Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Josep Puigbó conversa amb el poeta

Lluís Solà a "(S)avis": "He après que la condició humana depèn fonamentalment del llenguatge"

Poeta, director de teatre i dramaturg, traductor i professor, Lluís Solà és, sobretot, un activista cultural i un lluitador per la llibertat individual i col·lectiva. Ell ha estat el convidat de Josep Puigbó a "(S)avis".

Lluís Solà és membre fundador i director de la revista de poesia Reduccions; confessa que els qui nasqueren pels volts del 1940 se saben massa bé els mals que ocasiona la constricció sostinguda de la llibertat. Potser per això durant els anys setanta va dirigir la implantació de l'assignatura de llengua catalana als centres d'ensenyament de la comarca d'Osona. Convençut que la llengua i la cultura són elements constitutius de la mateixa condició humana, és a dir, el diàleg amb la llibertat, sempre les ha defensat.

Home d'infinites paraules, la seva "Poesia completa" li va merèixer el Premi de la Crítica Catalana 2017, el Premi Josep Maria Llompart 2017 i el Premi Lletra d'Or 2017. Darrerament, ha publicat l'assaig "Llibertat i sentit. Reflexions sobre la condició humana (1999-2016)".

 

Les millors frases de l'entrevista a "(S)avis"

 "He après que la condició humana depèn fonamentalment del llenguatge, d'una banda, i he après que fins i tot et pot intentar de prendre el llenguatge, la teva llengua, les teves paraules".

 "Si no som nosaltres, la gent d'aquest país, la gent que ha vingut a viure en aquest país, que defensem la llengua i que la defensem d'una manera clara i neta, si no ens respectem nosaltres mateixos, qui ho farà?"

"Jo he intentat sempre mesurar-me amb la realitat, més enllà de la tradició literària. La vida és més important que la tradició literària. La veritat, si és que té alguna realitat aquesta paraula, és més important que la tradició literària."

"Cal fer poesia en totes les situacions, perquè la poesia, la llengua, i la llengua que la poesia intenta de manifestar, està en estreta vinculació amb l'home i la condició humana, i hem de parlar sempre, hem de dialogar sempre, de la condició humana".

"La història de la humanitat, més aviat és la història de la manca de la llibertat o de la restricció de la llibertat, més que no pas que la història de l'alliberament progressiu, de la capacitat progressiva de cada persona i de cada poble a desplegar tot allò que per natura poden desplegar."

"El futur de l'home, el futur de la nostra condició, ha estat sempre una incògnita. Jo crec que, però, existeix la llum, que la llum continuarà existint, i constituint l'eix de la mirada i de la voluntat de viure."

"Un poble que no és lliure, un poble que no decideix lliurement, no pot fer que la seva cultura prosperi lliurement."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut