectiu de les autoritats txetxenes.

 

L'organització amaga els fugitius en refugis secrets mentre busca la manera de treure'ls del país. Les normes de seguretat són estrictes (Documental "Benvinguts a Txetxènia")

 

L'escapada de l'infern no té un final feliç per a tothom. Algunes de les persones a qui la xarxa clandestina ajuda a fugir no arribaran mai al seu destí, tampoc algunes de les que veiem al documental. El mateix fet de participar-hi posa en perill activistes i fugitius. Però el risc, consideren, val la pena: cal difondre una situació desesperada de vulneració dels drets humans, cal que el món ho sàpiga i, sobretot, cal que entitats internacionals s'impliquin en la defensa d'aquells que arrisquen la vida per intentar viure en pau tal com són.

 

Podeu veure el tráiler de "Benvinguts a Txetxènia" aquí.

 

Fitxa tècnica
Direcció: David France
Guió: David France i Tyler H. Walk
Intèrprets: Olga Baranova, David Isteev i Ramzan Kadyrov
Productors: David France, Alice Henty, Askold Kurov i Joy A. Tomchin
Fotografia: Askold Kurov i Derek Wiesehahn
Muntatge: Tyler H. Walk
Música: Evgueni Galperine i Sacha Galperine
2020

"Benvinguts a Txetxènia" ("Welcome to Chechnya") és una producció de HBO Documentary Films produïda per Public Square Films.

 

📲 #OrgullTV3

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut