Flora Saura: "L'alcohòlic s'assembla a tu més del que et penses"
La Flora, en Jaume, la Mònica, en Marc, la Remedios, la Rosa... tots han sigut addictes, o han estat a punt de ser-ho, a l'alcohol, la substància psicoactiva més consumida a Catalunya, causa de 4 de cada 100 morts. "No penso tornar a beure mai més" recull el testimoni de persones, famoses o desconegudes, que han transitat per l'alcoholisme i fan el pas d'explicar, i explicar-se, la seva dependència
"A mi m'ha costat la vida, deixar de beure". Ho diu la Flora Saura, periodista, presentadora de televisió i fil conductor del documental "No penso tornar a beure mai més", que pren el títol de la tornada de la cançó "L'última ressaca" de Mishima. Perquè el propòsit se'l fa tothom:
"Cada dia m'ho deia."
"Jo he llençat les botelles i després he anat a la brossa."
"Vaig passar tres anys negant-ho."
També la Flora Saura i el compositor, cantant i guitarrista de Mishima, David Carabén, que són parella; els escriptors Sebastià Alzamora i Daniel Vázquez Sallés, o Marc Giró, periodista de RAC1, que va decidir tallar el consum tot i que el seu terapeuta no el va considerar mai dependent.
"Abans de deixar-ho vaig calcular que he estat 30 anys bevent com si sempre fos Nadal."

Per què l'alcohol?
"L'alcohòlic s'assembla a tu més del que et penses", assegura Flora Saura. De la seva mà, el documental explora les causes i analitza les conseqüències de l'alcoholisme.
"No conec cap societat humana que no tingui almenys un embriagant en el centre dels seus valors culturals. A l'Extrem Orient, l'opi. A l'Amazònia, l'ayahuasca. Al nord d'Àfrica, el cànnabis. I la droga que és al nucli de la cultura occidental és l'alcohol."
L'arrelament cultural i social que explica el doctor en antropologia cultural i etnopsicòleg Josep M. Feriggla té conseqüències dramàtiques: més de la meitat de les urgències hospitalàries per consum de drogues són causades per l'alcohol, que també provoca 4 de cada 100 morts a Catalunya. Segons el subdirector general d'Addiccions del Departament de Salut, Joan Colom, és la substància més consumida i la de més impacte a tercers:
"En dones embarassades, respecte als seus fills. En accidents de trànsit, en la violència, en l'activitat laboral... És la que més impacta als àmbits familiar, comunitari i social."
Consum de risc
Tan alcohòlics són els que beuen cada dia com els que beuen, per exemple, el cap de setmana sense control. Les dones que beuen una copa de vi diària i els homes que en beuen dues ja tenen conductes de risc. Però hi ha un indicador que a la psiquiatra d'addiccions de la Universitat de Stanford (EUA) i autora del best-seller "Dopamine Nation" li sembla més significatiu:
"És quan perdem l'habilitat de gaudir de res més, quan l'única cosa en què trobem plaer és l'alcohol. Ja no ens ho passem bé amb els amics, amb la família, amb els hobbies... És quan t'estàs fent mal a tu i als altres."

No se'n poden sortir sols
"A casa era un monstre, un psicòpata. I la meva mare i els meus germans, merda."
En Jesús, estudiant de Medicina, va viure abocat a l'abisme durant anys. Sense la seva mare, no se n'hauria pogut sortir: "No es podia parlar amb ell --relata la Maite-- hi havia molta agressivitat... No era el meu fill". Fins que va aconseguir, amb tota mena d'estratègies, que ingressés, voluntàriament, a un centre.
Va ser el mateix procés, però a l'inrevés, que van fer la Rosa i la Clàudia, mare i filla. Tampoc la Rosa se n'hauria sortit sense el suport de la seva filla. Ni la Remedios, que compta amb el suport de Projecte Home Catalunya, ni la Belén ni la Flora, ni en Sebastià ni la Mònica, que recorda que "sentia que m'estava tornant boja".
"Què és primer, l'ou o la gallina: t'evadeixes dels problemes amb l'alcohol o és l'alcohol que et crea els problemes?"

La pregunta d'en Llorenç sobre la motivació per beure la contesta en David Carabén:
"És aquella idea que tu no ets responsable de ser alcohòlic, però sí que ets responsable de curar-te."
El biaix de gènere
Sí, també en l'alcoholisme hi ha biaix de gènere. La psicòloga experta en addiccions i perspectiva de gènere Mònica Jiménez assegura que a les dones els costa més accedir a l'ingrés i sostenir-s'hi. I la causa són els vincles emocionals amb la família o el nucli íntim que han de deixar enrere.
"Per mi allò va ser tan difícil de sostenir que no vaig poder acabar cap ingrés. L'absència de la perspectiva de gènere deixa més de la meitat de la població fora dels processos de tractament."
"No penso tornar a beure mai més" és un documental de Televisió de Catalunya produït per La Lupa Produccions
Idea original: Flora Saura
Direcció i guió: Marta Palacín, Oriol Gispert
Realització i fotografia: Oriol Bosch, Castellet