El canvi climàtic amenaça a més del 10% de les espècies
El canvi climàtic amenaça més del 10% de les espècies
Dimarts, a les 22.55, a TV3

"2100, com serà el clima?", a "Sense ficció"

Un documental sobre el canvi climàtic i les seves conseqüències que amenacen tota la població

Durant milions d'anys, la Terra ha perpetuat la seva dansa al voltant del Sol. Un ballet immutable sota la influència d'una maquinària complexa: el clima. Entre els períodes de glaceres i d'escalfaments, les seves fluctuacions regulars han anat modelant els nostres paisatges. Però la humanitat ha aturat aquesta implacable mecànica i avui s'enfronta a un inexorable augment de les temperatures mitjanes.

Des del gel marí de l'Àrtic fins al cor de l'Amazones, des dels deserts africans fins a les illes tropicals, des de les zones més remotes fins al centre de les grans metròpolis... Davant d'aquest escalfament sense precedents, cap regió queda fora de perill.

Si les temperatures pugessin 4,8 °C, el nivell del mar augmentaria fins a 1 metre, amenaçaria milions de persones i provocaria la desaparició de més del 10% de les espècies. Les prediccions dels climatòlegs per al 2100 fan esborronar. Fins a on la Terra del 2100 s'assemblarà a la que coneixem avui? Fins a on es pot degradar el nostre planeta? Com s'hi adaptarà? Som tots iguals davant de l'amenaça climàtica?

Atesa l'extrema complexitat del problema, els científics han engegat impressionants projectes de treball per quantificar i cartografiar els impactes del canvi climàtic. Grans ordinadors per calcular el temps futur a la planta de perforació del fons dels oceans per aprendre d'esclafaments anteriors, hivernacles gegants per posar a prova la creixent resistència a les missions polars per avaluar la sensibilitat dels casquets polars...

Al camp i als laboratoris, científics de tot el món han començat una carrera contrarellotge amb un objectiu: entendre les conseqüències del canvi climàtic per predir millor el futur del planeta... i de la humanitat. El documental "2100, com serà el clima?" ("Climate change in the 22nd century") segueix aquests experts en una investigació transcendental.

Una coproducció d'AB Productions i Docland Yard amb la col·laboració d'ICI Explora, dirigida per Blandine Josselin.

Anar al contingut