Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La batalla dels professionals de la salut, al "Sense ficció"

Atenció primària: amb tot el pes a l'esquena

Qui cuida els que ens cuiden? La pandèmia de la covid va generar una onada de reconeixement i simpatia pels professionals de la salut. Tres anys després, molts d'ells s'enfronten encara a jornades inacabables, agendes impossibles i condicions laborals precàries. "Essencials" retrata la batalla diària de diversos professionals de la salut per defensar el sistema públic, la dignitat de les persones que en són usuàries i la seva pròpia

"Li aniria bé fer una mica de rehabilitació, vol que mirem com ho podem fer?" A l'Antònia, infermera al Raval, la preocupa el dolor a l'espatlla de la Glòria, que ja és molt gran, hi veu molt poc i ha de cuidar una filla amb discapacitat. A la Glòria, però, la preocupa més com arribar a final de mes:

"Tenia una petita paga per dependència de 270 euros i ja fa dos mesos que no me la paguen." 

L'atenció a domicili és clau als barris amb usuaris molt grans, com el Raval de Barcelona("Essencials")

L'atenció sanitària i la social es barreja constantment en l'activitat de les infermeres que fan atenció domiciliària a barris com el Raval o el Carmel. Molts dels professionals que hi treballen s'han rebel·lat contra la falta de recursos i la precarietat amb què han de fer la seva feina. Són metges, infermeres, treballadores familiars i... activistes. "Si m'és igual -diu l'Antònia- puc subsistir. Però si no m'és igual i la meva opció no és marxar, he de fer-hi alguna cosa." 

"Volen que fem telemedicina en un barri -el Carmel- on a penes tenim cobertura". Ho adverteix la Clàudia, una de les metgesses que s'ha mobilitzat per defensar l'atenció de proximitat ("Essencials")

"Essencials" retrata la batalla diària de professionals de la salut per defensar el sistema públic, la dignitat de les persones que en són usuàries i la seva pròpia. Organitzen manifestacions, jornades, congressos...

"Em vaig començar a conscienciar a l'ambulatori, quan veus que no hi pintes res. Volen que fem telemedicina i aquí al Carmel a penes tenim cobertura."

Ho diu la Clàudia, metgessa de família, que procura mirar als ulls els pacients i no escriure res a l'ordinador fins que surten del seu despatx. Entre ells, l'Amparo, treballadora familiar amb mal crònic a l'esquena, que no es pot permetre agafar la baixa perquè no arribaria a final de mes. 

Les treballadores socials, en peu de guerra per aconseguir millors condicions laborals("Essencials")

El documental recull l'activisme de la Plataforma del Cap Raval Nord i la seva lluita incansable per aconseguir la cessió de la Capella de la Misericòrdia, que havia de ser un nou equipament del Macba. Ho van aconseguir, però hauran d'esperar fins al 2025 per veure-la convertida en un nou centre d'atenció primària.  O la batalla de les treballadores familiars del sindicat SAD per fer visible les seves reivindicacions i l'oposició a l'externalització d'un servei que ara és municipal. O la desesperació dels professionals de barri que veuen com els més joves abandonen perquè no es veuen amb cor d'assumir la feina i la càrrega psicològica que se'n deriva amb les condicions en què l'ha de fer. 
 

"Essencials" és una producció de la cooperativa de comunicació Quepo

Direcció: Raquel Bonell Barrachina
Ajudant de direcció: Ariadna Seuba Serra
Producció executiva: Sonia Ros Muriel, Pablo A. Zareceansky Montserrat
Direcció de fotografia: Cristina Pérez Ruiz
Muntatge: Marina Freixa Roca
Músiques: Lucas Ariel Vallejos

 

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut